• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plachie de crap

Mar 25, 2009 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete tradiționale românești 5


Plachia, de crap și nu numai, e una dintre cele mai gustoase mâncăruri care se pot face din pește, o adevărată desfătare într-o zi de dezlegare precum asta. Și mai multe n-am să vă spun în introducere, că avem destulă treabă: am să vă rog doar să căutați, pe cât posibil, măcar pentru plachie, un crap de apă curgătoare (cu solzi aurii) și să folosiți cu încredere conservele italienești, în caz că nu-i sezon de roșii adevărate.

Pentru o tavă de plachie de crap vă trebuie

1-2 crapi măricei (adică măcar 2 kg de pește),
minimum 1 kg de ceapă (de obicei îmi scapă mâna și sub 1,5 kg nu pun),
1 păhărel de ulei,
1 pahar mare de vin alb sec,
1/2 kg de roșii, curățate de pielițe și tocate (pentru sos),
alte 2 roșii tăiate felii (pentru pus deasupra),
sare,
piper,
pătrunjel.

Nu-s obligatorii, dar ar fi tare mare păcat să lipsească

1 căpățână de usturoi,
1-2 foi de dafin,
1-2 lămâi,
cimbru.

Faceți toaleta crapului, lăsându-l întreg (știu, depinde de tava, dar nu-l tăiați în bucăți decât dacă n-aveți încotro). Dați-i sare și lăsați-l în pace, nu vă uitați la cei care zic sa-l rumeniți înainte.

Curățați ceapa (și usturoiul, dacă vă place), căliți-o în ulei, într-o tigaie încăpătoare, cât să se înmoaie (nu trebuie să se rumenească). Adăugați la sfârșit roșiile pentru sos (sau poate un pahar de suc de roșii), adăugați și facultativul dafin, eventual cimbru, sărați, piperați și așezați totul într-o tava încăpătoare.

Turnați vinul, ungeți peștele cu uleiul rămas, potriviți-l peste ceapă, puneți deasupra felii de roșii (eventual și felii subțiri de lămâie) și băgați totul în cuptorul încins unde, la foc destul de mic, plachia noastră va sta cam 1 oră, poate mai mult (până scade zeama și se rumenește totul frumos, fără să se ardă). Presărați ceva pătrunjel și lăsați-o să se răcească bine, că numai așa e bună.

Cât despre vin, la o plachie de crap, mai ales dacă ați băgat și usturoi în sos, parcă tot un Aligoté s-ar potrivi cel mai bine. De Măcin (Niculițel) aș zice eu, oarecum sentimental.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailCrap cu masline Pește la cuptor cu sos de roșii Merlucius cu sos de rosiiMerlucius cu sos de roșii Pui la cuptor cu rosiiPui la cuptor cu roșii

  • ceapa, crap, cuptor, peste, rosii, tava

5 thoughts on “Plachie de crap”

  1. animaloo 06/07/2010 at 14:29

    deci extrem de complicata reteta.

    mai nasol e cand manci la munca, fara a putea sa o acompaniezi de un vinos

    Reply ↓
  2. Cornel 29/08/2012 at 13:54

    E plecat cumnatu-miu la pescuit daca tot e sarbautoare azi asa ca i-am dat tema acasa, fara un cten marisor sau un crap n-avem ce discuta. Chiar aseara planuiam o plachie si uite-asa cautand (unde altundeva decat la Costachel) am ajuns la reteta asta. Acum stau ca pe ace sa vad captura dar cred ca face anumit de nu ma suna, sa ma fiarba pe mine mocnit… 🙁

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/08/2012 at 14:00

      Păi așa iese bună plachia, la foc mic, nu? 🙂

      Reply ↓
  3. Cornel 29/08/2012 at 14:43

    Asa e, doar ca era suficeint sa stea la foc mic doar pestele (sau pestoaica) 🙂 nu si bietul de mine…

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/08/2012 at 16:16

      Păi o fi zis că prinde bine și o pregătire prealabilă corespunzătoare 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved