• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui moldovenesc cu (ciuperci și) smântână

Jan 24, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu ciuperci, Rețete tradiționale românești 14


Pui cu ciuperci și smântână

Despre mâncarea asta absolut minunata nu pot spune decât că e pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Sigur, în ciuda atributului „moldovenesc” din titlu, puiul cu smântână se prepară în acest mod în toată România, numai că în Moldova (mai ales cea de nord, Suceava și Botoșani în primul rând) rețeta asta e aproape la fel de frecvent întâlnită pe mese ca și mutra lui Gigi Becali pe sticla televizorului. Și-i normal să fie așa, pentru că mâncărica asta excelentă și fără fasoane vorbește cât se poate de convingător despre sapiditatea și rafinamentul bucătăriei românești în general, al celei moldave în special.

cam 800 g pui, poate și ceva mai mult
50 g unt,
1 ceapă,
usturoi (după gust),
400 ml smântână,
1 legătură de mărar,
sare.

Se adaugă opționalele:

500 g ciuperci,
1 lingură de făină (numai dacă țineți morțiș)

Mai întâi o precizare: mâncarea asta e mai bună dacă veți combina bucățele de carne din toată orătania dar, dacă vreți să folosiți numai anumite părți, rețineți că pieptul singur nu merge aici (vă recomand versiunea asta), va fi mult mai bine cu pulpe, ciocanele, aripioare etc.

Așadar, presupunând că toate ingredientele au fost pregătite (curățate, spălate, tăiate…) încingeți ușor untul într-o cratiță potrivita și puneți puiul la înăbușit, împreună cu ceapa&usturoiul tocate pasta și nițică sare. Turnați din când în când cate o lingura de supă (dar dacă folosiți ciuperci, în mod normal nu vă mai trebuie alt lichid, că-și lasă ele zeama lor).

Până se frăgezește carnea și aproape cade singură de pe os, bateți smântâna cu mărarul tocat cât de mărunt (și cu 2-3 caței pisați de usturoi, dacă vreți). Turnați-o în cratiță, reglați de sare, încă doua-trei clocote, puneți capacul, stingeți focul și începeți să mestecați mămăliga, dacă n-ați făcut-o deja.

Variante? Pai în primul rand carnea mai poate fi ori prăjită, ori fiarta înainte, și atunci ceapa și usturoiul se topesc în unt singure (eventual împreună cu ciupercile), iar puiul se adaugă doar cu câteva minute înainte de smântână. La rândul lor, ciupercile pot fi călite separat și adăugate odată cu smântâna. Cât despre făină (repet, numai dacă țineți morțiș), ori se tăvălește carnea prin ea înainte de a o pune în cratiță, ori se freacă împreună cu smântâna și mărarul.

Ceva secrete? Păi cel dezvăluit de Păstorel în legătură cu sosul vi l-am spus deja aici, despre ce fel de bucăți merg mai bine am discutat, că va fi mai bun cu pui de curte vă dați și singuri seama, cel mult aș putea să vă atrag atenția că n-aveți voie să înlocuiți untul cu ulei, că nu se-mpacă absolut deloc cu smântâna (bine, probabil știați chestia asta, dar am zis că nu strica să suflu în iaurt, ca să rămân în sectorul lactate!) Și dacă vreți ca sosul să fie cât se poate de alb (nu știu de ce ar vrea cineva așa ceva, dar eu tot vă spun), atunci rețineți că trebuie să evitați prăjeala, iar ciupercile e musai să fie champignon și foc de proaspete.

Update: mai exista o variantă, absolut excelentă, pe care o uitasem și mi-a reamintit-o Geta: adăugați spre final câțiva ardei copți, desfăcuți fâșii. Extraordinar!

S-ar putea să vă intereseze și:

Piept de pui cu ciuperci si smantanaPiept de pui cu ciuperci și smântână Portofele de curcan cu ciuperci si smantanaPortofele de curcan cu ciuperci și smântână Peste alb cu ciuperci si smantanaFileuri de pește alb cu ciuperci și smântână Ciuperci cu smântânăCiuperci cu smântână

  • ciuperci, ciuperci cu smantana, pui, pui cu ciuperci, smantana, unt

14 thoughts on “Pui moldovenesc cu (ciuperci și) smântână”

  1. Andreea 24/01/2011 at 10:30

    Pe la Gura Humorului am văzut aruncăndu-se în smântână vreo 2-3 gălbenușuri galben-portocalii … îi da finețe si savoare, ca să nu mai zic de culoare.

    Reply ↓
  2. Costachel 24/01/2011 at 10:37

    … dar in primul rand leaga sosul 🙂 Mult mai indicat decat sa pui faina! Multumesc frumos, uitasem varianta 🙂

    Reply ↓
  3. Moi maitre... 24/01/2011 at 19:10

    Foarte, foarte frumos! In week-end, fiind iarasi exilat la capitalie, imi voi executa un pui cu smintina… Acu’ sa dau sfoara in sat ca vreau o puica frumoasa si galben de grasa!
    Si am sa caut o zghihara de Husi… Nu stiu inca unde, da’ am sa caut

    Reply ↓
    1. Costachel 25/01/2011 at 07:41

      In mod normal, Zghihara nu prea e din filmul asta, dar cum n-am mai gustat demult asa ceva, tac. Si mai bine iti aduc aminte de Feteasca Alba de Bucium din 1994. Era perfect FDB-ul la puiul asta… Era.

      Reply ↓
  4. Moi maitre... 25/01/2011 at 10:41

    Ai dreptate, nu zic… eu ma gindeam dupa capul meu cam asa… nu sint fan deloc al sarii in bucate, decit pentru o baza usoara a gustului… si cam am prostul (sau nu…) obicei in ultima vreme sa pun cam peste tot morcov. Si cum puiul asta in varianta mea ar fi avut less salt and more garlic, ma gindeam ca aspra zghihara o sa isi faca treaba.
    Cit despre FDB, au mai ramas doar amintirile…

    Reply ↓
  5. Moi maitre... 25/01/2011 at 10:42

    Si, bien sur, magistre, al meu pui va avea rondele calite de morcov, din belsug, calite in acel unt…

    Reply ↓
  6. Costachel 25/01/2011 at 10:54

    Trebuie sa fie ceva legat de varsta, ca si eu am cam inceput sa pun morcov… 😀 Dar la puiul asta, nu si nu, respect traditia 🙂
    Cat despre Zghihara, da, se lupta foarte bine cu usturoiul pus cu darnicie…

    Reply ↓
  7. cofi 25/01/2011 at 12:17

    deci reteta ta vine la fix ca ieri o consiliam pe o cetateana care zicea ca ea nu stie ce sa faca cu carnea de pui fiarta in supa si cica s-o arunce?? si eu i-am zis de puiul cu smantana.

    eu fac parte dintre cei carora le place sa fie foarte alba mancarea asta, cu rusine, recunosc! dar o sa incerc si cu ou de curiozitate!

    iar morcovii fierti pot sa stea pe planeta Pluto,din partea mea!

    Reply ↓
  8. Costachel 25/01/2011 at 12:23

    Dar cei caliti in unt? 😀

    Reply ↓
  9. cofi 25/01/2011 at 14:39

    nici asa! 🙂

    Reply ↓
  10. geta 26/01/2011 at 08:26

    si noi il facem asa(eu sunt din Suceava)…fetita mea de 6 ani ar manca in fiecare zi….din cand in cand,imi place sa mai pun la reteta asta,spre sfarsit,niste ardei copti….tare bun!

    Reply ↓
    1. Costachel 26/01/2011 at 08:30

      Of, Doamne!, am mancat varianta asta acu’ o groaza de ani… Extraordinara, sa-mi fie rușine c-am uitat-o, multumesc frumos! 🙂

      Reply ↓
  11. vv 28/09/2011 at 11:14

    Ce fel de smantana merge: mai grasa sau mai slaba?

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/09/2011 at 11:40

      Din punctul meu de vedere, de care o fi, dar fără adaosuri (de îngroșare, de conservare, de…)

      Reply ↓

Leave a Reply to geta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved