• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Raita

Jan 11, 2010 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de aperitive, Rețete de salate, Rețete lacto-vegetariene, Sosuri reci 2


Raita

Raita este o preparație indiană care-i vară dreaptă cu tzatziki-ul grecesc, aşa că mi-e la fel de dificil s-o definesc dacă-i salată, aperitiv sau sos. Nu se face deloc greu şi se serveşte, de obicei, ca însoţitoare a curry-urilor despre care am stat la taclale nu demult.

Ce ne trebuie pentru vreo 4 porții de raita? Păi

500 ml iaurt gros,
1 castravete (lung, de seră, sau echivalentul în castraveți „normali”),
2 cepe verzi,
1 lingură de chimion (da, il puteţi înlocui şi cu verişorul chimen),
1/2 lingură boabe de muştar,
sare,
câteva frunze de coriandru,
ardei iute (dumneavoastră ştiţi cât),
eventual ceva zeamă de lămâie, dacă vreţi să fie mai acrişor,

iar despre opţionale vorbim la sfârşit.

Începeţi prin a rumeni uşor într-o tigaie, pe uscat (adică fără nici un fel de grăsime) seminţele de chimion şi de muştar. Puneţi-le apoi într-un mojar şi pisaţi-le până le faceţi praf. Curăţaţi castravetele de coajă, daţi-l pe răzătoarea mare şi faceţi ce-oţi şti ca să-i eliminaţi zeama (săraţi-l şi lăsaţi-l la scurs, stoarceţi-l într-un tifon, în fine, treaba dumneavoastră). Tocaţi mărunt ardeiul iute, după ce i-aţi eliminat seminţele şi vinişoarele. În fine, tocaţi mărunt ceapa verde şi coriandrul, după care amestecaţi-le bine pe toate într-un castron. Gustaţi, reglaţi de sare, iute şi acru după gust, iar cu asta basta, am terminat raita noastră prin bucătărie (penibil joc de cuvinte, ştiu!)

Variante de raita? Pe măsura numărului de indieni care populează distinsa noastră planetă, aşa că am să vă dau doar câteva. Curăţaţi, faceţi pastă împreună şi adăugaţi 1 bucăţică de ghimbir (cât degetul mare) şi 1-2 căţei de usturoi. Pisaţi împreună cu seminţele gata rumenite şi câteva boabe de piper; puteţi înlocui castravetele (parţial sau total) cu morcov ras pe răzătoarea mică; în combinaţie întră uneori şi fructe mărunţite: ananas, papaya necoaptă sau boabe de struguri curăţate de seminţe; în loc de boabele de muştar unii pun direct muştar (nu-i aprob!), după cum alţii, sau poate tot aceia, folosesc pastă de ardei iute în loc de ciuşca proapătă (aceeaşi dezaprobare, raita noastră trebuie să fie cât se poate de proaspătă). Şi desigur că puteţi folosi şi alte verdeţuri, iar prima opţiune ar fi probabil pentru noi înlocuirea coriandrului cu pătrunjel.

Ar mai fi încă, dar mă opresc aici. Tot ce mai trebuie să ştiţi este că, la fel ca şi vărul tzatziki, raita trebuie să stea la frigider măcar 1-2 ore înainte de servire, să se combine aromele şi să fie cât se poate de rece.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tzatziki Céleri-rave rémoulade, adică țelină cu sos de muștar Geagik, adică supa armenească de castraveți, iaurt și nuci Salată de țelină cu muștar

  • castraveti, ceapa verde, iaurt, India

2 thoughts on “Raita”

  1. Teofil 04/07/2015 at 23:26

    La noi ați găsit coriandru verde pe undeva? Eu nu am văzut, și tot dau de el prin rețete. Sănătate.

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/07/2015 at 07:12

      Păi pe la hypermarketuri se mai găsește, în caserole. Dar n-aș putea să vă spun foarte exact fiindcă, în cazul verdețurilor care nu se găsesc chiar tot timpul, am adoptat soluția semănat în ghiveci – recoltat la nevoie. Ca să nu-mi bat capul prea tare când am nevoie, plus că, de obicei, nici nu-mi prea plac prețurile la care le găsesc… 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved