• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Producătorii din Montalcino au decis: tradiția e mai importantă decât „ce vrea piața”

Sep 09, 2011 costachel Știri 0


Vă povesteam că, recent, Consorzio del Vino Brunello di Montalcino a propus producătorilor din zonă să admită anumite modificări în ceea ce privește producția de Rosso din Montalcino. Era vorba, în principal, de posibilitatea includerii și altor struguri în afară de Sangioveze în compoziția fratelui mai mic al celebrului Brunello.

Pe scurt, era vorba despre o împărțire a acestui vin pe trei niveluri de calitate, adică Rosso di Montalcino Sangiovese Superiore şi Rosso di Montalcino Sangiovese ar fi fost în continuare produse 100% din struguri Sangiovese, diferența dintre ele urmând să fie dată de randamentul la hectar, iar pe un al treilea nivel ar fi urmat să se situeze Rosso di Montalcino, cu un conținut minim de 85% Sangiovese, urmând ca restul de 15 procente să provină din „struguri roșii autorizați”.

Propunerea a fost însă respinsă de adunarea membrilor, care a avut loc pe 7 septembrie, cu 69% voturi împotrivă, producătorii preferând astfel să rămână fideli unei tradiții care le-a adus gloria, decât să riște compromiterea brandului de dragul unor teorii bazate pe „așa cere piața”.

Gigliola Gorelli, de la Tenute Le Potazzine, a spus după vot că „a fost o piatră de hotar extrem de importantă pentru producătorii din Montalcino, care muncesc atât de mult pentru a crea din Sangioveze vinuri unicat, cu caracteristici de terroir atât de pronunțate.”

Jacopo Biondi Santi, care a votat împotrivă, a declarat, pentru decanter.com: „Din fericire, Montalcino a luat ieri decizia corectă, nu doar din punctul de vedere al imaginii, ci vorbind inclusiv în termeni comerciali. Aceste propuneri ar fi dus la apariția de mult mai multe Rosso, care ar fi saturat piața.”

Cât despre tatăl său, Franco Biondi Santi, prezentat anterior (eronat!) de decanter ca fiind un susținător al schimbării, acesta a fost mult mai tranșant și a ținut să-și precizeze poziția încă dinaintea votului. El i-a declarat jurnalistului Franco Ziliani că un „da” ar echivala cu o întoarcere în timp, până în 1966, iar un „nu” este absolut necesar pentru ca situația să rămână limpede și fără echivoc. Mai mult, el a afirmat cât se poate de clar că, în realitate, este vorba de faptul că „există la Montalcino 500 ha, care țin de Sant’Antimo și IGT Toscana, pentru care nu există piață” și cineva ar vrea să transforme aceste vii în producătoare de Rosso di Montalcino.

Desigur, inițiatorii votului nu și-au ascuns dezamăgirea. Fabrizio Bindocci, membru în Consorzio, a ținut să precizeze: „Montalcino a pierdut o mare oportunitate de a avea două Rosso, care ar fi satisfăcut toate piețele. Dar a fost un vot democratic, iar producătorii au ales. Măcar acum știm pe ce drum vom apuca în viitor.”

În imagine, vie plantată cu Sangiovese, la Montalcino (Foto: Wikipedia)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Va deveni Rosso di Montalcino un cupaj? Scandalul a și început… 6 vinuri italiene in avanpremiera Prințul William gătește mai bine decât decât premierul Quebecului Producătorii de cartofi au probleme serioase: prețul e mic, iar concurența externă e mare

  • Brunello, cupaj, Italia, Montalcino, Rosso, Sangiovese

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved