• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Portofele de curcan cu ciuperci și smântână

Jan 26, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu ciuperci 0


Portofele de curcan cu ciuperci si smantana

Recunosc, titlul rețetei asteia nu dă pe dinafara de inspirat ce e. În fond, e un piept de curcan umplut cu șuncă și cașcaval, trimis să se bălăcească într-un sos de ciuperci cu smântână și vin. Dar mi-a rămas mai demult în cap termenul italian pentru genul asta de umplere a cărnii (portafogli), drept pentru care, iaca, l-am folosit pentru aceasta minunată și foarte simpla preparație. Cel mai mult îmi place la ea că poate constitui atât o improvizație rapidă pentru o masa normală, în familie, cât și o mâncare festivă, de așezat în fața unor musafiri oricât de pretențioși. Dacă vă mai spun și faptul că mai mult de-o oră n-o să vă ia, ce ziceți, v-am convins?

4 felii mari de piept de curcan,
4 felii de șuncă (de Praga, prosciutto cotto, cam pe-aici),
4 felii de cașcaval,
500 g ciuperci (ar fi minunat, firește, să fie din cele de pădure),
1 hașmă (sau 1 ceapă mica),
1 cățel de usturoi,
400 ml smântână,
½ pahar vin alb sec,
50 g unt,
măghiran,
făină,
sare și piper.

Bateți feliile de carne cu ciocanul, ca să le măriți și uniformizați. Puneți pe jumătate din fiecare câte o felie de șuncă, una de cașcaval, închideți portofelele (eventual fixați-le cu scobitori), treceți-le prin făină, eliminați excesul și rumeniți-le ușor în unt, într-o tigaie încăpătoare, cu pereți înalți, împreună cu hașma și usturoiul, curățate și tocate.

Adăugați ciupercile, tăiate felii, lăsați-le și pe ele un pic la călit, sărați, piperați, presărați și măghiranul, după care stingeți cu vinul (sau cu supă).

Când aproape că nu mai e sos, turnați smântâna și mai fierbeți 5-10 minute, având grija ca să nu se lipească nimic și totul să fie bine învăluit în sos.

Dacă vă mai spun focul trebuie să fie tot timpul moale, se cheamă că am terminat de povestit rețeta. Că doar nu mai trebuie să precizez că ar fi indicat să nu uitați să scoateți scobitorile, în caz că le-ați folosit, nu?

Variante? Pai în primul rand un tertip după care nu mă prea omor, dar aici da rezultate destul de bune: adăugați, odată cu smântână, și 1 cubuleț de supă (de vită sau de pui) sfărâmat (dar aveți mare grija cu sarea, eventual puneți doar jumătate de cub). Măghiranul este verdeața care se potrivește cel mai bine cu carnea de pasăre, dar poate vă aduceți aminte și cât de bun e mărarul în sosurile de smântână. Și, deloc în ultimul rand, o fi dând el pieptul de curcan felii mai mari și mai frumoase, dar pentru o masă în familie s-ar putea să vă mulțumiți cu portofele mai mici, din piept de pui, eventual să fie doua la o porție. A, și cred că o să meargă și cu alte cărnuri (poate nu porc, dar vită sigur). Nu știu, n-am încercat, cu siguranță însă timpii de fierbere vor fi mai mari.

Cât despre garnitură, n-aș zice mămăligă (doar dacă țineți absolut morțiș). Mai curând orez, piure, cartofi natur, cam în zona asta m-aș duce eu.

Vinul? Alb, sec, ușor, cu aciditate bună și ușor onctuos. Gata, i-am făcut portretul-robot, identificați-l dumneavoastră!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Piept de curcan cu ciuperciPiept de curcan cu ciuperci și sos de vin cu smântână Rulouri de curcan cu sos de ciuperci și coniacRulouri de curcan cu sos de ciuperci și coniac Piept de pui cu ciuperci si smantanaPiept de pui cu ciuperci și smântână Pui cu ciuperci și smântânăPui moldovenesc cu (ciuperci și) smântână

  • cascaval, ciuperci, ciuperci cu smantana, curcan, jambon, pui, smantana, sunca, tigaie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved