• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de primăvară

Apr 02, 2010 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 2


Desigur, aţi putea considera că reţeta de mai la vale nu e nimic mai mult decât o variaţiune pe tema pilaf de urzici, după cum m-aţi putea crede pe cuvânt că e vorba de o mâncare diferită, căreia dovleceii îi adaugă un plus de fineţe, iar ceapa verde se aliază cu mărarul pentru a-i spori gustul primăvăratic. Indiferent însă de opinie, contează că e o mâncare extrem de gustoasă, pe care o veţi putea mânca şi azi (e Vinerea Mare, totuşi), dar şi după Paşti, când veţi simţi nevoia unei reţete uşoare şi reconfortante, mai ales dacă aţi căzut în păcatul exceselor.

Aşadar, pregătiţi 1 ceapă mare, curăţată, spălată şi tocată, 3 ceşti de orez (preferabil cu bobul lung), 1 farfurie adâncă plină cu urzici curăţate şi spălate, 3 dovlecei mici, 8-10 fire de ceapă verde (depinde cât sunt de mari şi groase), ulei, mărar, sare şi piper.

Începeţi prin a opări urzicile în apă cu sare (1 minut, nu mai mult). Strecuraţi-le, păstraţi zeama şi tocaţi-le mărunt. Puneţi uleiul să se încingă în cratiţă, adăugaţi ceapa uscată, săraţi, căliţi până devine translucidă, adăugaţi dovleceii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cuburi, mai amestecaţi de două ori cu lingura, adăugaţi şi orezul şi ceapa verde mărunţită (cu tot cu cozi), încă 2-3 minute de sfârâială, după care stingeţi cu urzicile tocate şi cu zeama lor de la opărire, atent filtrată (aveţi nevoie de 6 ceşti, aşa că, dacă nu-i suficientă zeama, completaţi cu apă).

Puneţi capacul, spălaţi, curăţaţi şi tocaţi mărunt mărarul, adăugaţi-l şi pe el în cratiţă (după ce-a fiert pilaful vreo 5 minute) dimpreună cu piperul şi ceva sare, dacă credeţi că mai e nevoie. Capacul la loc şi lăsaţi totul să fiarbă la foc moale, încă vreo 10 minute. Stingeţi aragazul, mai aşteptaţi câteva minute după care, gata, dacă vreţi să-l mâncaţi fierbinte treceţi la masă. Altminteri veţi remarca faptul că pilaful nostru e bun şi călduţ, iar rece e de-a dreptul grozav.

Variaţiuni? Păi pentru culoare aţi putea să folosiţi o ceapă roşie, după cum un morcov ras pe răzătoare (sau, mai bine, tăiat cubuleţe foarte mici, ca la pilaful de legume) îi va adăuga şi ceva dulceaţă. Ori aţi putea să-l faceţi la cuptor, la foc potrivit, prilej cu care va prinde o crustă frumoasă deasupra, dar atunci va trebui să puneţi mai mult lichid (orientativ, un raport de 2,5 la 1).

Cât despre vin, un Riesling Italian aş vedea eu la reţeta asta, dar în principiu orice alb uşurel şi sec o să-şi facă treaba.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de urzici cu ciuperci și morcovi Pilaf de urzici Pilaf de dovlecei Pilaf de ciuperci cu dovleceiPilaf de ciuperci cu dovlecei

  • ceapa verde, dovlecei, orez, pilaf, urzici

2 thoughts on “Pilaf de primăvară”

  1. Cami 03/04/2010 at 22:53

    Sfintele Sarbatori Pascale sa iti aduca pace in suflet, iubire in inimi, bucurie in casa si bunastare pe masa!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved