• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rata cu mere

Nov 11, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 3


E de-a dreptul enervant cat de desconsiderata poate fi in Romania aceasta oratanie atat de gustoasa. E drept, se face mai greu, trebuie sa stii oleaca de meserie, dar e trist sa vezi ca romanul, atunci cand pune mana pe o rata, altceva decat la cuptor sau pe varza nu mai stie. Asa ca, dragii mei si iubitele mele, am ales intru diversificarea meniului reteta de mai jos, grozav de buna si usor de facut. La treaba!

Pentru 6 persoane trebuie 1 ratusca de 1 1/4 kg, 1 kg de mere, 200 ml de calvados (ei, sigur ca n-o sa-l gasiti prea usor, dar nici Rameros-ul de la Bucium nu-i de lepadat), 100 g de miere, 100 g cidru de mere (daca n-aveti, merge si vinul alb), 80 g de unt, sare si piper.

Faceti toaleta ratustii, spalati-o si stergeti-o. Sarati, piperati si rumeniti-o intr-o tigaie, in jumatate din unt, la foc viu. Incalziti putin 100 ml de calvados si amestecati-l cu mierea. Puneti rata rumenita intr-un vas care merge in cuptor, turnati 1/3 din cantitatea de sos dulce si bagati totul in cuptorul incins (unde trebuie sa stea vreo ora si jumatate), intorcand-o la jumatatea coacerii si stropind-o cu amestecul ramas. Cat timp se coace, curatati merele, eliminati casuta cu samburi si taiati-le felii. Caliti-le intr-o tigaie cu untul ramas, sarati si piperati. Scoateti rata din cuptor, decupati-o, asezati-o pe un platou incalzit, puneti merele de jur-imprejur si tineti totul la cald. Filtrati sosul fripturii, turnati-l intr-o craticioara, adaugati cidrul si, la foc destul de tare, lasati sosul sa scada, amestecand tot timpul. Turnati-l peste rata si mere, puneti platoul pe masa si pofta buna!

La toata chestia asta trebuie un rozé, sec, zdravan si parfumat. Sau poate un rosu proaspat si aromat. A, si scuze ca, de la o vreme, nu mai am poze. Mi s-a stricat aparatul asa ca, pentru o perioada, am sa va rog sa va folositi imaginatia. Sper din suflet sa nu dureze prea mult.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Rață la cuptor în vin roșuRață la cuptor în vin roșu Rață cu portocale Cornuri mici cu pateu de rata si kiwi Tartă cu mere

  • calvados, cidru, cuptor, friptura, mere, miere, rata, tava, unt

3 thoughts on “Rata cu mere”

  1. Fabdo 07/01/2011 at 19:04

    Excelenta reteta. Am mai facut rata cu mere dar nu m-am gindit sa folosesc miere.Multumesc pentru idee.

    Reply ↓
  2. Fabdo 07/01/2011 at 19:06

    O alta varianta pe linia “dulce” e rata cu napi (navets) caramelizati.

    Reply ↓
  3. Costachel 07/01/2011 at 19:15

    Cu placere 😀 Cat despre napi, cred ca doar atunci cand m-oi apuca sa mi-i cultiv singur 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved