• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pommes Duchesse

Jan 16, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete ovo-lacto-vegetariene 10


Sau, intr-o traducere aproximativa, cartofii ducesei. O garnitura celebra, lejer fitoasa, care insoteste indeobste fripturile, dar poate fi pusa si langa legume, ca nu se supara. Altminteri, tare buna si ca gustare (ca sa nu zic pretext de sprit), mai ales daca o sa presarati ceva cascaval suplimentar peste cartofii nostri (cat sunt calzi, sa se topeasca nitel branza si sa adere la ei).

Ce ne trebuie? 500 g cartofi (din cei albi, fainosi, aia roz n-au ce cauta pe-aici), 50 g unt, 50 g cascaval, 2 oua, sare, piper (preferabil alb, cel negru, dupa cum puteti observa si-n poza, se cam vede), inca putin unt pentru uns tava si, facultativ, un pic de nucsoara.

Curatati mai intai cartofii, taiati-i bucati si puneti-i la fiert in apa cu sare. Scurgeti-i bine, transformati-i in pasta si amestecati-i cu untul, branza, 1 ou intreg plus un albus. Sarati, piperati, adaugati si eventuala nucsoara, puneti compozitia asta intr-un pos si formati gramajoare pe o tava unsa cu unt. Ungeti cu galbenusul ramas si bagati totul la cuptorul bine incins, unde trebuie sa stea pana se rumenesc. Cat de mult, e chestie de gust, asa ca n-am sa zic nimic aici.

Variante? Pai in primul rand, daca n-aveti pos, puteti face gogosele cu lingura sau cu mana. Ba chiar am vazut o sugestie ca ar putea fi date prin faina, prajite in ulei si tot pommes Duchesse s-ar chema. In fine. Si ca veni vorba de faina, puteti adauga 1 lingura si-n compozitie, daca vi se pare prea moale.

Vin? Pai cam orice alb sec daca serviti cartofii astia ca gustare. Daca insa vor fi poposi pe masa ca garnitura, atunci fireste ca vinul va trebui asociat cu felul principal.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi copti cu pesmet si cascavalCartofi copți cu pesmet și cașcaval Musaca de cartofi cu ciuperci si prazMusaca de cartofi piure cu ciuperci și praz Cartofi franțuzești Mini-tarte de cartofi cu cașcaval afumat

  • branza, cartofi, cuptor, Franta, garnitura, oua, piure

10 thoughts on “Pommes Duchesse”

  1. alex 16/01/2011 at 16:35

    Din enumerarea cantitatilor, lipseste tocmai brinza. Nu vreau sa fiu cirtitor, ci vreau sa-i fac odata. 🙂

    Reply ↓
  2. Costachel 16/01/2011 at 17:50

    Cascavalul e, totusi, branza. Chiar n-are voie omul sa evite o repetitie? 🙂

    Reply ↓
  3. ovidiucro 17/01/2011 at 10:36

    Ca o sugestie, eu obisnuiesc sa prepar cartofii pentru piureu (se aplica si la aceasta reteta) la microunde in loc de a-i fierbe cubulete.
    Mi se par mult mai gustosi, deoarece nu se mai dizolva in apa de ferbere anumite sucuri si arome continute de respectivele barabule…
    La cerere, pot face publica reteta 🙂

    Reply ↓
  4. Costachel 17/01/2011 at 10:51

    Neposedand microunda (si refuzand cu indarjire sa-mi cumpar) habar n-am de varianta (cel mult as putea zice ca o fierbere in aburi ar rezolva asemanator scurgerea sucurilor si substantelor nutritive).
    Altminteri, fireste ca orice varianta suplimentara este mai mult decat binevenita 🙂

    Reply ↓
  5. alex 17/01/2011 at 14:58

    OK, pot intelege reflexele de “segere” foarte bine. Bine ca m-am lamurit! Multumesc! 🙂

    Reply ↓
  6. Costachel 17/01/2011 at 15:04

    Nu-s de segere, dar asta-i alta discutie, pe care om purta-o, poate, vreodata. Si, fireste, cu foarte multa placere 🙂

    Reply ↓
  7. Loki 18/01/2011 at 12:32

    La doua zile dupa ce am vazut reteta aici, ce imi vad astazi ochii la cantina unde mananc zilnic? Pommes Duchesse!
    Ma rog, reteta adaptata pentru cantitati industriale probabil. Oricum, cred ca va urmareste bucatarul de acolo :))

    Reply ↓
  8. Costachel 18/01/2011 at 12:39

    😀 Macar erau buni?

    Reply ↓
  9. Loki 19/01/2011 at 09:26

    Cam nefierti cartofii, din ce am gustat de la o colega.

    Reply ↓
  10. Costachel 19/01/2011 at 10:03

    De unde trag concluzia ca bucatarul nu ma urmareste cu mare atentie 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved