• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Puiul cerșetorului, adică un fel de văr din China al mielului nostru haiducesc

Nov 10, 2011 costachel Mozaic, Poveștile rețetelor celebre, Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de pasăre 0


Legenda spune că, pe vremea dinastiei Qing, un cerșetor mort de foame a furat un pui. Și, ca să nu fie prins de păgubaș, a îngropat prada în noroi, pe malul unui râu. Apoi, mai târziu, după lăsarea întunericului, s-a întors ca să-și recupereze pasărea și s-o mănânce. A făcut un foc din crengi și din nuiele numai că, neavând niciun fel de ustensile, a pus la fript puiul întreg așa cum era, adică cu penele acoperite de un strat gros de noroi. Și (după cum, de altfel, știm și noi de la mielul nostru haiducesc) s-a format o crustă groasă, în care carnea s-a copt minunat, devenind fragedă, aromată și suculentă (iar penele, firește, au rămas prinse în lut și n-au creat niciun fel de problemă). A fost atât de bun acel pui încât, din acel moment, hoțul nostru a trăit vânzând rețeta oamenilor pe care-i întâlnea în peregrinările sale. Fără să vrea, inventase puiul cerșetorului, adică una din marile rețete ale Chinei.

Acum, desigur, și legenda asta (ce să mai vorbim de rețetă!) are variantele sale. În una dintre ele se face, de pildă, precizarea că în vremurile acelea erau foarte mulți cerșetori datorită taxelor sălbatice impuse de guvernanți, iar puiul nu fusese furat, ci primit de pomană de la niște oameni milostivi. Însă ideea învelirii în lut i-a venit cerșetorului tot datorită faptului că nu avea niciun fel de ustensile pentru prepararea mâncării.

Un lucru este însă sigur: mâncarea asta (Jiao Hua Ji, în dialectul vorbit în Shanghai) își are originea în regiunea Zhejiang, în zona fostei capitale Hangzhou. Și tot în Hangzhou se află Louwailou, cel mai vechi restaurant din acest oraș (funcționează de aproximativ 150 de ani), adică locul în care s-a născut rețeta modernă a puiului cerșetorului. Ca și la mielul nostru haiducesc, i se îndeasă animalului în burtă tot soiul de ierburi și mirodenii, se toarnă vin, numai că nu se mai folosește lutul, ci orătania este învelită cu un soi de tocătură parfumată, strâns legată în frunze de lotus și coaptă apoi în cuptor, timp de 3-4 ore. Alteori, pentru un plus de etanșeitate, puiul se învelește (peste frunzele de lotus, sau se renunță la acestea) într-un aluat simplu, de făină plus apă și sare (seamănă deja cu puiul în aluat? Desigur!).

Tot la capitolul variante trebuie să vă mai povestesc că, pentru a scurta timpii de realizare și a obține porții individuale, se folosesc deseori în zilele noastre pui mici, tineri (maximum 1/2 kg) sau chiar bucăți de pui (de obicei pieptul). Și tot puiul cerșetorului este botezat produsul final, chiar dacă nu prea mai are mare legătură cu orătania inițială, coaptă întreagă în lut.

Bun, și gata cu poveștile, că presimt că ați dori și o variantă mai simplă, de făcut acasă. Așa că pregătiți dumneavoastră, pentru

3 piepturi de pui, fără oase și piele, tăiate în două,

mai întâi un aluat dospit, adică,

500 g făină,
1 cubuleț de drojdie,
puțin zahăr,
375 ml lapte,
1 lingură de ulei,
încă puțină făină pentru lucrat aluatul,

iar pentru tocătură ne mai trebuie

225 g carne macră de porc, tocată,
1 ceapă verde,
1 tulpină de țelină verde,
50 g muguri de bambus,
1 lingură sos hoisin,
2 linguri de ulei,
sare.

Faceți mai întâi aluatul. Frecați drojdia cu zahărul, adăugați puțin lapte călduț, presărați și puțină făină și acoperiți vasul. Cerneți făina, faceți un crater în mijloc. Când maiaua și-a dublat volumul, turnați-o peste făină și începeți să frământați, adăugând restul de lapte și o lingură de ulei (sau unt topit, ca să fie și mai bun). Când se desprinde de pe mâini, faceți o minge și lăsați aluatul să crească, într-un vas acoperit cu un ștergar, până își dublează volumul (să zicem 1 oră).

Încingeți 1 lingură de ulei într-o tigaie (dacă n-aveți wok) și căliți carnea, până începe să se rumenească (vreo 5 minute, cu aproximație). Scoateți-o, încingeți cealaltă lingură de ulei și căliți legumele, mărunțite bine, la foc maxim, 2 minute. Puneți carnea peste ele, adăugați sarea, sosul hoisin și continuați călirea, amestecând bine, încă 1-2 minute (până ce compoziția se omogenizează). Scoateți și lăsați să se răcească.

Când aluatul a terminat de crescut, împărțiți-l în 6, presărați blatul de lucru cu puțină făină și întindeți câte o foaie până la un diametru de aproximativ 15 cm. Puneți în mijlocul fiecăreia câte 1 jumătate de piept (bine spălată și perfect uscată), repartizați deasupra, în mod egal, tocătura și închideți plăcintele (da, seamănă cu niște poale-n brâu în momentul ăsta).

Puneți pseudo-plăcintele într-o tavă bine unsă, ungeți-le și pe ele puțin pe deasupra, lăsați-le să mai crească vreun sfert de oră și băgați tava în cuptorul încins dinainte, la 200ºC. În 45-50 de minute ar trebui să fie gata.

Firește că puiul cerșetorului trebuie servit cald, iar în pahare musai trebuie turnat un vin alb sec. Eu aș avea poftă de-un Pinot Gris, dar nu-i chiar literă de lege.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui în aluat Pinchitos, adică frigărui spaniole Pui cu sos de vin rosuPui cu sos de vin roșu Clătite gratinate umplute cu pui și ciuperci

  • China, cuptor, piept, placinta, pui, tocatura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved