Tradiționalul pilaf de urzici, pe lângă faptul că e o rețetă clasică a Postului Mare, este cât se poate de savuros și, dacă mă întrebați pe mine, e un bun argument în lupta pentru a convinge refractarii (mai ales minori!) că urzicile chiar sunt bune și gustoase. Urzicile sau, în fine, spanacul, ștevia și orice alte verzituri de primăvară, pentru că și ele se pot transforma în pilaf, singure sau combinate, exact după metoda descrisa mai la vale.
Pentru patru persoane lista de achiziții cuprinde
1 kg de urzici, 3 legături de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde (nu-i chiar obligatorie, dacă amestecați buruienile și, printre ele, se regăsește și leurda), 100 ml ulei, 150 g orez, mărar, sare și piper.
Începeți prin a curăța și spăla bine de tot urzicile. Opăriți-le în apa sărată, strecurați-le și tocați-le (preferabil din cuțit), dar păstrați zeama, că o sa aveți nevoie de ea.
Tocați mărunt ceapa și usturoiul, căliți-le în ulei, nu uitați să le sărați, când se înmoaie adăugați orezul și piperul, după vreo 2 minute și urzicile, amestecați încă o dată și stingeți totul cu apa în care ați opărit urzicile (dacă o să faceți pilaful pe aragaz, vă trebuie 2 căni de lichid la fiecare cană de orez, dacă veți băga cratița în cuptor, cam 3 căni). Pe aragaz, cu capacul pus, o să dureze cam 15 de minute; în cuptor, descoperit, cam de doua ori mai mult, dar se va rumeni frumos și va fi și mai bun).
Tertipuri? Păi în primul rând ați putea, fie doar și pentru aspect, să adăugați odată cu ceapa și 1 morcov tăiat cubulețe minuscule sau, o dată cu urzicile, 1-2 roșii, curățate de pieliță&semințe și hăcuite așijderea. Dacă nu țineți post, veți descoperi repede că pilaful e mai bun cu unt în loc de ulei, iar unora s-ar putea să le placă ideea unui cașcaval ras deasupra, în momentul servirii.
A, și era sa uit de mărar. Dacă faceți pilaful pe aragaz, adăugați-l după vreo zece minute de fierbere, dacă ați optat pentru cuptor, mulțumiți-vă să-l presărați peste porțiile din farfurii.
Vinul de lângă acest pilaf de urzici? Sec, ușor și zglobiu. Poate Crâmpoșie, poate Plăvaie, poate Fetească Regală….
pacat de betele urzici sa le combini cu alceva decat ceapa si usturoi
mie imi plac in pilaf.