Vă povesteam că, recent, Consorzio del Vino Brunello di Montalcino a propus producătorilor din zonă să admită anumite modificări în ceea ce privește producția de Rosso din Montalcino. Era vorba, în principal, de posibilitatea includerii și altor struguri în afară de Sangioveze în compoziția fratelui mai mic al celebrului Brunello.
Pe scurt, era vorba despre o împărțire a acestui vin pe trei niveluri de calitate, adică Rosso di Montalcino Sangiovese Superiore şi Rosso di Montalcino Sangiovese ar fi fost în continuare produse 100% din struguri Sangiovese, diferența dintre ele urmând să fie dată de randamentul la hectar, iar pe un al treilea nivel ar fi urmat să se situeze Rosso di Montalcino, cu un conținut minim de 85% Sangiovese, urmând ca restul de 15 procente să provină din „struguri roșii autorizați”.
Propunerea a fost însă respinsă de adunarea membrilor, care a avut loc pe 7 septembrie, cu 69% voturi împotrivă, producătorii preferând astfel să rămână fideli unei tradiții care le-a adus gloria, decât să riște compromiterea brandului de dragul unor teorii bazate pe „așa cere piața”.
Gigliola Gorelli, de la Tenute Le Potazzine, a spus după vot că „a fost o piatră de hotar extrem de importantă pentru producătorii din Montalcino, care muncesc atât de mult pentru a crea din Sangioveze vinuri unicat, cu caracteristici de terroir atât de pronunțate.”
Jacopo Biondi Santi, care a votat împotrivă, a declarat, pentru decanter.com: „Din fericire, Montalcino a luat ieri decizia corectă, nu doar din punctul de vedere al imaginii, ci vorbind inclusiv în termeni comerciali. Aceste propuneri ar fi dus la apariția de mult mai multe Rosso, care ar fi saturat piața.”
Cât despre tatăl său, Franco Biondi Santi, prezentat anterior (eronat!) de decanter ca fiind un susținător al schimbării, acesta a fost mult mai tranșant și a ținut să-și precizeze poziția încă dinaintea votului. El i-a declarat jurnalistului Franco Ziliani că un „da” ar echivala cu o întoarcere în timp, până în 1966, iar un „nu” este absolut necesar pentru ca situația să rămână limpede și fără echivoc. Mai mult, el a afirmat cât se poate de clar că, în realitate, este vorba de faptul că „există la Montalcino 500 ha, care țin de Sant’Antimo și IGT Toscana, pentru care nu există piață” și cineva ar vrea să transforme aceste vii în producătoare de Rosso di Montalcino.
Desigur, inițiatorii votului nu și-au ascuns dezamăgirea. Fabrizio Bindocci, membru în Consorzio, a ținut să precizeze: „Montalcino a pierdut o mare oportunitate de a avea două Rosso, care ar fi satisfăcut toate piețele. Dar a fost un vot democratic, iar producătorii au ales. Măcar acum știm pe ce drum vom apuca în viitor.”
În imagine, vie plantată cu Sangiovese, la Montalcino (Foto: Wikipedia)