• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Prostia bulinelor pe alimente a trecut deja de Senat

May 17, 2011 costachel Știri 2


Despre legea inițiată de senatorul PDL Florian Staicu v-am mai povestit, așa că nu insist. Vă anunț doar că, în ciuda opoziției, cel puțin declarative, a Guvernului, proiectul a trecut deja de Senat (prima Cameră sesizată), așa că n-ar fi mare lucru s-o vedem și votată. Drept pentru care eu unul nu mai zic nimic, ci vă prezint doar unele puncte de vedere ale specialiștilor, așa cum apar ele în green-report.ro

„EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranta Alimentelor – n.r.) nu a reușit, până în prezent, să pună la punct o metodologie de caracterizare a profilului nutrițional al unui aliment. Fără referențiale știintifice, alimentele cu bulina verde ar putea fi mai nocive decât cele cu bulina roșie“, a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, care considera ca o abordare de marketing și-ar putea face foarte ușor loc în detrimentul uneia bazată pe analize încadrate metodologic.

Și Marian Cioceanu, acționar la Manor Center (laborator particular de control al alimentelor), reclama ambiguitatea proiectului de lege. „Dacă EFSA nu a realizat o metodologie de caracterizare a profilului nutrițional al unui aliment, atunci cum ar reuși Ministerul Sănătății? Se lasă la latitudinea Ministerului Sănătății (stabilirea criteriilor in baza carora vor fi acordate bulinele – n.r.), care, dacă ar fi fost de bună credință, ar fi trebuit să interzică multe produse și/sau aditivi existenți, în prezent, pe piața românească, care în alte țări au primit deja interdicție.”

„Produsele ecologice au deja certificate de la organismele autorizate, prin care se atesta faptul ca nu contin aditivi. Pentru ce mai este nevoie de buline verzi?“, a argumentat directorul general al Institutului pentru Bioresurse Alimentare (IBA), Nastasia Belc.

Iar o soluție și o posibilă explicație pentru apariția acestui legi bizare ni le oferă Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicale din Industria Alimentara (FSIA): „O soluție ar putea fi trecerea pe etichetă a procentelor de carne, slănină sau aditivi pentru mezeluri, de exemplu. Această informare ar fi binevenită pentru consumatori, care ar putea să decidă în cunoștință de cauză ce cumpără. Iar bulinele, portocalii sau roșii, ar crea un handicap pentru producția autohtonă și ar pregăti terenul pentru cele din import, care au poate mai multe e-uri și termene de garanție mai mari”

S-ar putea să vă intereseze și:

Blogmeet-ul Vindependent de la Iași a trecut deja în raftul cu amintiri. Tare plăcute! Etichetele nutriționale pe alimente, obligatorii începând din 2016 Surpriză: producătorii de alimente organice s-au aliat cu Monsanto! Guvernul nu vrea buline pe mâncare, de nicio culoare

  • buline, etichetare, Florian Staicu, legislatie

2 thoughts on “Prostia bulinelor pe alimente a trecut deja de Senat”

  1. C.O. 17/05/2011 at 15:02

    Ce pot sa spun este ca, TOATE BULINELE, TOATE ETICHETELE NORMALE SAU EXTRA MARCATE…toate chestiile care “SINT “””cica””” PENTRU SIGURANTA NOASTRA”….nu sint decit MINCIUNI GOGONATE” care sint atasate la PORTMONEUL CUMPARATORULUI / CLINENTUNUI!!!

    CU FRICA SE POATE FACE BANI!
    Peste tot ni-se spune cit ce bine este sa fim asigurati, ori la masina, ori la casa, ori prin nu stiu ce vacciniuri si injectii….
    Din cite imi adun eu aminte, bunicii mei nu au facut atitea vacinuri , injectii, nu au avut alergii, nu le-a fost casa si animalele asigurare…si nici parinti mei…
    Ginditi-va bine , unde si pe ce va puneti paragrafa si ve lasati banii munciti!

    Multi traies bine pe spatele celor care muncesc , intr-adevar muncesc 8-10-chiar 12 ore zilnic.

    Reply ↓
  2. aphextwinz 17/05/2011 at 16:33

    Pai la masina e obligatorie asigurarea, altfel nu poti circula, nu e de bine sau rau. Cat despre traitul in opinci si pe hrana sanatoasa si fara pastile si buline, e adevarat, dar cu mici exceptii, ca nu multi au fost ca Matusalem, media de varsta s-a ridicat.

    8-10-12 ore, pot sa rad? ha, ha, multumesc. Nu ati lucrat la o multinationala, 12 ore e asa, in cele mai bune zile de lucru. In rest de pe la 14 in sus cu sau fara pauza de masa.

    “Ginditi-va bine , unde si pe ce va puneti paragrafa si ve lasati banii munciti!”

    Ce inseamna paragrafa? Ca sa stiu ce sa nu imi pun.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved