• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rață cu portocale

Jul 05, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de pasăre 2


Rață cu portocale

Da, dragii mei, este vorba taman de faimoasa rețeta de rață cu portocale care a făcut din „La Tour d’Argent“ unul dintre cele mai celebre restaurante din Franța. Desigur, ca orice mâncare devenită deja clasică, și aceasta de mai jos cunoaște nenumărate variante, de nu mai știi pe care s-o alegi. În continuare urmează însă taman versiunea pe care „La Tour d’Argent“ o prezintă ca fiind a casei. Or fi având și alte secrete, e treaba lor, după cum și dumneavoastră puteți broda cum doriți pe această tema data. Dar, dacă o faceți cum scrie mai la vale, n-o să vă pară rău deloc.

Așadar, mergând la cumpărături nu trebuie să uitați că aveți nevoie de

1 rață de 2,5 kg (bașca măruntaiele),
5 portocale,
1 pahar mare de vin alb sec,
1 ceapa (sau, mult mai bine, 2 hașme),
1 lingură de oțet,
1 lingură de zahăr pudră,
1 lingura de curaçao (dar nu-i foarte rău dacă-l înlocuiți cu lichior de portocale),
1/2 linguriță de feculă (sau amidon de porumb),
1 lingură de ulei,
1 cub de supă de pasăre,
1 lingura de unt,
pătrunjel,
sare și piper.

Purcedeți prin a încălzi uleiul într-o cratiță, cu ținta clară de a căli puțin măruntaiele și ceapa. Când scopul a fost atins, nu strică să adăugați puțin morcov, ceva țelină, oleacă de cimbru, o foaie de dafin (și, în general, ce mai credeți dumneavoastră că dă bine la o supă), vinul și 4 fire de patrunjel, întregi.

Sărați, piperați și lăsați zeama să scadă la jumătate. Adăugați atunci cubulețul și 400 ml de apă, după care, timp de 40 de minute, lăsați totul să fiarbă cu cele mai mici clocote posibile. Strecurați-o și lăsați-o s-aștepte până-i vine rândul

În alta cratiță (ideale sunt cele de fontă emailată) încingeți untul, rumeniți rața pe toate părțile, după care micșorați focul, sărați, piperați, puneți capacul și lăsați orătania să se frigă vreo oră (sau până când e fragedă).

În timpul asta nu stați, spălați portocalele, luați coaja (doar partea portocalie) de la 2 dintre ele (tăiați-o după aceea în fâșiuțe subțiri), luați zeama de la una, iar pe celelalte 4 curățați-le, desfaceți-le în felii și curățați-le de pielita albicioasa. Odată ajunși aici, mai opăriți coaja păstrată și tăiată în apă clocotită timp de 10 minute și ați pus punct capitolului citric.

Încingeți oțetul cu zaharul ca să obțineți un caramel, adăugați zeama de portocală, supa strecurată, cojile opărite și fecula, amestecați bine și lăsați sosul să fiarbă 1/4 de oră.

Puneți rața pe un platou încălzit, acoperiți cu folie de aluminiu alimentar și lăsați-o în pace 10 minute.

Adăugați în sos zeama de la fript și curaçao-ul, gustați și reglați din sare și piper. Puneți feliile de portocale în jurul raței (fără folie, firește!) și serviți, neuitând să puneți pe masă și sosiera cu sosul respectiv.

Vinul pentru rață cu portocale? Roșu, desigur, că e vorba de carne roșie aici, chiar dacă-i de pasăre. Dacă mă-ntrebați pe mine, eu zic că vin mai bun la treaba asta ca un Pinot Noir nu poate fi.

S-ar putea să vă intereseze și:

Portocale caramelizate Rață la cuptor în vin roșuRață la cuptor în vin roșu Salata creola de pui cu portocaleSalată creolă de pui cu portocale Salată de sfeclă roșie cu portocaleSalată de sfeclă roșie cu portocale

  • cuptor, Franta, friptura, portocale, rata, reteta

2 thoughts on “Rață cu portocale”

  1. Adriana S 08/06/2010 at 01:45

    Multumesc nespus pentru reteta si mai ales pentru explicatii!
    Am rasfoit multe pagini cu retete de “Canard à l’orange” si nu am gasit nici macar una care sa ma inspire, in afara de cea de mai sus.
    Aveam in congelator o rata si m-am pus sa o gatesc repede, repede, pana nu ne cotropeste caldura cea mare.
    A iesit atat de buna incat ne-am lins si degetele!

    Reply ↓
  2. Costachel 08/06/2010 at 09:17

    Cam la fel am pățit și eu. După mai multe variante încercate, am ajuns în fine la cea de mai sus, care m-a făcut, în fine, să înțeleg de ce-i așa celebră rața asta cu portocale. Că până atunci nu fusesem câtuși de puțin convins. Așa că am publicat-o repejor, ca să nu fiu singurul care se bucură.
    Altminteri, mulțumesc frumos pentru aprecieri, dar meritul principal e întotdeauna al celui/celei care a stat la cratiță 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved