• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piroști cu somon afumat

Aug 04, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu pește, Rețete cu somon, Rețete de plăcinte 2


Ce-s alea piroști? Păi versiunea în limba română a ruseștilor pirojki, niște plăcințele foc de simplu de făcut, umplute cu (aproape) orice și prăjite în baie de ulei sau rumenite în cuptor. Unii spun chiar că reprezintă răspunsul rusesc la fastfood-ul american, fiindcă poți mânca pirojki cam la orice colț de stradă situată între Vladivostok și Chișinău, via Ulan Bator. Ba încă le-au mai împrumutat și alții, de pildă balticii sau finlandezii (care însă au stat destul sub cizma rusească), dar și grecii. Culmea e că la noi n-au prea prins, plăcintele noastre tradiționale rămânând ferm pe poziții, așa că doar pelmeni rusești și vareniki ucraineni își găsesc, mai ales în Moldova, un corespondent în colțunași. Dar asta-i altă poveste, să ne-ntoarcem la piroști.

Pentru care avem nevoie mai întâi de aluat, adică de

600 g făină,
15 g drojdie,
30 g unt,
30 g zahăr,
200 ml lapte,
1 ou,
sare.

Pentru umplutură ne mai trebuie

350 g cartofi fierți în coajă, curățați și zdrobiți,
150 g somon afumat, mărunțit fin,
ceva mărar tocat,
sare, piper
facultativ, 1 ceapă, tocată mărunt și călită.

Iar pentru uns, mai adăugați dumneavoastră 1 ou, pentru piroști, și ceva grăsime (untură sau ulei), pentru tavă.

Cerneți făina într-un vas, adăugați drojdia desfăcută în puțin lapte călduț, zahărul, sarea, untul topit și restul de lapte. Frământați bine, lăsați la crescut 1-2 ore. Întindeți aluatul foaie subțire, decupați cercuri (sau alte forme).

Amestecați bine toate ingredientele umpluturii. Repartizați-o pe cercurile decupate din aluat, în mijloc, ungeți marginile cu albușul un pic bătut și închideți-le. Poziționați lipitura dedesubt, ungeți piroștile cu gălbenușul bătut cu puțină apă, așezați-le într-o tavă unsă (tradițional cu untură, modern cu ulei) și lăsați-le să crească vreo 20-30 de minute. Băgați-le la cuptor, la foc mijlociu (200ºC), să se coacă și să se rumenească frumos. Sau puteți, după cum spuneam, să le prăjiți în baie de ulei, dar atunci nu mai trebuie să le ungeți cu gălbenuș.

Variantele de piroști, după cum ziceam la început, sunt nenumărate. Rămânând însă la versiunea din titlu, firește că puteți încerca și alți pești afumați, unii înlocuiesc ceapa cu 2 lingurițe de muștar, iar alții cartofii cu brânză proaspătă de vacă, bine scursă (și tot așa, fără ceapă, eventual cu muștar). Iar modernitatea a început să trimită pirojki spre pateuri, prin înlocuirea aluatului dospit cu foietaj și eliminarea definitivă a prăjirii.

Cât despre vin, un Aligoté îmi vine prima oară în minte, dar oricum piroștile nu-s mofturoase. Alb și sec să fie.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de linte cu somon afumat și citrice Chifteluțe de pește alb în sos de roșii cu somon afumat Paste cu somon afumatTagliatelle cu somon afumat Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean

  • branza de vaci, cartofi, ceapa, cuptor, placinte, Rusia, sarata, somon

2 thoughts on “Piroști cu somon afumat”

  1. gaby_d 05/08/2011 at 07:21

    Buna dimineata!
    3 bucati vreau eu!

    Si te si invit, cu mare drag, la provocarea lunii august a proiectului “Dulce Romanie”, dedicat pasiunii noastre comune, gatitul.
    Daca ai timp si-ti face placere, eu te astept.

    http://gabyd2.blogspot.com/2011/07/provocarea-lunii-august-dulce-romanie.html

    Reply ↓
  2. costachel Post author05/08/2011 at 13:06

    Placere exista, sa vedem timpul 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved