E de-a dreptul enervant cat de desconsiderata poate fi in Romania aceasta oratanie atat de gustoasa. E drept, se face mai greu, trebuie sa stii oleaca de meserie, dar e trist sa vezi ca romanul, atunci cand pune mana pe o rata, altceva decat la cuptor sau pe varza nu mai stie. Asa ca, dragii mei si iubitele mele, am ales intru diversificarea meniului reteta de mai jos, grozav de buna si usor de facut. La treaba!
Pentru 6 persoane trebuie 1 ratusca de 1 1/4 kg, 1 kg de mere, 200 ml de calvados (ei, sigur ca n-o sa-l gasiti prea usor, dar nici Rameros-ul de la Bucium nu-i de lepadat), 100 g de miere, 100 g cidru de mere (daca n-aveti, merge si vinul alb), 80 g de unt, sare si piper.
Faceti toaleta ratustii, spalati-o si stergeti-o. Sarati, piperati si rumeniti-o intr-o tigaie, in jumatate din unt, la foc viu. Incalziti putin 100 ml de calvados si amestecati-l cu mierea. Puneti rata rumenita intr-un vas care merge in cuptor, turnati 1/3 din cantitatea de sos dulce si bagati totul in cuptorul incins (unde trebuie sa stea vreo ora si jumatate), intorcand-o la jumatatea coacerii si stropind-o cu amestecul ramas. Cat timp se coace, curatati merele, eliminati casuta cu samburi si taiati-le felii. Caliti-le intr-o tigaie cu untul ramas, sarati si piperati. Scoateti rata din cuptor, decupati-o, asezati-o pe un platou incalzit, puneti merele de jur-imprejur si tineti totul la cald. Filtrati sosul fripturii, turnati-l intr-o craticioara, adaugati cidrul si, la foc destul de tare, lasati sosul sa scada, amestecand tot timpul. Turnati-l peste rata si mere, puneti platoul pe masa si pofta buna!
La toata chestia asta trebuie un rozé, sec, zdravan si parfumat. Sau poate un rosu proaspat si aromat. A, si scuze ca, de la o vreme, nu mai am poze. Mi s-a stricat aparatul asa ca, pentru o perioada, am sa va rog sa va folositi imaginatia. Sper din suflet sa nu dureze prea mult.
Excelenta reteta. Am mai facut rata cu mere dar nu m-am gindit sa folosesc miere.Multumesc pentru idee.
O alta varianta pe linia “dulce” e rata cu napi (navets) caramelizati.
Cu placere 😀 Cat despre napi, cred ca doar atunci cand m-oi apuca sa mi-i cultiv singur 🙂