May 01, 2011 costachel Mozaic, Reportaje 6
Pentru cei care au deschis mai târziu calculatoarele, o scurtă aducere aminte: în cadrul acțiunii „Degustări de vin de Iași”, organizată de Icar Tours (responsabil de proiect fiind Raluca Luca), au avut loc vizite și degustări la câteva din cramele din zona ieșeană. V-am povestit, la timpul respectiv, ce s-a întâmplat la Casa Olteanu (Gramma), Cramele ViniCom, Cotnari, plus Muzeul Vinului de la Hârlău, și Bucium (a mai fost o vizită la Casa Bilius, peste care, din motive independente de voința mea, am fost nevoit să sar). Iar vinerea trecută a avut loc, în Sala Eminescu a Hotelului Traian, întâlnirea finală a acestei acțiuni, prilej de tras ceva concluzii și de anunțat că au început deja pregătirile pentru viitorul ciclu de evenimente, ceva mai complex, care se va numi „Vin la Iași”.
Sper să nu se supere niciunul dintre vorbitori dacă n-am să respect ordinea cronologică a cuvântărilor. Surpriza cea mai plăcută (inclusiv pentru organizatori) a constituit-o prezența printre noi a academicianului Valeriu D. Cotea, care a acceptat, cu amabilitate, să țină și o scurtă alocuțiune. În rest, au povestit despre acțiunea ce tocmai se încheia Florin Bărhălescu, directorul Icar Tours, Mihai Anghel s-a referit la înființarea Legatului Iaşi al Ordinului European al Cavalerilor Vinului, Felicia Ghimpu a analizat situația actuală a turismului oenologic românesc, Marius Ursache (Grapefruit) a povestit din experiența sa legată de brandingul de vin, somelierul Marian Timofti ne-a inițiat puțin în tainele acestei meserii, iar Dumitru Grumăzescu a adus puțină literatură în discuția noastră. A, era să uit, a mai spus două vorbe despre gastronomia românească și Marius Cristian.
Ei, și ca să nu semene a simpozion științific, în pauzele dintre alocuțiuni muzica și dansul au fost oferite de membrii Ansamblului Folcloric Doina Carpaților. Iar la final s-au împărțit diplome producătorilor, oenologilor și altor oameni implicați în proiect (scuze pentru formularea asta cel puțin discutabilă, ca să nu zic altfel, dar am fost suficient de neglijent încât să uit să-mi notez, și decât să uit pe cineva…).
Firește însă că nu putea lipsi și o degustare din cadrul evenimentului, iar vinurile au fost oferite de Vinia (sponsorul principal al evenimentului), Bucium și Gramma.
Despre vinurile celor de la Bucium v-am povestit recent (vă mai dau o dată link-ul, în caz că nu l-ați băgat de seamă prima dată), așa că n-aș avea ce să vă spun în plus. Cam la fel stau lucrurile și cu Gramma, cu singura (și notabila!) diferență că au adus cu ei și câteva sticle din viitorul Cuvée (foc de promițător!), despre care v-am mai spus două vorbe și aici, dar despre care n-are rost să vă zic mai mai multe decât atunci când va începe distribuția, că n-are rost să vă fac poftă degeaba.
În schimb Vinia a adus cu ea vinurile din noua gamă, Crama 9 (care am înțeles că vor fi cât de curând pe piață). O gamă de vinuri roșii seci cum n-a mai fost la Iași niciodată și care cuprinde un Merlot, o Fetească Neagră, un cupaj între cele două și, în fine un Cabernet Sauvignon. Promit să le degust pe îndelete și am să vă spun atunci, pe larg, ce părere am, deocamdată vă zic doar că toate sunt destul de ușoare, așa cum le stă bine unor vinuri nordice (indiferent de ce cred moda și încălzirea globală despre chestia asta!) și că am o mică preferință subiectivă pentru Fetească și Cabernet. Dar, după cum spuneam, trebuie să aprofundez nițel problema.
Și cu asta, basta, „Degustări de vin de Iași” a luat sfârșit. De-abia aștept să înceapă „Vin la Iași”!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
regret că n-am putut fi și eu, acolo! poate data viitoare…
Pai nu mai e mult pana cand incepe „Vin la Iasi”! 🙂
In ce prioada se desfasoara “Vin la Iasi?”
Inca nu stiu, dar promit sa anunt imediat ce aflu! 🙂
cand se va desfasura urmatoarea degustare? niste detalii ne poate oferi cineva?
Detalii, doar Icar Tours 🙂 Am sa-l intreb pe Florin Barhalescu, sa vedem ce se mai întâmplă…