Sep 30, 2011 costachel Eveniment, Mozaic 1
Murfatlar România a inaugurat miercuri cea mai recentă investiție a sa, noua cramă dedicată vinurilor premium, și a anunțat oficial începutul colaborării cu unul dintre cei mai renumiți oenologi din lume, Răzvan Macici.
În urma unei investiții de circa 550 mii euro, crama este rezultatul punerii în operă a celor mai înalte și actuale tehnologii ale momentului, lăsând însă loc în același timp lucrărilor care, prin tradiție, necesită minuțiozitatea unor mâini pricepute.
Amplasată în incinta fabricii, crama mică din crama mare ocupă o suprafață de cca 600 mp. și cuprinde o linie tehnologică completă, ce va permite realizarea întregului proces de producție al noilor vinuri premium. Crama are o capacitate de circa 250 tone anual, aici urmând a fi realizate vinuri premium, care vor fi destinate atât comercializării (prețurile urmând să fie între 10-25 euro), cât și învechirii în vinotecă.
Pentru realizarea acestor vinuri, strugurii de pe anumite parcele, special alese, sunt culeși manual și răciți până la temperatura de 8-10 ºC. Vinificarea urmează a doua zi, când o echipa de 4-6 oameni selectează cu grija strugurii pe banda de sortare, îndepărtându-i pe cei necopți, zdrobiți și resturile vegetale. Apoi intră în scena cele mai performante utilaje, desciorchinatorul, presa și pompele, produse de liderul mondial Vaslin-Bucher în materie de echipamente de vinificație. Presa este deservita de un soft special – Bucher Organ Process – care adaptează presiunea în funcție de debitul de must înregistrat, evitând astfel sub- și supra-presarea.
Vinurile roșii premium vor sta la maturare, între 12-24 luni, în proaspăt achiziționatele 200 butoaie de stejar nou, fiecare având o capacitate de 300 litri. Altfel spus, noua cramă este locul de întâlnire al inovației tehnologice, tradiției și oamenilor pasionați.
„Pentru noi acesta este un moment capital. Iată că dorința de a avea o cramă dedicată în mod exclusiv vinurilor premium devine realitate. Mai ales că acest moment vine simultan cu cooptarea noului oenolog, Răzvan Macici. Am siguranța că aceasta formula va fi una de succes.” Cosmin Popescu, Director General Murfatlar România.
Odată cu investiția în crama mică, Murfatlar România l-a convins pe unul dintre cei mai reputați oenologi de talie mondială, Răzvan Macici, să se alăture echipei începând cu aceasta toamnă.
Răzvan Macici s-a născut la Iași, într-o familie de vinificatori și a crescut în viile din Dealu Mare, având multe de învățat de la tatăl său, regretatul profesor Mihai Macici, una dintre personalitățile marcante ale oenologiei românești. Are un masterat în viticultură și oenologie obținut la USAMV Iași. Profesia și, deopotriva, pasiunea lui, vinul, i-au îndrumat pașii spre emisfera sudică, unde după mai mulți ani a ajuns să ocupe postul de Cellermaster la Nederburg, lider al producătorilor de vinuri premium din Africa de Sud și cea mai decorată cramă din această țară. În semn de recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea industriei viticole a Africii de Sud, Răzvan Macici a fost numit în aceasta vară Comandor al Grand Conseil des Vins de Bordeaux, un prestigios și onorant Ordin Internațional. După 17 ani, Răzvan Macici se întoarce în țară.
„Sunt foarte bucuros că am început acest parteneriat. Toată lumea știe că Murfatlar face volume mari de vin, însă acum o să ne aplecăm cu atenție asupra producerii unor vinuri premium, iar ambiția noastră este că acestea să devină cele mai bune vinuri produse în țară. Vor exista multe alte proiecte odată cu implicarea mea în toată activitatea de producție, împreună cu colegii din vie și cei din cramă, ridicând astfel nivelul general al vinurilor”. Răzvan Macici, Oenolog Consultant Murfatlar România.
Murfatlar România, liderul pieței de vin din România, poziție câștigată în 2003 și menținută consecvent, deține o cotă de piață de 25%. Recolta anului 2011 este mai bogată atât calitativ, cât și cantitativ, estimându-se o recoltă de 18 mii tone struguri, cu aproximativ 30% mai mare față de cea a anului trecut. Murfatlar România administrează în prezent aproximativ 3000 hectare, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafață cultivabilă de viță-de-vie din România, aparținând unui singur producător.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
veti pune la invechit Babanu?… sau poate Pinot Noir-ul demidulce?