O friptură excelentă, aromată și foarte simplă, cam asta urmează mai la vale. Plus că acest pui cu lămâie se mai face și foarte repede, în mai puțin de-o oră l-ați și pus pe masă, așa că, după umila mea părere, chiar n-aveți niciun motiv să nu-l încercați măcar o dată.
Drept pentru care înarmați-vă cu
1 kg de carne de pui, poate și ceva mai mult, 1 lămâie, 1 căpățână de usturoi, ulei, sare, piper,
echivalentul a cam 2 legături de verdețuri proaspete (de care vă plac, nu trebuie musai să mă ascultați când vă recomand un amestec de pătrunjel, cimbru și măghiran).
Încălziți cuptorul la 200ºC, spălați și tocați verdeața, radeți coaja lămâii și stoarceți zeama, amestecați bine totul, sărați, piperați și frecați bine puiul cu sosul obținut.
Turnați puțin ulei într-un vas care merge la cuptor, puneți bucățile de carne, presărați prin zonă cățeii de usturoi, necurățați, dar spălați, eventual puneți pe-acolo și jumătățile storse și rase de lămâie (că mai au ceva aromă de dat) și cu asta basta, în cuptor cu friptura noastră, unde trebuie să stea până se rumenește frumos (cam 40 de minute, să zicem).
Garnitura cea mai bună zilele astea firește că o constituie cartofii noi, dar desigur că nu-i obligatorie.
Cât despre vinul pentru acest pui cu lămâie, rețeta asta e numai bună pentru multe vinuri albe, ușoare și seci, cu puternice arome de citrice, care destul de greu pot fi potrivite cu alte mâncăruri. Îmi vine acuma în minte un excelent cupaj de Semillon cu Chardonnay de la Lindemans, dar firește că mai sunt și multe altele.
Insa am imprietenit totul pe foc, intr-o cratita din fonta.
vem si noi vreo 2-3 zile calduroase-n Montreal 🙂 am zis sa nu aprind fix atunci cuptorul. Probabil textura puiului a altfel, insa gustul e foarte fain. Merci! 🙂
Am facut si eu reteta, dar nu chiar ca la carte, am aprins calculatorul numai dupa ce am bagat carnea la cuptor cu lamaia, dar am adaugat verdeturile dupa 20 de minute. Este excelent sosul care rezulta, dar mi se pare prea putin, asa de bun e, sa mai adaug eventual apa in tava, sau care ar fi secretul ca sa obtin mai mult sos?
Dacă vrei mai mult sos, poți, după ce ai scos carnea, să torni în tavă puțin vin sau supă (apă, daca alta soluție nu-i), și să mai dai într-un clocot. Deglaçer numesc francezii operațiunea. Dacă puiul a fost de curte (adică dacă n-a fost prea gras), poți adăuga și o lingură de smântână sau chiar de unt, împreună cu lichidul. Iar tertipul e valabil pentru toate fripturile, atât la cuptor, cât și la tigaie. Cu precizarea că, dacă friptura a fost făcută în Jena, e mai simplu ca, după dizolvarea sosului fripturii (lichidul adăugat trebuie să fie musai fierbinte, în cazul ăsta!), să torni totul într-o crăticioară și să dai in clocot pe aragaz. Mai există o variantă, cu mai mult lichid (cam un pahar), dar atunci se adaugă, de obicei, și făină, ca să se lege.
