S-ar fi potrivit, oare, mai bine denumirea de linte bătută pentru acest piure de linte? Ce să zic, și da, și nu. Da, pentru că asemănarea e destul de evidentă. Însă și nu, mai ales din cauza condimentării. Cel puțin în varianta de mai jos, căldura chimenului și prospețimea pătrunjelului aduc cu ele o diferență suficient de mare față de tradiționala noastră fasole bătută.
Dar vă propun să trecem în bucătărie, să vedem ce-avem nevoie pentru doi flămânzi sau patru pofticioși:
250 g linte, 1 ceapă, înțepată cu un cuișor, 2 morcovi, 2 căței de usturoi (sau după gust), 1 linguriță de boabe de chimen,
frunzulițele de la câteva fire de pătrunjel, 1 linguriță rasă de boia, unt (dacă-l veți servi cald) sau ulei, sare și piper.
În mod normal, lintea n-are nevoie să fie înmuiată dinainte, dar firește că puteți respecta indicațiile de pe unele pachete și s-o țineți în apă 2-3 ore înainte de fierbere.
Dacă vreți să treceți direct la treabă, alegeți-o, spălați-o și puneți-o la fiert în apă rece, împreună cu ceapa și morcovii, eventual și alte legume de supă ori condimente. Fierbeți-o până se înmoaie bine, cam 30 de minute de la primul clocot, să zicem (dar timpul exact de fierbere depinde de soi). Ca și în cazul fasolei, nu se pune sare în apa de la fiert.
Scurgeți-o bine, ceapa aruncați-o, iar cu morcovii faceți ce vreți: îi trimiteți după ceapă sau îi puteți transforma și pe ei în pastă, împreună cu lintea, pentru un mic plus de dulceață.
Pasați (sau mixați) lintea cât e fierbinte, adăugând sare, piper, chimen, usturoi pisat, pătrunjel tocat mărunt și unt (sau ulei) după gust. Dacă veți servi acest piure de linte cald, nu-i o idee rea să mai adăugați un pic de apă de la fiert și să-l înfierbântați bine înainte de servire. Dar nu uitați să amestecați non-stop, să nu se prindă.
Dacă va sosi pe masă ca garnitură, atunci serviți-l ca atare, decorat simplu cu boia și pătrunjel. Dacă însă îl veți servi rece, ca un aperitiv, atunci puteți să-l tratați ca pe o fasole bătută și să puneți peste al nostru piure de linte ceapă prăjită. Colorată, eventual, tot cu boia.
Vinul? Păi alb, sec și cam atât. Că doar n-o să facă mofturi o biată linte, mai ales după ce-a fost făcută zob.
Interesant, eu am facut lintea batuta exact ca pe fasolea batuta (ulei, usturoi, ceapa prajita) si e foarte buna, e de incercat si varianta asta. Sanatate!
Sarea întârzie foarte mult fiertul, iar rezultatul final nu mai e la fel de bun. De aceea toate legumele uscate (nu doar fasolea sau lintea) trebuie sărate numai la final.
De abia astept sa o incerc! Multumim!
Interesant, eu am facut lintea batuta exact ca pe fasolea batuta (ulei, usturoi, ceapa prajita) si e foarte buna, e de incercat si varianta asta. Sanatate!
Așa o făcusem și eu prima oară, dar varianta asta m-a surprins plăcut. Drept pentru care am făcut-o de rușine, povestind-o la toată lumea 🙂
Daca adaugi trei cani generoase de zeama de fiert, iti iese supa crema! Ceea ce cam la doua saptamini execut eu cu mare drag!
Da’ ciorbă de linte nu mai faci? 🙂
O intrebare de la un novice pentru un profesionist: de ce nu se pune sare la fiertul fasolei ori lintei?
Sarea întârzie foarte mult fiertul, iar rezultatul final nu mai e la fel de bun. De aceea toate legumele uscate (nu doar fasolea sau lintea) trebuie sărate numai la final.
Multumesc! Voi tine minte.
Ai uitat Usturoiul! cand se pune, la fel ca la fasole?? Merci!
Scuze! Da, atunci se pune. Am corectat 🙂