• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Putem vorbi de terroir la gin?

Jul 06, 2012 costachel Băuturi, Distilate, Mapamond, Mozaic 0


Origin London Dry Gin

Recent, prestigiosul producător englez de distilate Master of Malt anunța că va lansa o gamă „care va aduce un concept cu totul nou în lumea ginului”. Iar promisiunea s-a concretizat în colecția „Origin”: 4 tipuri diferite de gin, realizate fiecare pe bază de ienupăr provenind dintr-o regiune diferită a globului (de aici, adică, specificitatea de terroir).

Ideea de aduce în discuție terroir-ul în legătură cu distilatele nu este însă una nouă. Încă de anul trecut, Tomas Estes de la Tequila Ocho vorbea despre așa ceva, spunând, printre altele că, în fond, „există 600 de compuși diferiți în agave, în timp ce în vin doar 200”.

Trecând însă peste această comparație mai mult sau mai puțin discutabilă și revenind la gin, trebuie spus că fiecare sortiment este realizat absolut identic: alcoolul de bază provine din grâu englezesc, fără niciun adaos suplimentar, iar distilarea finală se face la temperatura camerei, sub vid, în ideea de a păstra cât mai mult din caracteristicile fiecărui lot de ienupăr în parte.

Care ar fi aceste caracteristici? Pentru ienupărul adus de la Arezzo (Italia), producătorul ne spune că aromele sunt de citrice și pin, iar finalul este lung și cremos. Cel adus din Meppel (Olanda) oferă arome de tutun și piele și cu un postgust „pământos și plin de cafea”. În schimb, boabele de ienupăr care provin din Veliki Preslav (Bulgaria) dau ginului note florale și, în sfârșit, cel de la Valbonë (Albania) vine cu arome de rășinoase și coacăze negre.

Totuși producătorul nu pare a fi foarte convins de realizarea sa. Pentru că altfel n-ar oferi, împreună cu fiecare sticlă, câte un flacon de 10 ml care conține un amestec din alte distilate vegetale (realizate tot la rece), obținute din coriandru, coajă proaspătă de lămâie, coajă de portocale amare, cardamom, angelică, scorțișoară chinezească (cassia, Cinnamomum aromaticum), lemn dulce, boabe de cubeb (piper cubeba) și mușețel. Scopul? Să vină adică în sprijinul consumatorilor care caută „o altă dimensiune”, menită să le înnobileze propriul gin.

Lăsând deoparte însă acest aspect, se pare că primele semnale sunt încurajatoare. În acest moment producătorul englez intenționează să adauge și alte „terroir”-uri în colecție, având deja contracte încheiate cu furnizori de ienupăr din Macedonia, Kosovo, Franța, Tasmania și SUA.

Master of Malt este unul dintre cei mai respectați producători independenți de distilate, în primul rând de whisky. Din 2007 și-a concentrat eforturile în direcția realizării de single cask-uri (adică whisky-uri îmbuteliate dintr-un singur butoi; mai multe detalii despre tipurile de whisky găsiți aici). În 2009, 8 din cele 12 sticle care formau gama completă a companiei primiseră din partea lui Jim Murray (Whisky Bible) mai mult de 90 de punte (dintr-un total posibil de 100).

Foto: masterofmalt.com

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

De la uisce beatha la whisky şi whiskey Producătorii de whisky sărbătoresc jubileul Reginei Marii Britanii Cum putem face acasă Garam Masala parfum whisky, gin, pinot, aur, carte, lânăVreți să vă parfumați cu whisky, gin sau Pinot?

  • gin, Marea Britanie, tequila, terroir

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved