Iaca o rețetă foarte simplă și foarte simpatică de pui la cuptor, deloc scumpă, care-i numai bună într-o perioadă în care nu ne dau legumele afară din casă, dar avem totuși chef de ceva cu arome proaspete în farfurie. Și unde mai pui că nici nu trebuie să stai lângă aragaz, așa ca într-o zi mai răcoroasă puteți îmbina lesne utilul cu plăcutul, încălzind bucătăria în același timp cu prepararea unei mâncări excelente (dacă-i cald e și mai simplu: fugiți din bucătărie, că se face aproape singură).
Așadar, pentru tradiționalele noastre 4 persoane, pregătiți
1 pui frumos, tăiat în bucăți, 80 g unt, sare și piper,
iar pentru marinată va mai trebuie
1 portocală, 1 lămâie, 1 ceapă, 1 lingură de ulei, 10 picături de tabasco (dacă nu găsiți tabasco, puteți pune boia iute sau piper proaspăt râșnit din belșug).
Mai întâi marinata. Stoarceți citricele, curățați ceapa și tăiați-o în lamele subțiri, puneți toate ingredientele într-un castron baban, amestecați năprasnic și adăugați bucățile de pui, având grijă să fie bine unse pe toate parțile. Lăsați la marinat o zi, la răcoare, întorcând din când în când carnea pe toate fețele.
A doua zi scurgeți bine puiul de zeamă și puneți bucățile într-o tavă unsă. Presărați cu untul rămas, tăiat bucățele și coaceți totul timp de vreo 50 de minute, stropind des cu marinata.
Când e gata, scoateți puiul pe un platou încălzit, turnați restul de marinată, filtrată, în sosul format, dați totul în câteva clocote (dacă vreți sa puneți și 1 lingura de smântână, nu ma pot opune) și turnați peste pui și garnitură.
Și că veni vorba de garnitură, cel mai bine ar merge una neutră: orez (cel mai bine), paste sau piure de cartofi.
Cât despre vin, repede vă recomand australianul cupaj de Semillon și Chardonnay de la Lindemans, că mai bun decât el la rețeta asta citrică nimic nu poate fi. Dar puteți s-o luați și ca pe-o remarcă subiectivă.
2 thoughts on “Pui marinat cu lămaie și portocală”
tatiana
doamne, e minunat! eu am pus sosul strecurat direct in tava cu pui, la cuptor. apoi am tras orezul putin la tigaie si am pus tot sosul din tava cu pui peste el. dupa ce s-a aromat bine, am completat cu apa ca sa fiarba orezul pana la capat. a iesit un orez putin acrisor foaaarte usor si placut, i-am pus doar sare si putin bucusioc din plic, ca sa nu-i dea aroma prea multa. perfect a fost!
doamne, e minunat! eu am pus sosul strecurat direct in tava cu pui, la cuptor. apoi am tras orezul putin la tigaie si am pus tot sosul din tava cu pui peste el. dupa ce s-a aromat bine, am completat cu apa ca sa fiarba orezul pana la capat. a iesit un orez putin acrisor foaaarte usor si placut, i-am pus doar sare si putin bucusioc din plic, ca sa nu-i dea aroma prea multa. perfect a fost!
Bună idee! 🙂