• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pudding de portocale

Jul 29, 2008 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


Există mai peste tot în lume credința că englezii habar n-au să gătească (chiar și Jamie Oliver recunoaște deseori). Desigur, o națiune care ronțăie toată ziua fish&chips (un potol mai bun decât alte junk-food-uri, orișicâtuși) și care, în cel mai bun caz, pune de-un roastbeef peste care toarnă unt topit și Worcestershire Sauce nu prea are dreptul la multa stimă gastronomică. Totuși, pe lângă amintitul roastbeef (care, dacă-i bine făcut, nu-i rău deloc), englezii au mai dat lumii și alte rețete interesante, printre care o grămadă de dulciuri suficient de gustoase ca să merite mai multa atenție. Și pentru că pudding-ul este, probabil, cel mai cunoscut dintre ele, taman de dumnealui ne vom ocupa în cele ce urmează.

În varianta de pudding de portocale ce urmează ne întâlnim cu un dulce ieftin, deosebit de simplu, ușor (și de făcut, și în stomac), basca foarte gustos, care mai are și marele avantaj că poate fi preparat în orice anotimp și de către (aproape) oricine. Dacă aveți și forme frumoase pentru cuptor, devine și spectaculos (dacă nu, nu, firește!).

Pentru 4 persoane, necesarul de produse zice așa:

180 g făină,
1 linguriță rasa de drojdie uscată,
100 g unt,
2 ouă,
2 linguri de gem de portocale,
1 portocală,
100 g zahăr,
sare.

Pentru sos, ne mai trebuie încă

3 linguri de gem de portocale,
1 lingura de lichior de portocale.

Puneți într-un castron făina, drojdia, untul moale tăiat bucățele, zahărul, sucul și coaja rasă a portocalei, ouăle, gemul și un vârf de cuțit de sare. Amestecați cu nădejde până când obțineți o compoziție omogenă. Dacă aveți robot e și mai simplu: puneți totul în bol, porniți aparatul la viteză medie și uitați-vă la el până obțineți același rezultat.

Tapetați o forma de șarlotă (cu capacitatea de 1 l) cu pergament (sau, dacă aveți, puteți folosi 4 forme mici) și turnați amestecul. Puneți vasul într-o cratiță mai mare, umplută cu apă până la jumătatea formei, și puneți la copt în cuptorul încălzit, la foc destul de moale, unde trebuie să stea cam o oră (verificați coacerea cu scobitoarea; când iese uscată din prăjitură e gata). Lăsați-o să se răcorească puțin

Pentru sos, puneți într-o crăticioară gemul, lichiorul și doua linguri de apă, dați un clocot și închideți focul.

Scoateți puddingul (care trebuie să rămână cald) din formă, așezați-l pe un platou și turnați sosul deasupra, în mod uniform (adică napați, că asta-i termenul corect în jargonul profesiei).

Serviți imediat, sau oricum înainte de a se răci, fiindcă e mai bun călduț.

O Tămâioasă (din ce podgorie vreți dumneavoastră), bine frapata, va cimenta trainic relațiile de prietenie romano-britanice, completând foarte bine acest desert „very british“.

S-ar putea să vă intereseze și:

Portocale caramelizate Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale Fondant de ciocolata cu portocale Rață cu portocale

  • aluat, Anglia, cuptor, desert, dulce, portocale, reteta

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved