Sau, intr-o traducere aproximativa, cartofii ducesei. O garnitura celebra, lejer fitoasa, care insoteste indeobste fripturile, dar poate fi pusa si langa legume, ca nu se supara. Altminteri, tare buna si ca gustare (ca sa nu zic pretext de sprit), mai ales daca o sa presarati ceva cascaval suplimentar peste cartofii nostri (cat sunt calzi, sa se topeasca nitel branza si sa adere la ei).
Ce ne trebuie? 500 g cartofi (din cei albi, fainosi, aia roz n-au ce cauta pe-aici), 50 g unt, 50 g cascaval, 2 oua, sare, piper (preferabil alb, cel negru, dupa cum puteti observa si-n poza, se cam vede), inca putin unt pentru uns tava si, facultativ, un pic de nucsoara.
Curatati mai intai cartofii, taiati-i bucati si puneti-i la fiert in apa cu sare. Scurgeti-i bine, transformati-i in pasta si amestecati-i cu untul, branza, 1 ou intreg plus un albus. Sarati, piperati, adaugati si eventuala nucsoara, puneti compozitia asta intr-un pos si formati gramajoare pe o tava unsa cu unt. Ungeti cu galbenusul ramas si bagati totul la cuptorul bine incins, unde trebuie sa stea pana se rumenesc. Cat de mult, e chestie de gust, asa ca n-am sa zic nimic aici.
Variante? Pai in primul rand, daca n-aveti pos, puteti face gogosele cu lingura sau cu mana. Ba chiar am vazut o sugestie ca ar putea fi date prin faina, prajite in ulei si tot pommes Duchesse s-ar chema. In fine. Si ca veni vorba de faina, puteti adauga 1 lingura si-n compozitie, daca vi se pare prea moale.
Vin? Pai cam orice alb sec daca serviti cartofii astia ca gustare. Daca insa vor fi poposi pe masa ca garnitura, atunci fireste ca vinul va trebui asociat cu felul principal.
Ca o sugestie, eu obisnuiesc sa prepar cartofii pentru piureu (se aplica si la aceasta reteta) la microunde in loc de a-i fierbe cubulete.
Mi se par mult mai gustosi, deoarece nu se mai dizolva in apa de ferbere anumite sucuri si arome continute de respectivele barabule…
La cerere, pot face publica reteta 🙂
Neposedand microunda (si refuzand cu indarjire sa-mi cumpar) habar n-am de varianta (cel mult as putea zice ca o fierbere in aburi ar rezolva asemanator scurgerea sucurilor si substantelor nutritive).
Altminteri, fireste ca orice varianta suplimentara este mai mult decat binevenita 🙂
La doua zile dupa ce am vazut reteta aici, ce imi vad astazi ochii la cantina unde mananc zilnic? Pommes Duchesse!
Ma rog, reteta adaptata pentru cantitati industriale probabil. Oricum, cred ca va urmareste bucatarul de acolo :))
Din enumerarea cantitatilor, lipseste tocmai brinza. Nu vreau sa fiu cirtitor, ci vreau sa-i fac odata. 🙂
Cascavalul e, totusi, branza. Chiar n-are voie omul sa evite o repetitie? 🙂
Ca o sugestie, eu obisnuiesc sa prepar cartofii pentru piureu (se aplica si la aceasta reteta) la microunde in loc de a-i fierbe cubulete.
Mi se par mult mai gustosi, deoarece nu se mai dizolva in apa de ferbere anumite sucuri si arome continute de respectivele barabule…
La cerere, pot face publica reteta 🙂
Neposedand microunda (si refuzand cu indarjire sa-mi cumpar) habar n-am de varianta (cel mult as putea zice ca o fierbere in aburi ar rezolva asemanator scurgerea sucurilor si substantelor nutritive).
Altminteri, fireste ca orice varianta suplimentara este mai mult decat binevenita 🙂
OK, pot intelege reflexele de “segere” foarte bine. Bine ca m-am lamurit! Multumesc! 🙂
Nu-s de segere, dar asta-i alta discutie, pe care om purta-o, poate, vreodata. Si, fireste, cu foarte multa placere 🙂
La doua zile dupa ce am vazut reteta aici, ce imi vad astazi ochii la cantina unde mananc zilnic? Pommes Duchesse!
Ma rog, reteta adaptata pentru cantitati industriale probabil. Oricum, cred ca va urmareste bucatarul de acolo :))
😀 Macar erau buni?
Cam nefierti cartofii, din ce am gustat de la o colega.
De unde trag concluzia ca bucatarul nu ma urmareste cu mare atentie 🙂