Recent, prestigiosul producător englez de distilate Master of Malt anunța că va lansa o gamă „care va aduce un concept cu totul nou în lumea ginului”. Iar promisiunea s-a concretizat în colecția „Origin”: 4 tipuri diferite de gin, realizate fiecare pe bază de ienupăr provenind dintr-o regiune diferită a globului (de aici, adică, specificitatea de terroir).
Ideea de aduce în discuție terroir-ul în legătură cu distilatele nu este însă una nouă. Încă de anul trecut, Tomas Estes de la Tequila Ocho vorbea despre așa ceva, spunând, printre altele că, în fond, „există 600 de compuși diferiți în agave, în timp ce în vin doar 200”.
Trecând însă peste această comparație mai mult sau mai puțin discutabilă și revenind la gin, trebuie spus că fiecare sortiment este realizat absolut identic: alcoolul de bază provine din grâu englezesc, fără niciun adaos suplimentar, iar distilarea finală se face la temperatura camerei, sub vid, în ideea de a păstra cât mai mult din caracteristicile fiecărui lot de ienupăr în parte.
Care ar fi aceste caracteristici? Pentru ienupărul adus de la Arezzo (Italia), producătorul ne spune că aromele sunt de citrice și pin, iar finalul este lung și cremos. Cel adus din Meppel (Olanda) oferă arome de tutun și piele și cu un postgust „pământos și plin de cafea”. În schimb, boabele de ienupăr care provin din Veliki Preslav (Bulgaria) dau ginului note florale și, în sfârșit, cel de la Valbonë (Albania) vine cu arome de rășinoase și coacăze negre.
Totuși producătorul nu pare a fi foarte convins de realizarea sa. Pentru că altfel n-ar oferi, împreună cu fiecare sticlă, câte un flacon de 10 ml care conține un amestec din alte distilate vegetale (realizate tot la rece), obținute din coriandru, coajă proaspătă de lămâie, coajă de portocale amare, cardamom, angelică, scorțișoară chinezească (cassia, Cinnamomum aromaticum), lemn dulce, boabe de cubeb (piper cubeba) și mușețel. Scopul? Să vină adică în sprijinul consumatorilor care caută „o altă dimensiune”, menită să le înnobileze propriul gin.
Lăsând deoparte însă acest aspect, se pare că primele semnale sunt încurajatoare. În acest moment producătorul englez intenționează să adauge și alte „terroir”-uri în colecție, având deja contracte încheiate cu furnizori de ienupăr din Macedonia, Kosovo, Franța, Tasmania și SUA.
Master of Malt este unul dintre cei mai respectați producători independenți de distilate, în primul rând de whisky. Din 2007 și-a concentrat eforturile în direcția realizării de single cask-uri (adică whisky-uri îmbuteliate dintr-un singur butoi; mai multe detalii despre tipurile de whisky găsiți aici). În 2009, 8 din cele 12 sticle care formau gama completă a companiei primiseră din partea lui Jim Murray (Whisky Bible) mai mult de 90 de punte (dintr-un total posibil de 100).