De fapt ar fi fost mai corect un titlu gen pui cu garnitură de mazăre și costiță, măcar fiindcă acompaniamentul ăsta îl puteți folosi, fără probleme, și la alte cărnuri, ba chiar și la unii pești (țin minte o rețetă cu somon destul de asemănătoare). Dar, în fine, problema titlului mi se pare mai puțin importantă acuma, principalul e că vom găsi în farfurie o mâncărică excelentă de pui cu mazăre, care se face foarte simplu și nici mare lucru nu ne trebuie pentru ea. Așa că mai bine să trecem la treabă, să vedem mai întâi despre ce-i vorba, c-om avea timp să discutăm și după aceea.
Pregătiți dumneavoastră
6 pulpe superioare de pui (cu sau fără os, cum doriți), 2 linguri de cimbru proaspăt, tocat (dacă nu, 2 lingurițe sub formă uscată), 2-3 căței de usturoi, 2-3 cepe, 500 g mazăre (proaspătă în sezon, congelată în rest), 100 g costiță afumată, 1 păhărel de vin, 1 legătură de pătrunjel (curățat, spălat, tocat), ulei, sare și piper.
Zdrobiți mai întâi usturoiul curățat și frecați-l pastă cu cimbru, sare, piper și o lingură de ulei. Frecați bine carnea cu mixtura asta și lăsați-o să aștepte minimum 1 oră (dar puteți s-o lăsați și peste noapte, în frigider).
Încălziți puțin ulei într-o tigaie și rumeniți puiul pe toate părțile, până când e gata (dacă nu-l vreți prăjit, puteți să-l înăbușiți sau să-l faceți la cuptor). Când e gata, dați-l deoparte, să aștepte până-i vine iar rândul.
În aceeași tigaie mai adăugați un pic de ulei, dacă-i cazul, și căliți ceapa împreună cu costița tăiată (cubulețe, fâșiuțe, cum doriți). Când încep să prindă culoare, stingeți cu vinul și lăsați să fiarbă până când lichidul scade aproape de tot. Adăugați mazărea (și un pic de apă fierbinte, dacă-i din cea proaspătă) și fierbeți până când e gata. Reglați de sare și piper, presărați pătrunjel tocat, și cu asta basta.
Ca să câștigați timp, după ce rumeniți puțin puiul în tigaie, puteți să-l băgați în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu, unde o să stea vreo 20 de minute (cu aproximație, că n-am de unde să știu cât de bine l-ați prăjit). Numai bine în timpul ăsta puteți face garnitura de mazăre; totul e să nu uitați ca, la sfârșit, să turnați și sosul din tava puiului în tigaie, c-ar fi păcat să se piardă.
Cât despre variante, parcă ar fi păcat ca, în sezon, să nu folosiți ceapă verde în loc de ceapă uscată, după cum aceeași ceapă poate fi înlocuită cu 5-6 hașme, dacă aveți la îndemână. Și, dacă tot vorbim de substituiri, e posibil să vă placă mai mult mărarul decât pătrunjelul. Sau ați putea, firește, să folosiți ambele verdețuri.
Vinul pentru acest pui cu mazăre? Alb, sec și baricat (de dragul costiței), dacă se poate. Că am eu azi o poftă suspectă de un Riesling poate constitui cel mult o sugestie, nicidecum o recomandare fermă și imuabilă.