• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de urzici

Apr 03, 2009 costachel Pilaf, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 2


Pilaf de urzici

Tradiționalul pilaf de urzici, pe lângă faptul că e o rețetă clasică a Postului Mare, este cât se poate de savuros și, dacă mă întrebați pe mine, e un bun argument în lupta pentru a convinge refractarii (mai ales minori!) că urzicile chiar sunt bune și gustoase. Urzicile sau, în fine, spanacul, ștevia și orice alte verzituri de primăvară, pentru că și ele se pot transforma în pilaf, singure sau combinate, exact după metoda descrisa mai la vale.

Pentru patru persoane lista de achiziții cuprinde

1 kg de urzici,
3 legături de ceapă verde,
1 legătură de usturoi verde (nu-i chiar obligatorie, dacă amestecați buruienile și, printre ele, se regăsește și leurda),
100 ml ulei,
150 g orez,
mărar,
sare și piper.

Începeți prin a curăța și spăla bine de tot urzicile. Opăriți-le în apa sărată, strecurați-le și tocați-le (preferabil din cuțit), dar păstrați zeama, că o sa aveți nevoie de ea.

Tocați mărunt ceapa și usturoiul, căliți-le în ulei, nu uitați să le sărați, când se înmoaie adăugați orezul și piperul, după vreo 2 minute și urzicile, amestecați încă o dată și stingeți totul cu apa în care ați opărit urzicile (dacă o să faceți pilaful pe aragaz, vă trebuie 2 căni de lichid la fiecare cană de orez, dacă veți băga cratița în cuptor, cam 3 căni). Pe aragaz, cu capacul pus, o să dureze cam 15 de minute; în cuptor, descoperit, cam de doua ori mai mult, dar se va rumeni frumos și va fi și mai bun).

Tertipuri? Păi în primul rând ați putea, fie doar și pentru aspect, să adăugați odată cu ceapa și 1 morcov tăiat cubulețe minuscule sau, o dată cu urzicile, 1-2 roșii, curățate de pieliță&semințe și hăcuite așijderea. Dacă nu țineți post, veți descoperi repede că pilaful e mai bun cu unt în loc de ulei, iar unora s-ar putea să le placă ideea unui cașcaval ras deasupra, în momentul servirii.

A, și era sa uit de mărar. Dacă faceți pilaful pe aragaz, adăugați-l după vreo zece minute de fierbere, dacă ați optat pentru cuptor, mulțumiți-vă să-l presărați peste porțiile din farfurii.

Vinul de lângă acest pilaf de urzici? Sec, ușor și zglobiu. Poate Crâmpoșie, poate Plăvaie, poate Fetească Regală….

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de urzici cu ciuperci și morcovi Urzici bătute făcăluiteUrzici bătute (făcăluite) Pilaf de primăvară Pilaf de dovlecei

  • orez, pilaf, urzici, verdeturi

2 thoughts on “Pilaf de urzici”

  1. animaloo 31/03/2011 at 17:04

    pacat de betele urzici sa le combini cu alceva decat ceapa si usturoi

    Reply ↓
  2. aphextwinz 31/03/2011 at 22:10

    mie imi plac in pilaf.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved