Aseara mi-am dat seama ca, din cartea* pe care am scos-o impreuna cu Bogdan, lipseste o reteta tare importanta, si anume taman cea din titlu. Daca nu ma inseala memoria, a fost chiar prima noastra gateala comuna, dupa intaiul mers colectiv la aprovizionare (si, Dumnezeule, piata Sf. Spiridon exista inca!). Pai va dati seama cam ce minunatie ne-a iesit de-am inceput de-atunci, sambata de sambata, vreme de vreo 8-9 ani, sa gatim impreuna (si, fireste, sa mancam zdravan si sa bem asijderea, ca doar oameni am fost si suntem inca!). Si adevarul e ca nici azi, dupa vreo 15 anisori, tot nu pot uita socul pe care l-am avut gustand inefabila si nastrusnica garnitura de banane si arpagic. Chiar merita sa incercati!
Revenind la bananele noastre, aflati ca trebuie sa va aprovizionati cu 1 pui (de vreun kil, nu mai mare), 300 g arpagic, 6 banane (pot fi chiar si nitelus mai verzi, dar nicidecum prea coapte), 1 ceapa, 1 foaie de dafin, cimbru, 200 ml vin alb sec, 1 lamaie, 100 g unt, sare si piper.
Singura parte dificila din toata reteta noastra este curatarea arpagicului, drept pentru care v-as sfatui sa incepeti cu aceasta neplacuta operatiune. Continuati prin a face o supa din capul, gatul, labele, varfurile aripilor, inima si pipota puiului (pe care fireste ca ati avut grija sa-l curatati bine inainte, nu?), adaugand ceapa, cimbrul, dafinul si 500 ml de apa. Spumuiti, lasati sa fiarba bine, timp in care frecati bine oratania cu sare si piper si umpleti-o cu unt plus ficatul propriu, intreg.
Strecurati supa intr-un vas care va merge la cuptor, adaugati vinul si arpagicul curatat, asezati cu grija puiul, dati intr-un clocot pe aragaz, dupa care bagati recipientul in cuptorul incalzit in prealabil, la foc mijlociu. Cat despre banane, e simplu: curatati-le, taiati-le in rondele de-un deget, presarati-le cu sare, stropiti-le cu zeama lamaii si adaugati-le la fiert cam cu jumatate de ora inainte de a fi gata puiul, moment de care veti profita si pentru a stropi zdravan pasarea cu zeama untoasa formata, ca sa se rumeneasca frumos. Cand e rumena bine, iar zeama scazuta aproape de tot, se cheama ca-i gata. Nu va mai spun decat ca, la fel ca in cazul oricarei oratanii fripte la cuptor, e bine ca, dupa ce-ati luat-o de pe foc, sa o lasati vreun sfert de ora sa se linisteasca inainte de a o aduce la masa. Iar o garnitura neutra (piure sau pilaf) n-are ce sa strice, dimpotriva.
Secrete? Unul singur, pe care cred ca-l banuiti deja: pe cat posibil, puiul sa fie de curte (sau, ma rog, in pas cu moda, bio sau ecologic). Nu de alta, dar grasimea neplacuta si excesiva a celor crescuti in baterii risca sa atenteze la delicatetea deosebita a mancarii noastre. Asa ca, daca n-aveti incotro, macar incercati sa eliminati tot surplusul de grasime la care puteti ajunge. Sigur, o sa se lupte impotriva unturii si vinul, si lamaia, dar n-ar strica sa le ajutati oleaca.
Vinul? Uite, chiar nu mai tin minte ce-am baut la prima efectuare a retetei, dar de un lucru sunt sigur: de cate ori ma gandesc la ea, visez si la un Pinot Gris sec, de pe Tarnave.
____________
* Caietul de retete, Polirom, 2003
Update trist: din pacate, sintagma “doar oameni am fost si suntem inca” nu mai e corecta. Am ramas singur…
Salutare maestre, frumoase rinduri, frumoase timpuri… Te-as corecta un pic la acord… Oameni nu mai sinteti. Om mai esti doar tu, Bogdan devine tarina… Cu mult amar in suflet…
Salutare maestre, frumoase rinduri, frumoase timpuri… Te-as corecta un pic la acord… Oameni nu mai sinteti. Om mai esti doar tu, Bogdan devine tarina… Cu mult amar in suflet…
Scuze maestre, nu am vazut steluta si ultimul comentariu… Am citit grabit si sub impresia inca a tragediei, am vrut sa contribui. Iertare!
Din pacate, cred ca altul a fost mai grabit decat tine… Cu acelasi amar in suflet…