• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Producem mai puțin vin, dar bem mai mult

Nov 27, 2012 costachel Știri 0


Vin consum productie

România a ieșit din top 10 al producătorilor mondiali de vin, deși este creditată de Organizația Internațională a Viei și Vinului cu un consum ascendent, a declarat Cătălin Păduraru, critic de vin și degustător autorizat, într-o conferință de presă ocazionată de Târgul Internațional de Vinuri GoodWine.

„Piața vinurilor îmbuteliate din România este estimată de Organizația Internațională a Viei și Vinului în jurul valorii de 500 de milioane de euro, plus sau minus în ultimii ani, dar cel mai important lucru este că suntem creditați cu un consum ascendent. Această creștere a pieței vinurilor fiscalizate are la bază două componente, pe de parte schimbarea tiparului de consum și conștientizarea pieței, iar pe de altă parte faptul că o parte din viile care alimentau consumul propriu sunt îmbătrânite”, a spus Păduraru.

Potrivit sursei, România a pierdut locul ocupat în top 10 în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță de vie și implicit pe producția de vin, însă a câștigat un loc printre primii consumatori de vin.

„Chiar dacă am ieșit din top 10 din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie și implicit al producției, am intrat în top 10 consumatori. Ceea ce este un lucru bun”, a adăugat criticul de vin.

Ca să exporți vin, ai nevoie de un brand de țară

Referitor la comerțul cu vinuri, statisticile relevă că România importă cantități mult mai mari decât exportă, însă criticul de vin consideră că România nu are vocație de exportator.

„Importurile nu sunt atât de spectaculoase, ci vocația noastră de exportator este puțin inhibată. Putem spune și că întotdeauna am avut un consum intern suficient de bun, astfel încât producătorii noștri să se adreseze consumatorului de acasă. Poate nu ar fi atât de rău dacă am dezvolta un nou produs finit al viticulturii, care se cheamă oenoturism – pe care MDRT nu îl înțelege deocamdată – și prin care am putea stimula un export de pe loc, ceea ce ar fi minunat pentru noi ca țară producătoare. Însă ca să exporți, să obții plus valoare, ai nevoie de un brand de țară. Țările care au randament mai mare în viticultură au deja piețele garantate”, a spus Cătălin Păduraru.

În ceea ce privește consumul anual de vin în România, acesta este de 24 de litri/cap de locuitor, reprezentând jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franța se consumă 58 litri/cap de locuitor, în Italia 53 de litri/cap de locuitor, iar în Statele Unite doar 13 litri/cap de locuitor. (Agerpres)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Românii și vinul: cât producem și cât bem? Femeie band vinFemeile măritate beau mai mult, în timp ce bărbații însurați, mai puțin! Să nu le mai placă nemților berea așa de mult? Producția de vinProducția de vin va fi mai mică anul acesta cu 30% față de 2011

  • consum, export, Goodwine, import, Romania, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved