• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Punct final pentru „Degustări de vin de Iași”, încep pregătirile pentru „Vin la Iași”!

May 01, 2011 costachel Mozaic, Reportaje 6


Pentru cei care au deschis mai târziu calculatoarele, o scurtă aducere aminte: în cadrul acțiunii „Degustări de vin de Iași”, organizată de Icar Tours (responsabil de proiect fiind Raluca Luca), au avut loc vizite și degustări la câteva din cramele din zona ieșeană. V-am povestit, la timpul respectiv, ce s-a întâmplat la Casa Olteanu (Gramma), Cramele ViniCom, Cotnari, plus Muzeul Vinului de la Hârlău, și Bucium (a mai fost o vizită la Casa Bilius, peste care, din motive independente de voința mea, am fost nevoit să sar). Iar vinerea trecută a avut loc, în Sala Eminescu a Hotelului Traian, întâlnirea finală a acestei acțiuni, prilej de tras ceva concluzii și de anunțat că au început deja pregătirile pentru viitorul ciclu de evenimente, ceva mai complex, care se va numi „Vin la Iași”.


Sper să nu se supere niciunul dintre vorbitori dacă n-am să respect ordinea cronologică a cuvântărilor. Surpriza cea mai plăcută (inclusiv pentru organizatori) a constituit-o prezența printre noi a academicianului Valeriu D. Cotea, care a acceptat, cu amabilitate, să țină și o scurtă alocuțiune. În rest, au povestit despre acțiunea ce tocmai se încheia Florin Bărhălescu, directorul Icar Tours, Mihai Anghel s-a referit la înființarea Legatului Iaşi al Ordinului European al Cavalerilor Vinului, Felicia Ghimpu a analizat situația actuală a turismului oenologic românesc, Marius Ursache (Grapefruit) a povestit din experiența sa legată de brandingul de vin, somelierul Marian Timofti ne-a inițiat puțin în tainele acestei meserii, iar Dumitru Grumăzescu a adus puțină literatură în discuția noastră. A, era să uit, a mai spus două vorbe despre gastronomia românească și Marius Cristian.


Ei, și ca să nu semene a simpozion științific, în pauzele dintre alocuțiuni muzica și dansul au fost oferite de membrii Ansamblului Folcloric Doina Carpaților. Iar la final s-au împărțit diplome producătorilor, oenologilor și altor oameni implicați în proiect (scuze pentru formularea asta cel puțin discutabilă, ca să nu zic altfel, dar am fost suficient de neglijent încât să uit să-mi notez, și decât să uit pe cineva…).


Firește însă că nu putea lipsi și o degustare din cadrul evenimentului, iar vinurile au fost oferite de Vinia (sponsorul principal al evenimentului), Bucium și Gramma.


Despre vinurile celor de la Bucium v-am povestit recent (vă mai dau o dată link-ul, în caz că nu l-ați băgat de seamă prima dată), așa că n-aș avea ce să vă spun în plus. Cam la fel stau lucrurile și cu Gramma, cu singura (și notabila!) diferență că au adus cu ei și câteva sticle din viitorul Cuvée (foc de promițător!), despre care v-am mai spus două vorbe și aici, dar despre care n-are rost să vă zic mai mai multe decât atunci când va începe distribuția, că n-are rost să vă fac poftă degeaba.


În schimb Vinia a adus cu ea vinurile din noua gamă, Crama 9 (care am înțeles că vor fi cât de curând pe piață). O gamă de vinuri roșii seci cum n-a mai fost la Iași niciodată și care cuprinde un Merlot, o Fetească Neagră, un cupaj între cele două și, în fine un Cabernet Sauvignon. Promit să le degust pe îndelete și am să vă spun atunci, pe larg, ce părere am, deocamdată vă zic doar că toate sunt destul de ușoare, așa cum le stă bine unor vinuri nordice (indiferent de ce cred moda și încălzirea globală despre chestia asta!) și că am o mică preferință subiectivă pentru Fetească și Cabernet. Dar, după cum spuneam, trebuie să aprofundez nițel problema.


Și cu asta, basta, „Degustări de vin de Iași” a luat sfârșit. De-abia aștept să înceapă „Vin la Iași”!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Drumul Vinului la Iaşi, episodul pilot ProvinoProvino Iași: un eveniment profesionist, complet, pentru industria vinului din România Săptămâna Turismului la IașiSăptămâna Turismului la Iași Blogmeet-ul Vindependent de la Iași a trecut deja în raftul cu amintiri. Tare plăcute!

  • Bucium, Casa Olteanu, drumul vinului, turism oenologic, Valeriu D. Cotea, Vinia

6 thoughts on “Punct final pentru „Degustări de vin de Iași”, încep pregătirile pentru „Vin la Iași”!”

  1. bogdan ulmu 02/05/2011 at 10:40

    regret că n-am putut fi și eu, acolo! poate data viitoare…

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/05/2011 at 10:49

      Pai nu mai e mult pana cand incepe „Vin la Iasi”! 🙂

      Reply ↓
  2. vasile 24/05/2011 at 04:08

    In ce prioada se desfasoara “Vin la Iasi?”

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/05/2011 at 08:56

      Inca nu stiu, dar promit sa anunt imediat ce aflu! 🙂

      Reply ↓
  3. Catalin 23/10/2011 at 00:16

    cand se va desfasura urmatoarea degustare? niste detalii ne poate oferi cineva?

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/10/2011 at 12:27

      Detalii, doar Icar Tours 🙂 Am sa-l intreb pe Florin Barhalescu, sa vedem ce se mai întâmplă…

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved