Există mai peste tot în lume credința că englezii habar n-au să gătească (chiar și Jamie Oliver recunoaște deseori). Desigur, o națiune care ronțăie toată ziua fish&chips (un potol mai bun decât alte junk-food-uri, orișicâtuși) și care, în cel mai bun caz, pune de-un roastbeef peste care toarnă unt topit și Worcestershire Sauce nu prea are dreptul la multa stimă gastronomică. Totuși, pe lângă amintitul roastbeef (care, dacă-i bine făcut, nu-i rău deloc), englezii au mai dat lumii și alte rețete interesante, printre care o grămadă de dulciuri suficient de gustoase ca să merite mai multa atenție. Și pentru că pudding-ul este, probabil, cel mai cunoscut dintre ele, taman de dumnealui ne vom ocupa în cele ce urmează.
În varianta de pudding de portocale ce urmează ne întâlnim cu un dulce ieftin, deosebit de simplu, ușor (și de făcut, și în stomac), basca foarte gustos, care mai are și marele avantaj că poate fi preparat în orice anotimp și de către (aproape) oricine. Dacă aveți și forme frumoase pentru cuptor, devine și spectaculos (dacă nu, nu, firește!).
Pentru 4 persoane, necesarul de produse zice așa:
180 g făină, 1 linguriță rasa de drojdie uscată, 100 g unt, 2 ouă, 2 linguri de gem de portocale, 1 portocală, 100 g zahăr, sare.
Pentru sos, ne mai trebuie încă
3 linguri de gem de portocale, 1 lingura de lichior de portocale.
Puneți într-un castron făina, drojdia, untul moale tăiat bucățele, zahărul, sucul și coaja rasă a portocalei, ouăle, gemul și un vârf de cuțit de sare. Amestecați cu nădejde până când obțineți o compoziție omogenă. Dacă aveți robot e și mai simplu: puneți totul în bol, porniți aparatul la viteză medie și uitați-vă la el până obțineți același rezultat.
Tapetați o forma de șarlotă (cu capacitatea de 1 l) cu pergament (sau, dacă aveți, puteți folosi 4 forme mici) și turnați amestecul. Puneți vasul într-o cratiță mai mare, umplută cu apă până la jumătatea formei, și puneți la copt în cuptorul încălzit, la foc destul de moale, unde trebuie să stea cam o oră (verificați coacerea cu scobitoarea; când iese uscată din prăjitură e gata). Lăsați-o să se răcorească puțin
Pentru sos, puneți într-o crăticioară gemul, lichiorul și doua linguri de apă, dați un clocot și închideți focul.
Scoateți puddingul (care trebuie să rămână cald) din formă, așezați-l pe un platou și turnați sosul deasupra, în mod uniform (adică napați, că asta-i termenul corect în jargonul profesiei).
Serviți imediat, sau oricum înainte de a se răci, fiindcă e mai bun călduț.
O Tămâioasă (din ce podgorie vreți dumneavoastră), bine frapata, va cimenta trainic relațiile de prietenie romano-britanice, completând foarte bine acest desert „very british“.