• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăcintă de spanac (spanakopita)

Jan 31, 2011 costachel Rețete, Rețete de plăcinte 10


Trebuie să încep prin a mărturisi că nu-s prea mare amator de spanac. Numai proaspăt, în salată, sau sub forma de budincă de clătite. Totuși, pe lista asta și-a făcut loc recent, în mod surprinzător, și plăcinta greceasca din titlu. Așa că m-am gândit că, dacă mi-e mi-a plăcut, și încă mult, apoi iubitorii respectivei verzături vor fi și mai încântați de rețetă. Drept pentru care, dacă tot vă povesteam, acum vreo doi ani și mai bine, când vorbeam despre plăcinta de pui, că grecii erau considerați cei mai pricepuți plăcintari de la noi, vă invit să mai vedem, încă o dată, dacă reputația asta avea sau nu o bază reală.

Așadar, pregătiți dumneavoastră

cam 1 kg de spanac proaspăt (sau poate 2 pachete congelate de 450 g),
300 g ceapă verde,
1 legătură de mărar,
4 ouă,
225 g telemea (sau, evident, feta),
2 linguri cu vârf de kefalotiri ras (în lipsă, puneți și dumneavoastră parmezan),
500 g foi de plăcintă,
unt,
ulei de măsline,
sare (dacă mai trebuie),
piper.

Încingeți mai întâi uleiul într-o tigaie, la foc mijlociu. Căliți întâi ceapa verde, curățată și tocată mărunt (cu tot cu frunze). Adăugați spanacul, puțin câte puțin, măriți focul și continuați coacerea, amestecând tot timpul, până când se evapora tot lichidul (cam 10 minute, să zicem, dar nu m-am uitat foarte atent la ceas). Stingeți focul, adăugați mărarul, curățat și tocat.

Când se răcește mixtura, adăugați ouăle bătute, telemeaua sfărâmată cu furculița și kefalotiri (parmezanul, cașcavalul etc.) ras. Gustați să vedeți dacă mai trebuie sare, adăugați piperul proaspăt râșnit.

Ungeți bine tava de plăcintă cu ulei și încingeți cuptorul pe la 190ºC. Desfaceți pachetul de foi și puneți jumătate dintre ele în tava, pe rând și ungându-le din belșug cu untul topit. Puneți umplutura, într-un strat cât mai uniform, și așezați deasupra restul foilor, tot pe rând și tot bine unse (inclusiv ultima dintre ele, pe care ar fi bine să o alegeți dintre cele mai frumoase și întregi).

Nu-i o idee rea să tăiați încă de la început feliile (dar atenție, doar foile de sus, nu și pe cele de la bază, că o să vă curgă umplutura prin tava). Și gata, la cuptor cu plăcinta noastră, când se rumenește (cam 50 de minute) e gata.

Variante? Păi ar fi mai întâi una în care brânza e înlocuită de 1 fir mare de praz, iar untul dispare în favoarea uleiului. Sau puteți folosi 1 ceapă mare și doar câteva fire de ceapă verde. Iar în versiunea cu brânză, puteți pune și puțină nucșoara proaspăt rasă.

Ce bem? Păi în lipsa de Retsina grecească, la un Sauvignon Blanc m-ar duce prima oară gândul. Dar să știți că nu-i foc de pretențioasă plăcinta noastră, alb, sec și rece să fie!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

PinkPlăcinta de spanac a lui Pink Plăcintă de pui Placinta cu branza de vaci si stafidePlăcintă cu brânză de vaci și stafide Plăcintă cu prazPlăcintă cu praz

  • ceapa verde, feta, foi de placinta, Grecia, kefalotiri, oua, parmezan, placinta, placinta cu spanac, spanac, telemea, ulei, unt

10 thoughts on “Plăcintă de spanac (spanakopita)”

  1. razvan anton 02/02/2011 at 11:03

    Domnule Costachel,
    Ca un mare fan al spanacului, trebuie sa marturisesc ca m-ati facut foarte curios in legatura cu budinca de clatite. Astept cu nerabdare cateva “coordonate” :).
    Cat despre lucrarea din acest articol, este fix pe gustul meu (am incarcat-o de multe ori pana acum in diverse forme). Atat doar ca imi pare “un pic” cam grasa – trebuie sa recunosc ca am acumulat cateva kilograme bune acum vreun an din pricina dependentei mele penru aceasta placinta.
    Va multumesc 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 02/02/2011 at 11:11

      Foarte pe scurt, budinca asta de clatite se face cu un piure de spanac amestecat cu cascaval (preferabil de oaie) ras, se unge o forma, foaie de clatite, piure, foaie de clatite s.a.m.d., ultima e clatita, presarată cu pesmet amestecat cu cașcaval și se presară bucațele de unt. Si mai sunt, fireste, variante 🙂
      Cu multa placere!

      Reply ↓
  2. razvan anton 02/02/2011 at 11:49

    Va multumesc.
    Foarte simplu si, sunt convins, foarte gustos!

    Reply ↓
  3. Anca 25/01/2012 at 19:12

    Foarte buna! Am facut placinta de 3 ori deja pana acum. Felicitari!

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/01/2012 at 08:16

      Mulțumesc frumos dar, dacă a ieșit bună spanakopita, felicitările sunt pentru cea care a făcut-o 🙂

      Reply ↓
  4. Dana 03/03/2012 at 18:29

    Arata profi! Noi suntem cu totii fani spanac asa ca salivam si ne inspiram!

    Reply ↓
  5. ELA 29/03/2012 at 14:56

    Superba! eu am adaptat-o dupa gustul meu, si pun nitel usturoi, iar in loc de foi de placinta am frantuzit-o si folosesc foietaj- si nu mai pun foaia de deasupra. |Sau folosesc aluat dospit cu ou, pt doua foi.:)foarte inspirate retele Dvs.Felicitari!

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/03/2012 at 16:54

      Mulțumesc frumos, și pentru felicitări, dar mai ales pentru variantele de plăcintă! 🙂

      Reply ↓
  6. elena 03/05/2012 at 20:31

    Foarte buna!Am si o varianta mai romaneasca…sau poate nu?
    am vazut, acum vreo 2 ani, o emisiune culinara realizata in Grecia, in care arata un grec tipic cum prepara celebra reteta de placinta cu spanac. cand a mers in gradina sa adune spanacul- dupa cum spunea prezentatorul- a inceput foarte tacticos sa taie un frumos si viguros…dragavei.:))

    Reply ↓
  7. costachel Post author04/05/2012 at 08:24

    Foarte bună ideea, trăiască plăcinta de spanac cu dragavei! 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved