Zău că mai complicat e numele decât realizarea acestei prăjituri delicioase. Singura problemă ar fi că trebuie să aveți răbdare cu ea, fiindcă timpii de așteptare nu-s chiar mici. Pe de altă parte, însă, cred că va fi perfectă pentru o masă de sărbătoare, fiindcă o puteți pregăti, fără probleme, „printre picături”. Și, cât timp va sta dumneaei în pauză, la frigider, dumneavoastră vă veți putea vedea liniștită de treabă. Că musafirii-s cam mulți, trebuie hrăniți bine și-s destule alte feluri de mâncare menite să le satisfacă lor foamea și să vă consolideze dumneavoastră faima de gospodină ireproșabilă.
Necesarul? Păi, pentru o formă de tort cu margini detașabile, cu un diametru de 18 cm, aveți nevoie de
200 g biscuiți digestivi, 100 g unt, 100 g ciocolată neagră, 50 g smântână nefermentată, 180 g zahăr, 40 g amidon alimentar de porumb, 650 ml lapte integral, 4 gălbenușuri, 10 g gelatină, 1 baton de vanilie, cacao pentru presărat deasupra.
Topiți untul, la foc moale. Faceți praf biscuiții în mixer, turnați untul topit peste ei și omogenizați amestecul. Puneți-l în forma de tort, apăsând bine cu dosul lingurii (sau cu vreun alt instrument convenabil) încât să obțineți un „blat” uniform pe fund și pe pereți. Băgați totul la frigider, să stea măcar vreo oră, să se întărească bine.
Încălziți la bain-marie smântâna, adăugați ciocolata rasă și amestecați până obțineți o cremă. Lăsați-o să se răcorească (dar nu chiar de tot, că nu va mai fi fluidă). Turnați-o peste blatul obținut anterior și băgați iarăși forma în frigider.
Puneți gelatina la înmuiat în apă rece. Bateți gălbenușurile cu zahărul până când compoziția se albește și se umflă. Adăugați amidonul, apoi laptele rece, puțin câte puțin, continuând, firește să bateți cu strășnicie. Puneți amestecul într-o oală (de preferință într-una din aceea specială de fiert laptele), adăugați batonul de vanilie, crestat pe lungime.
Fierbeți crema cam 10 minute, amestecând-o des cu telul. Scurgeți bine gelatina, amestecați-o cu compoziția fierbinte și lăsați totul să se răcorească.
Turnați, în fine, crema în formă (n-ați uitat să scoateți batonul de vanilie, da?). Puneți iarăși prăjitura în frigider, pentru repausul final (4-5 ore).
Când o scoateți din formă, presărați suprafața cu destulă cacao, decorați după bunul plac (batonul de vanilie poate fi util din nou) și serviți imediat.
Variante? Păi firește că-s destule și-s limitate doar de imaginația dumneavoastră. De la biscuiții care pot fi de alt tip, bașca divers aromați (s-ar putea însă modifica necesarul de unt, aveți grijă!), trecând prin crema de cacao care ar putea fi și ea parfumată în varii moduri și până la decorul final, în care ar putea interveni destule fructe care să dea prospețime prăjiturii noastre.
Vinul? Păi uite că la preparații din astea găsesc utilitatea unor vinuri precum Chardonnay ori Fetească Albă vinificate în dulce. Dar, dacă ați băgat destule fructe în decor, s-ar putea să vă surâdă ideea unei Tămâioase sau a unui Muscat. Oricum, dulce să fie!
am facut acc reteta si am o observatie: se simte gustul crud de unt din blat.
asa ca propun, sa fie bagat blatul pt 5-6 minute in cuptor, pt ca untul sa se topeasca si sa se amestece cu biscuitii.
in rest a fost foarte bine.
brava!
Recunosc, sunt un mare amator de unt „crud”, așa că nu m-a deranjat absolut deloc, ba dimpotrivă. Altminteri, foarte corect, o precoacere ar rezolva optim problema 🙂
am sa incerc maine aceasta reteta buna. va urmaresc in continuare,
am facut acc reteta si am o observatie: se simte gustul crud de unt din blat.
asa ca propun, sa fie bagat blatul pt 5-6 minute in cuptor, pt ca untul sa se topeasca si sa se amestece cu biscuitii.
in rest a fost foarte bine.
brava!
Recunosc, sunt un mare amator de unt „crud”, așa că nu m-a deranjat absolut deloc, ba dimpotrivă. Altminteri, foarte corect, o precoacere ar rezolva optim problema 🙂