Fac si eu o reteta semanatoare. Doar ca folosesc un pui intreg si ia ceva mai mult gatitul, dar merita. Toti prietenii mei sunt morti dupa puiul meu la cuprot. In principiu amestec unt cu usturoi zdrobit, sare, piper, si oregano. Amestecul il bag sub piepea puiului, pe piept si picioare, un strat cam de 2-3 milimetri de unt. Puiul in interior il umplu cu jumatati de lamaie si catei de usturoi. Asez puiul in tava pe un pat de legume(la alegere, eu pun cepe taiate in sferturi, vinete, cartofi, dovlecei, cartofi dulci) asezonate cu ulei de masline, sare piper si putin rozmarin, si mormal inca ceva catei de usturoi. Masez puiul cu putin ulei de masline, adaug putina apa in tava si dau totul la cuptor la foc mediu. Cand puiul e undeva pe la jumatate facut il stropesc din abundenta cu vin. Si apoi, pana e gata, il mai stropesc din cand in cand cu sosul din tava. Daca vi se pare ca e ars puteti da focul mai incet, desi de la sucurile din tava pielea ba prinde o culoare mai inchisa. Oricum, ii va lua intre 2 si 4 ore sa se faca, in functie de marimea puiului. dar asteptarea merita. Se topeste in gura!!! Pofta mare din nou si sper sa va placa sugestia mea.
Ai fost muza mea aseara 🙂
Insa am imprietenit totul pe foc, intr-o cratita din fonta.
vem si noi vreo 2-3 zile calduroase-n Montreal 🙂 am zis sa nu aprind fix atunci cuptorul. Probabil textura puiului a altfel, insa gustul e foarte fain. Merci! 🙂
Uite-asa iar mi-am adus aminte ca trebuie sa-mi iau musai o cratita mare de fonta emailata 🙂 Si, desigur, cu foarte multa placere!
Am facut si eu reteta, dar nu chiar ca la carte, am aprins calculatorul numai dupa ce am bagat carnea la cuptor cu lamaia, dar am adaugat verdeturile dupa 20 de minute. Este excelent sosul care rezulta, dar mi se pare prea putin, asa de bun e, sa mai adaug eventual apa in tava, sau care ar fi secretul ca sa obtin mai mult sos?
Mersi!
Dacă vrei mai mult sos, poți, după ce ai scos carnea, să torni în tavă puțin vin sau supă (apă, daca alta soluție nu-i), și să mai dai într-un clocot. Deglaçer numesc francezii operațiunea. Dacă puiul a fost de curte (adică dacă n-a fost prea gras), poți adăuga și o lingură de smântână sau chiar de unt, împreună cu lichidul. Iar tertipul e valabil pentru toate fripturile, atât la cuptor, cât și la tigaie. Cu precizarea că, dacă friptura a fost făcută în Jena, e mai simplu ca, după dizolvarea sosului fripturii (lichidul adăugat trebuie să fie musai fierbinte, în cazul ăsta!), să torni totul într-o crăticioară și să dai in clocot pe aragaz. Mai există o variantă, cu mai mult lichid (cam un pahar), dar atunci se adaugă, de obicei, și făină, ca să se lege.
Fac si eu o reteta semanatoare. Doar ca folosesc un pui intreg si ia ceva mai mult gatitul, dar merita. Toti prietenii mei sunt morti dupa puiul meu la cuprot. In principiu amestec unt cu usturoi zdrobit, sare, piper, si oregano. Amestecul il bag sub piepea puiului, pe piept si picioare, un strat cam de 2-3 milimetri de unt. Puiul in interior il umplu cu jumatati de lamaie si catei de usturoi. Asez puiul in tava pe un pat de legume(la alegere, eu pun cepe taiate in sferturi, vinete, cartofi, dovlecei, cartofi dulci) asezonate cu ulei de masline, sare piper si putin rozmarin, si mormal inca ceva catei de usturoi. Masez puiul cu putin ulei de masline, adaug putina apa in tava si dau totul la cuptor la foc mediu. Cand puiul e undeva pe la jumatate facut il stropesc din abundenta cu vin. Si apoi, pana e gata, il mai stropesc din cand in cand cu sosul din tava. Daca vi se pare ca e ars puteti da focul mai incet, desi de la sucurile din tava pielea ba prinde o culoare mai inchisa. Oricum, ii va lua intre 2 si 4 ore sa se faca, in functie de marimea puiului. dar asteptarea merita. Se topeste in gura!!! Pofta mare din nou si sper sa va placa sugestia mea.