Cele 7 beri trapiste recunoscute (6 belgiene, 1 olandeză) se confruntă cu o cerere fără precedent, anunță ziarul belgian De Tijd. În ultimii 6 ani, cota lor pe piața belgiană a crescut de la 8% la 12,8%, dar și cererea externă a sporit neîncetat.
Și aceasta în condițiile în care, în ultima decadă, producția acestui tip de bere a crescut constant. Astfel Orval și-a mărit volumele de la 40.000 la 65.000 de hectolitri, dar chiar și așa clienții sunt nevoiți să aștepte până la două săptămâni până la onorarea comenzilor. Westmalle nu poate să satisfacă cererea, deși a ajuns la 120.000 hectolitri pe an, în timp ce La Trappe (singurul membru olandez al grupului) a ajuns și el la 47.000 hectolitri.
Marea problemă cu care se confruntă acești producători este cea a spațiului, pentru că este exclusă producerea acestui tip de bere în afara abațiilor, deoarece astfel s-ar pierde prețioasa etichetă „authentic trappist product”. De asemenea, este obligatoriu ca producția să fie făcută sub controlul călugărilor trapiști.
Principala caracteristică a berii trapiste, care una dintre cele mai bune și mai scumpe beri, este aceea că ea trebuie fabricată în interiorul aceleiași abații, pe parcursul întregului proces tehnologic. Producătorii recunoscuți sunt Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Achel (Belgia) și La Trappe (Olanda).
Update: în mai 2012, austriaca Stift Engelszell a fost recunoscută oficial ca fiind cea de-a 8-a bere trapistă.
2 thoughts on “Producătorii de bere trapistă au intrat în impas”
Cristina
Westvleteren, cea mai rara dintre ele, a facut o “super” actiune de marketing cu magazinele Colruyt in Belgia.
Pentru a-si renova manastirea au produs incepand cu anul trecut un “brassin” de Westvleteren 12 in plus in fiecare luna si au vandut totul (93.000 de sticle vandute cate 6 plus 2 pahare de degustare la 25€) via Colruyt. Totul a fost vandut in 4 ore, limitat la un pachet pe client!!!
Asta stiind ca in timp normal berea lor e vanduta numai direct la manastire la date fixe si cu rezervare prealabila…
Acum abia am vazut știrea (numai că văd aici că au fost 93.000 de cutii). Colruyt a anunțat în dimineața asta că gata, s-au vândut toate. Iar călugării au spus că la începutul anului viitor vor mai vinde în supermarketuri (de data asta în afara Belgiei) alte aproximativ 70.000 de cutii de Westvleteren
Westvleteren, cea mai rara dintre ele, a facut o “super” actiune de marketing cu magazinele Colruyt in Belgia.
Pentru a-si renova manastirea au produs incepand cu anul trecut un “brassin” de Westvleteren 12 in plus in fiecare luna si au vandut totul (93.000 de sticle vandute cate 6 plus 2 pahare de degustare la 25€) via Colruyt. Totul a fost vandut in 4 ore, limitat la un pachet pe client!!!
Asta stiind ca in timp normal berea lor e vanduta numai direct la manastire la date fixe si cu rezervare prealabila…
Acum abia am vazut știrea (numai că văd aici că au fost 93.000 de cutii). Colruyt a anunțat în dimineața asta că gata, s-au vândut toate. Iar călugării au spus că la începutul anului viitor vor mai vinde în supermarketuri (de data asta în afara Belgiei) alte aproximativ 70.000 de cutii de Westvleteren