Iaca o rețetă deosebit de simpatică și foarte simplă, care combină într-un mod plăcut aciditatea portocalelor cu dulceața caramelului. Se poate pregăti din timp, e bună și ca un desert pentru o masă normală, în familie, dar și pentru evenimente mai deosebite, e și de post, e ieftină, ce mai, are numai calități.
Ca să vă convingeți, ia pregătiți dumneavoastră, pentru 6 porții,
6 portocale, 100 g zahar tos.
Scoateți partea portocalie din coaja citricelor, cu ajutorul curățitorului de legume, și tăiați-o fideluță.
Apoi, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, eliminați partea albă ca și cum ați curăța un măr, să zicem, având grijă să puneți un castronel dedesubt, ca să nu pierdeți nimic din suc. Tăiați apoi portocalele în felii rotunde, groase de circa 1 cm.
Umpleți un recipient cu apa rece și păstrați-l la îndemână.
Trimiteți zaharul și 3 linguri de apă într-o crăticioară cu fundul gros, puneți-o la fiert, la foc viu, învârtind vasul ca să se dizolve zaharul. Lăsați sa fiarbă, fără să amestecați, pana când zahărul începe să se caramelizeze.
Băgați atunci crăticioara în vasul cu apă rece pregătit mai-nainte, ca să opriți fierberea, adăugați 2 linguri de apă (turnați-o cu grija, pe pereții vasului), puneți coaja de portocală și așezați din nou pe foc, mijlociu de data asta.
Lăsați sa fiarbă încet (amestecând din când în când), timp de 8-10 minute, moment în care cojile ar trebui să devina ușor translucide.
Vărsați compoziția peste rondelele de portocale, amestecați cu grija, și țineți totul la frigider măcar 1 oră înainte de a servi.
Și cu asta basta, nu v-am spus că-i simplu?
Cât despre băutură, nu prea v-aș recomanda un vin ci, mai degrabă un lichior de (ați ghicit!) portocale. Dac-o fi Grand Marnier, bine, dacă nu, nu.