Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a respins, joi, o cerere înaintată de Ungaria împotriva Slovaciei privind utilizarea numelui Tokai în baza de date europeană pentru E-Bacchus. Oficialii de la Budapesta doreau să interzică utilizarea acestei denumiri pentru vinul produs de Slovacia pe teritoriul care-i aparține din regiunea transfrontalieră Tokai.
Datorită unei cereri înaintate de guvernul de la Bratislava în 2009, aprobată și intrată în vigoare în 2010, etichetele vinurilor respective au căpătat dreptul să poarte mențiunea „vinohradnícka oblast Tokaj” (= vin din regiunea Tokai).
Budapesta a considerat că această modificare a fost făcută fără consultarea sa și că respectiva inscripționare va prejudicia vinurile de Tokai produse în Ungaria.
Potrivit unei declarații de presă a CEJ, această schimbare a numelui a fost doar una tehnică și ea nu este în măsură să afecteze denumirea de origine controlată Tokai, care aparține Ungariei.
Ministerul ungar al Dezvoltării Rurale studiază actualmente hotărârea judecătorească și ar trebui să decidă rapid dacă dorește sau nu să meargă mai departe în această problemă.
Din 1984, Comisia Europeană a acordat exclusivitate Ungariei pentru denumirea de origine Tokai. Decizia a putut fi pusă pe deplin în aplicare în 2007, iar unii producători au fost obligați să-și schimbe denumirea vinurilor pe care le produceau până atunci. Începând cu acel an, Tokay Pinot Gris, care se producea în Alsacia, a devenit Pinot Gris d’Alsace, iar Tocai friulano, făcut în regiunea italiană Friuli, a devenit Friulano.
E-Bacchus este o bază de date care include registrul denumirilor de origine și al indicațiilor geografice protejate în UE în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1234/2007, lista indicațiilor geografice și a denumirilor de origine din state terțe protejate în UE în baza acordurilor bilaterale încheiate între UE și țările respective în domeniul comerțului cu vin, precum și lista termenilor tradiționali protejați în UE în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1234/2007.