Desigur, aţi putea considera că reţeta de mai la vale nu e nimic mai mult decât o variaţiune pe tema pilaf de urzici, după cum m-aţi putea crede pe cuvânt că e vorba de o mâncare diferită, căreia dovleceii îi adaugă un plus de fineţe, iar ceapa verde se aliază cu mărarul pentru a-i spori gustul primăvăratic. Indiferent însă de opinie, contează că e o mâncare extrem de gustoasă, pe care o veţi putea mânca şi azi (e Vinerea Mare, totuşi), dar şi după Paşti, când veţi simţi nevoia unei reţete uşoare şi reconfortante, mai ales dacă aţi căzut în păcatul exceselor.
Aşadar, pregătiţi 1 ceapă mare, curăţată, spălată şi tocată, 3 ceşti de orez (preferabil cu bobul lung), 1 farfurie adâncă plină cu urzici curăţate şi spălate, 3 dovlecei mici, 8-10 fire de ceapă verde (depinde cât sunt de mari şi groase), ulei, mărar, sare şi piper.
Începeţi prin a opări urzicile în apă cu sare (1 minut, nu mai mult). Strecuraţi-le, păstraţi zeama şi tocaţi-le mărunt. Puneţi uleiul să se încingă în cratiţă, adăugaţi ceapa uscată, săraţi, căliţi până devine translucidă, adăugaţi dovleceii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cuburi, mai amestecaţi de două ori cu lingura, adăugaţi şi orezul şi ceapa verde mărunţită (cu tot cu cozi), încă 2-3 minute de sfârâială, după care stingeţi cu urzicile tocate şi cu zeama lor de la opărire, atent filtrată (aveţi nevoie de 6 ceşti, aşa că, dacă nu-i suficientă zeama, completaţi cu apă).
Puneţi capacul, spălaţi, curăţaţi şi tocaţi mărunt mărarul, adăugaţi-l şi pe el în cratiţă (după ce-a fiert pilaful vreo 5 minute) dimpreună cu piperul şi ceva sare, dacă credeţi că mai e nevoie. Capacul la loc şi lăsaţi totul să fiarbă la foc moale, încă vreo 10 minute. Stingeţi aragazul, mai aşteptaţi câteva minute după care, gata, dacă vreţi să-l mâncaţi fierbinte treceţi la masă. Altminteri veţi remarca faptul că pilaful nostru e bun şi călduţ, iar rece e de-a dreptul grozav.
Variaţiuni? Păi pentru culoare aţi putea să folosiţi o ceapă roşie, după cum un morcov ras pe răzătoare (sau, mai bine, tăiat cubuleţe foarte mici, ca la pilaful de legume) îi va adăuga şi ceva dulceaţă. Ori aţi putea să-l faceţi la cuptor, la foc potrivit, prilej cu care va prinde o crustă frumoasă deasupra, dar atunci va trebui să puneţi mai mult lichid (orientativ, un raport de 2,5 la 1).
Cât despre vin, un Riesling Italian aş vedea eu la reţeta asta, dar în principiu orice alb uşurel şi sec o să-şi facă treaba.
Sfintele Sarbatori Pascale sa iti aduca pace in suflet, iubire in inimi, bucurie in casa si bunastare pe masa!