Dacă despre excelenta variantă cu smântână și lămâie am vorbit deja, astăzi a venit rândul roșiilor să-și bage nasul în cratițele noastre. Și nu într-una, ci în doua versiuni de abordare ale deliciosului pui cu conopidă și roșii, că poate unii nu se tem de prăjeli și vor mâncăruri mai zdravene și mai sățioase, în timp ce alții, din varii motive (nu neapărat legate de omni-mediatizatul colesterol) preferă să găsească în farfurie preparații mai suave și mai ușoare. Ceea ce nu înseamnă, firește, că astea din urmă ar fi mai puțin gustoase și apetisante.
Prin urmare, indiferent de opțiune, dotați-vă cu
1 pui (circa 1 kg), 1 conopidă (tot cam 1 kg), 500 g de roșii (sau o conserva, sau…), 1 ceapă (sau 1-2 legături de ceapă verde), ulei (mai mult pentru prima variantă, mai puțin pentru a doua), pătrunjel, sare,
plus, opțional,
½ căpățână de usturoi (sau cât vă place), 1 lingură de făină (dacă vreți un sos mai gros), piper.
Și, înainte de a ne apuca de treabă, să mai precizez un lucru: firește că ați putea folosi doar pulpe, sau piept (dezosat ori ba), sau orice alt pachet asemănător găsiți în raft. Dar, la fel ca la orice altă mâncare de pui cu sos, combinarea bucățelelor de carne din toată orătania (ca și lăsarea oaselor în pace, de altfel) sporește semnificativ gustul.
Bun, pentru prima variantă începeți prin a rumeni în mult ulei bucățelele de pui, cinătuite, spălate și bine șterse. În momentul în care s-au rumenit ușor, scoateți-le și puneți în locul lor buchețelele de conopida, la fel de curate și plăcut uscate. Când s-au aurit, dați-le afară și pe ele, cu o spumiera.
Analizați situația uleiului din cratiță (dacă-i prea mult, mai eliminați, să rămână o pelicula subțire pe fund) și puneți apoi ceapa curățată, tocata mărunt (acum e momentul să adăugați și facultativele, adică faina și usturoiul). Când s-a înmuiat, adăugați puiul și conopida, o ceșcuță de apă (sau, de ce nu?, vin alb sec), puneți capacul și lăsați să fiarbă la foc moale, neuitând că, dacă treceți conopida din fiert, nu prea mai e bună.
Când e aproape gata, adăugați roșiile despielițate (și cozile de ceapa verde, dacă din asta ați folosit). Încă doua-trei minute de clocote mici, timp în care reglați de sare (eventual piper), tocați verdeața cât de mărunt, presărați-o deasupra, stingeți focul, puneți capacul și cu asta basta.
Pentru a doua versiune (cea din poză, în caz că erați curioși), înăbușiți puiul cu ceapa tocata și cu eventualul usturoi (iar pentru stins puteți folosi iarăși vin alb).
Opăriți separat în apa cu sare conopida desfăcută buchețele (4-5 minute, nu mai mult). Strecurați-o și adăugați-o peste pui (dar numai când acesta s-a pătruns bine), amestecând cu mare grija.
După 2-3 minute de bolboroseala, nu vă rămâne decât să procedați așijderea ca mai sus (că n-ar fi frumos să mă repet), cu precizarea că, dacă vreți să îngroșați sosul, puneți odată cu roșiile faina desfăcută într-o ceșcuță din apa în care a fiert conopida.
În ambele variante, dacă vreți să sporiți consistența mâncării, o puteți servi cu piure de cartofi.
Cât despre vinul pentru puiul nostru cu conopidă, un Sauvignon Alb mi-ar surâde cel mai mult, dar dacă veți prefera un alt alb sec, n-o să fie nicio mare nenorocire.
@AaltcinevaA: Păi atâta vreme cât toți românii gătesc oarecum la fel carnea cu legume (că doar în loc de conopidă pot fi morcovi, cartofi, dovlecei, vinete etc.), aș considera puiul ăsta cu conopidă cât se poate de neaoș românesc.
Deci nu am stiut unde sa scriu aceasta rugaminte….Va rog din tot sufletul domnule Costachel sa ma ajutati pe mine si stiu eu poate mai multe persoane cu o masa pentru sarbatori, bine nu acum dar eu v-am rugat sa fiu sigur ca nu uitati de mine :D….deci chiar am mare nevoie de o reteta de ciorba de burta(stiu ca exista deja o reteta a domnului patorel dar nu ma supar daca ne adaugati niste secrete ale dumneavoastra), eu stiu ce recomandati la felul 2,3,4 eu stiu si desert, praituri…etc! Sunteti singura persoana care o cunosc si ma poate ajuta cu aceasta problema!:D Tin sa mentionez ca sunt prima data singur de sarbatori si trebuie sa imi revin si sa ma pun la munca….poi nu trebuie sa fie si in casa mea sarbatoare? Sper ca nu am suparat pe nimeni cu postarea si daca da imi cer mii de scuze! Multumesc anticipat domnului Costachel, stiu ca nu ma va lasa la greu!
În latină, da, desigur. Că-n geto-dacă n-aș putea… Acuma, serios, recunosc spășit că scriu pentru oameni școlarizați. De rețete scrise simplu și stupid, când nu de-a dreptul imbecil, e plin internetul. Așa că nu cred că-i musai să vă simțiți frustrată. Altminteri, cine vrea mă citește, cine nu, desigur, nu 🙂
Sunt o fire curioasa: din ce tara e reteta? Sau e “inventie proprie”?
O sa o incerc cu placere si daca nu aflu aceste detalii 🙂
@AaltcinevaA: Păi atâta vreme cât toți românii gătesc oarecum la fel carnea cu legume (că doar în loc de conopidă pot fi morcovi, cartofi, dovlecei, vinete etc.), aș considera puiul ăsta cu conopidă cât se poate de neaoș românesc.
Deci nu am stiut unde sa scriu aceasta rugaminte….Va rog din tot sufletul domnule Costachel sa ma ajutati pe mine si stiu eu poate mai multe persoane cu o masa pentru sarbatori, bine nu acum dar eu v-am rugat sa fiu sigur ca nu uitati de mine :D….deci chiar am mare nevoie de o reteta de ciorba de burta(stiu ca exista deja o reteta a domnului patorel dar nu ma supar daca ne adaugati niste secrete ale dumneavoastra), eu stiu ce recomandati la felul 2,3,4 eu stiu si desert, praituri…etc! Sunteti singura persoana care o cunosc si ma poate ajuta cu aceasta problema!:D Tin sa mentionez ca sunt prima data singur de sarbatori si trebuie sa imi revin si sa ma pun la munca….poi nu trebuie sa fie si in casa mea sarbatoare? Sper ca nu am suparat pe nimeni cu postarea si daca da imi cer mii de scuze! Multumesc anticipat domnului Costachel, stiu ca nu ma va lasa la greu!
@dorinel: avem o lună întreagă în față pentru pregătiri, rezolvăm!
toate retetele dvs sunt in latina ? ca nu are cine sa le inteleaga…
În latină, da, desigur. Că-n geto-dacă n-aș putea… Acuma, serios, recunosc spășit că scriu pentru oameni școlarizați. De rețete scrise simplu și stupid, când nu de-a dreptul imbecil, e plin internetul. Așa că nu cred că-i musai să vă simțiți frustrată. Altminteri, cine vrea mă citește, cine nu, desigur, nu 🙂