• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Preamăreasca, licoarea lui Marin Buciumeagă

Sep 05, 2011 costachel Băuturi, Rețete, Rețete de la cititori 0


Bizară licoare ne mai propune de data asta domnul Marian Rădulescu! Că vin, mă rog, cidru, nu-i sigur, deși sigur trebuie să fermenteze ceva pe-acolo! Dar nici chiar suc de fructe nu e, așa că eu zic s-o lăsăm așa cum a botezat-o autorul: Preamărească. Și să dăm drumul la poveste.

Pe vremuri am cunoscut un tip deosebit, nea Marin Buciumeagă, achizitor la ORACA. Dacă aveai nevoie, la târg, de cineva care să-ți aprecieze, din ochi, greutatea unei vite, pe care doreai s-o cumperi, apăi el era expert. Rareori greșea cu câteva ocale în plus sau în minus.

Într-un an, după ce mi-a câștigat un pariu în târg, m-a uimit cu o altă năzdrăvănie: o licoare tare bună, răcoritoare și tămăduitoare de beteșuguri, mai ales ale burții, așa cum o recomanda el.

Uitați reteța, așa cum mi-a dat-o el și am pus-o eu în cartea mea Istorioare cu miroazne și crustă:

– Întâi îți trebuie o putină de douăzeci-treizeci de vedre din lemn de brad, cu capac, da’ nu mai pui nimic altceva în ea. Când merele și perele pădurețe se coc și încep să dea în cafeniu le culegi și le pui în putină așa, cam câte un sac de 3 duble de fiecare și câte o dublă de măceșe și coarne și o juma’ de afine (dacă mai găsești, că le trece repede timpul). Mai pui și zece – cincisprezece gutui din cele sălbatice că-s mai parfumate, mere crețești și pere din cele moi. Pui apoi apa la nivel și pui capacul închis bine. După 3 s’tămâni, umbli și tragi la canea din licoare. Câtă licoare tragi, tot atâta apă pui, dar nu tragi mai mult de 3-4 kile pe zi și tot așa până la Crăciun. Te spală de toate relele, e mai bună decât dacă ai ține post ca la carte, că eu nu prea pot ține. Asta-i tot. Am învățat-o și eu de la un vâlcean când eram in război, numa’ că eu o fac mai bună, că pun pentru culoare măceșe și coarne și afine în loc de sfecla roșie. Ia să vedem acuma, știți din ce-i rachiul ăsta?

Despre rachiu data viitoare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Sânge de ursuleț Cidru de mere

  • fructe, fructe de padure, Marian Radulescu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved