• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui tikka masala

Jul 29, 2010 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de pasăre 8


Pui Tikka Masala

După cum v-am mai spus, puiul tikka masala este considerat de unii ca fiind mâncarea națională a britanicilor. Iar una dintre ipotezele privind originea ei este aceea că a fost inventată chiar în Marea Britanie, de un bucătar indian care lucra într-un restaurant din Glasgow și care, agasat de insistențele unui client care cerea musai sos la un pui tandoori, a improvizat unul dintr-o conservă de supă de roșii Campbell și ceva condimente, făcând astfel bucătărie fusion fără să știe.

Cât o fi legendă și cât adevăr, Dumnezeu știe, cert este că parlamentarul laburist de Glasgow, Mohammad Sarwar (primul musulman ajuns în Camera Comunelor, altminteri pakistanez de origine) a depus o cerere la Uniunea Europeană pentru a obține în favoarea orașului Indicația Geografica pentru tikka masala. Probabil urmează Denumirea de Origine Controlată!

Lăsând gluma (o fi glumă?) la o parte, să trecem mai bine la treabă și să ne apucam de o variantă a acestui curry. Zic o variantă, pentru că un studiu a relevat că există numai în Marea Britanie 48 de variante de tikka masala, iar singurul element comun este puiul!

Drept pentru care, precizându-vă de la început că, în cazul tuturor condimentelor, doar gustul dumneavoastră este cel care decide cantitățile, înarmați-vă, pentru marinată, cu

½ ardei iute, fără vinișoare și semințe,
1 cățel mare de usturoi, curățat,
1 bucățică de ghimbir proaspăt, curățată,
1 lingura de ulei (de floarea soarelui e perfect!),
puțină boia dulce (pentru culoare),
½ lingura garam masala,
1 lingura de bulion,
3 fire de coriandru (spălate și curățate, dar păstrați tijele!).

Transformați în pastă (cum vreți: în mojar, în robot etc.) ardeiul, usturoiul, ghimbirul și uleiul. Adăugați restul ingredientelor (doar tulpinițele coriandrului, rândul frunzelor vine a doua zi) și mai munciți puțin, cât să le zdrobiți perfect și pe astea.

Ungeți cu crema obținută cam 700 g de pui (unii vor aripi, alții piept, folosiți și dumneavoastră ce vă place) puneți marfa într-un castron și lăsați la marinat peste noapte, în frigider.

A doua zi e rândul sosului, așa că dotați-vă cu

1 ceapa mică, curățată, spălată și tocată,
½ ardei gras rosu și ½ ardei gras verde (desigur că e vorba în primul rand de impresia artistica!), cu toaleta făcută și tăiați fâșii subțiri,
500 g roșii (despielițate și tocate, sau poate o conserva de 400 g, dacă vă e lene sau e iarna),
100 g iaurt, gras și gros,
100 g smântână,
1 vârf de cuțit de scorțișoară,
1 vârf de cuțit de coriandru boabe, pisat,
1 vârf de cuțit de curcuma (da, iarăși colorant!).

Vă mai trebuie puțin ulei, pe care o să-l încingeți, la foc mediu, într-o o cratiță încăpătoare, după care vin la călit ceapa, ardeii și condimentele.

După vreo zece minute (adică atunci când s-a înmuiat totul) adăugați roșiile și iaurtul, puneți și puiul, cu tot cu zeama în care s-a marinat și mai fierbeți totul pana când carnea e gata (vreun sfert de ora, poate și-un pic peste).

Turnați și smântâna, presărați frunzele de coriandru care v-au rămas din ziua precedenta (n-ați uitat de ele, nu?), amestecați bine, puneți capacul, stingeți focul și beți un pahar de vin, că-l meritați.

Variante de tikka masala? Păi v-am spus c-au ieșit 48 la recensământ! Așa că puteți înlocui, de pildă, smântâna cu lapte de cocos, sau poate iaurtul, dar atunci adăugați și nițică zeama de lămâie, dacă înlocuiți coriandrul cu pătrunjel nu va fi chiar o dramă, eu am trecut scorțișoara că o recomanda Jamie Oliver, dar n-am folosit-o niciodată, firește că puiul ar putea fi rumenit înainte și lăsat doar un pic să se bălăcească în sos, în fine, cred c-ați prins deja ideea, așa că nu mai insist. Vă mai spun doar că, așa cum era de așteptat, garnitura tradițională pentru tikka masala e orezul. Basmati, dacă se poate.

Vinul? Păi la atâtea variante, e greu de recomandat unul anume. Probabil un Pinot Gris sec s-ar potrivi cel mai bine (ca și la alte mâncăruri asiatice) cu tikka masala, dar depinde, firește, și de varianta pentru care optați în cele din urma, și de gradul de iuțeală al mâncării.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cum putem face acasă Garam Masala Garam Masala Știți ce-i aia curry? Pui indian

  • curcuma, curry, India, Marea Britanie, masala, pui

8 thoughts on “Pui tikka masala”

  1. fulcrum 02/08/2010 at 10:46

    excelent!!!! am facut duminica…..doar ca am baut o feteasca alba de aiud!

    Reply ↓
    1. Costachel 02/08/2010 at 10:52

      Iaca un vin cu care nu m-am mai intalnit cam de multa vreme, insa sunt sigur ca nu s-a certat cu puiul 🙂

      Reply ↓
  2. fulcrum 02/08/2010 at 11:22

    categoric nu …..
    ai o reteta in care puiul sa inoate putin si in cratita cu vin (sos cu ciuperci,etc) …..asa ca variatie.
    multumesc

    Reply ↓
  3. Costachel 02/08/2010 at 11:35

    Pentru asta ar cam trebui ca puiul sa fie cocos
    http://costachel.ro/cocos-cu-sos-de-vin-coq-au-vin/
    dar poate asta
    http://costachel.ro/pui-cu-ciuperci-si-costita/
    sau asta
    http://costachel.ro/sote-de-pui-cu-ciuperci/
    iar ca sa fie si-o reteta literara asta
    http://costachel.ro/cocoselul-la-ceaun-cu-sos-de-vin-si-smantana-al-tatelor-nataflete/

    Reply ↓
  4. fulcrum 02/08/2010 at 11:36

    multumesc

    Reply ↓
  5. fulcrum 02/08/2010 at 11:42

    mi-ai adus aminte de vlad musatescu. Si acum imi aduc aminte ce mult am ras cand l-am citit, oricum de reteta aceea uitasem ……

    Reply ↓
  6. Ina 31/01/2011 at 21:59

    am facut reteta utilizand o pasta de condimente pentru tikka masala si a iesit f buna! daca nu reusiti sa gasitit toate condimentele separat puteti incerca […]

    Reply ↓

Leave a Reply to fulcrum Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved