• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rață la cuptor în vin roșu

Jan 02, 2014 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de fripturi 8


Rață la cuptor în vin roșu

Firește că, în momentul în care a poposit pe masă această rață la cuptor în vin roșu (adaptare vag modernizată după Al. O. Teodoreanu), discuțiile au sfârșit prin a se concentra asupra cvasi-dispariției nesătulei palmipede din gastronomia contemporană. Fiindcă, după cum deja, evident, știți, doar pieptul de rață (în destule variante) și ficatul (sub formă de foie gras) mai poposesc pe mesele actuale. Acuma evident că rața e o creatură din cale-afară de grasă, dar asta nu-nseamnă că, atunci când ne procopsim cu o asemenea orătanie (mulțumesc, Ani&George!), nu trebuie să ne bucurăm. Fiindcă există destule preparații din pasărea întreagă care ne pot bucura sărbătorile (dar nu numai). Iar un exemplu perfect în acest sens îl constituie rețeta de mai la vale.

Și o ultimă precizare, înainte de a ne apuca de treabă: vasul optim pentru această friptură la cuptor trebuie să fie din lut smălțuit ori Jena, să aibă capac și să cuprindă orătania cât se poate de bine. Adică fără spațiu liber din cale-afară generos. Dar, desigur, dacă n-aveți un recipient care să se potrivească perfect acestei descrieri, asta nu-nseamnă că nu vă puteți apuca de treabă.

Așadar:

1 rață, de preferință mai tânără, cu toaleta făcută
1-2 cepe,
1-2 morcovi,
1 țelină potrivită,
câțiva căței de usturoi,
vin roșu (vreo 600 ml au intrat în vasul de-l vedeți mai sus)
cimbru,
sare,
piper, atât boabe, cât și proaspăt râșnit.

Curățați legumele, tăiați-le felii groase și așezați-le în vas. Frecați bine rața cu sare, piper proaspăt râșnit și cimbru. Puneți-o peste legume (cu pieptul în jos), presărați cu generozitate piper boabe primprejur și turnați vinul roșu (cam până la jumătatea înălțimii vasului).

 Rață la cuptor în vin roșu

Puneți capacul și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la 150ºC. Timpul exact de fierbere (3-4 ore, cam pe-aici) e destul de greu de estimat, fiindcă depinde atât de dimensiunile, cât mai ales de vârsta raței (baba de mai sus s-a bronzat 4 ore și mai bine). Oricum, cert este că trebuie să întoarceți rața după vreo oră, iar după vreo 2 1/2 ore să-i verificați (prin înțepare) frăgezimea. Dacă dă semne că-i aproape gata, luați-i capacul și lăsați-o să se rumenească frumos încă vreo jumătate de oră.

Ceva tertipuri? Păi mai întâi, de la Păstorel citire, puteți rumeni mai întâi rața în frigare (dacă aveți), apoi să-i băgați o crenguță de cimbru în cavitate, să turnați rom și să-i dați foc (după care, evident, eliminați cenușa). Apoi ați putea să degresați perfect sosul format, să-l pasați, să-l dați într-un clocot (împreună cu 1 lingură de smântână) și să-l serviți separat, în sosieră.

Garnitura perfectă, dacă mă-ntrebați pe mine, e piureul de cartofi. Cât despre vin, firește că ați putea să-l folosiți pe cel pe care l-ați folosit și la fiert. Dar parcă ar merge, la preparația asta, un roșu mai dichisit. Ca o sugestie, eu am destupat pentru această rață la cuptor o sticlă de Smerenie de la Oprișor și tare bine s-a mai potrivit.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Rață cu portocale Friptură de vită la cuptor cu sos de vin roșu Default ThumbnailRata cu mere Cornuri mici cu pateu de rata si kiwi

  • cuptor, friptura, rata, reteta, vin

8 thoughts on “Rață la cuptor în vin roșu”

  1. aphextwinz 02/01/2014 at 17:38

    Beleaua cu rata e ca e exagerat de scumpa si in general import Ungaria (cele de la tara nu ies asa fragede). Am vazut la cineva ffacuta cu mult succes rata umpluta cu sarmane (si tot cu vin). Daca as avea ocazia m-ar tenta si reteta asta si combinatia amintita, poate primesc o leseasca, totusi 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/01/2014 at 18:45

      Din fericire, la mine a fost din import curte de om (de altfel, se vede pe a doua poză că a fost pârlită cât se poate de tradițional). Din nefericire, era cam venerabilă (drept pentru care au existat ceva emoții). Dar, până la urmă, tot am frăgezit-o. Și a dispărut de pe platou instantaneu 🙂

      Reply ↓
  2. Alex 02/01/2014 at 21:59

    Mie mi-a ieşit foarte bună şi “la sticlă”. E drept, era “tinerică”. 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/01/2014 at 08:23

      Iaca încă o dovadă că, în cazul rațelor, tinerețea e mai mult decât o stare de spirit 😀

      Reply ↓
  3. ioana 03/01/2014 at 17:59

    Arata incredibil . Felicitari .

    Reply ↓
  4. Afaceri Lemn 18/01/2014 at 21:35

    Voi incerca reteta!

    Reply ↓
  5. Adrian 14/05/2014 at 02:24

    1. Nu iese prea grasuta?
    Am tot citit ca trebuie perforata pielea ca sa se scurga grasimea si sa “lubrifieze” pielea in timpul coacerii…
    2. Mie imi place cu cartofi noi, putin fierti, unsi apoi cu grasime de la impricinata, si decorati cu mirodenii potrivite evenimentului (sare, piper, rozmarin…).

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/05/2014 at 09:34

      Nu, are grijă acidul din vin să o calmeze. Cât despre piele, da, e bine să fie perforată la preparații mai rapide. La trei ore și mai bine de coacere nu mai e nevoie 🙂 Și excelentă ideea cu cartofii noi în untura orătaniei!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved