La Provino Cluj-Napoca vor putea fi degustate noile vinuri ale Cramei Nomibo din Dealul Mare. Iar proprietarul, domnul Asaf Lev, este convins că va fi vorba despre un mare succes. „Lansam în premieră aceste vinuri pe piața națională și suntem siguri că Provino e locul potrivit pentru acest eveniment”, a declarat domnia sa, oferind, totodată, și detalii din istoria acestei tinere crame:
„În regiune sunt din 2001. A fost normal să agreez zonele deluroase, pentru că eu m-am născut într-o astfel de zonă, la Piatra Neamț. Aveam intenția de a-mi organiza o mica fermă într-o zona viticolă, gândindu-mă inclusiv la Toscana sau Bordeaux, însă înainte de a decide, am făcut un tur în zona Dealu Mare și m-am oprit la Bădeni-Breaza. Mi-a plăcut mult aceasta zona care avea o vedere unica și am rămas aici. Sub platoul pe care l-am cumpărat erau amenajate terase cu plantații vechi.
Am reînființat 5 hectare cu viță-de-vie. Am luat în serios plantația viei și am mers la Universitate în Israel, pentru a învăța despre cultivarea viței-de-vie și producerea vinurilor. Noi producem vinuri speciale, pentru că le producem cu exigență. În acest domeniu am avut mare noroc. L-am cunoscut pe dl. Marin Lupu (Lică) din Breaza, care e un mare specialist în plantațiile de vie și totodată în producerea vinului.
Am plantat soiuri locale – Fetească Neagră, Fetească Albă, Tămâioasă Romanescă, cu care avem deja succes în Belgia, pentru că am redat acestor vinuri gusturile și aromele pe care le apreciau strămoșii noștri, locuitori ai acestei zone, dar avem și Merlot, plus suprafețe mici cu Pinot Noir și Chardonnay.”
Vinurile roșii de calitate rezerve, Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir, sunt stabilizate și învechite 12 luni în baricuri de stejar românesc, lucrate manual. Vinurile albe de calitate rezerve ce vor fi prezente în festival sunt Tămâioasă Romanească, Fetească Albă și Chardonnay. De asemenea, vor fi putea fi degustate Feteasca Neagră, rezerve 2008 și 2009, și Tămâioasa Românească 2010 și 2011, care se exportă în Antwerpen, Belgia.