Jul 05, 2012 costachel Pilaf, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post 2
Să fie oare acest pilaf de ciuperci cu legume cel mai bun pilaf de post? Sincer, aș cam fi tentat să zic că da deși, pe de altă parte, recunosc că n-aș prea putea trăi fără să mănânc de vreo 2-3 ori pe an pilaf de vinete. Dar, în fine, nu-i vorba de clasamente aicea, ideea e că excelenta preparație care urmează e una chiar reușită și foarte gustoasă. Iar dacă nu-i post, va primi aplauze la scenă deschisă sosind la masă pe post de garnitură, însoțind vreo friptură sau chiar niște biete ochiuri, așa că îi putem adăuga și versatilitatea printre calitățile ei incontestabile.
Ce-avem nevoie ca să umplem o oală? Notați:
400 g ciuperci,
2 cepe mari,
usturoi după gust,
1 ardei iute (facultativ),
2-3 morcovi (depinde de dimensiune),
1-2 ardei, de preferință kapia (sau gogoșari),
1 vânătă,
1 dovlecel,
2-3 roșii,
3 cești de orez,
1/2 legătură mărar,
1/2 legătură pătrunjel,
ulei,
sare,
piper (facultativ, ca și ardeiul iute).
Începeți, firește, prin a face toaleta legumelor și a le tăia: ciupercile jumătăți sau sferturi, ceapa peștișori, usturoiul feliuțe, morcovii și ardeii cubulețe, iar verdeața mărunt. Vânăta și dovlecelul se taie și ele cuburi, pe care trebuie să le frecați cu sare și să le lăsați un pic la scurs. Și să nu uit să fac o precizare: bucățele, spre deosebire de pilaful de legume tradițional, nu trebuie să fie prea mici. Și aceasta pentru că farmecul acestei preparații, ceva mai migăloase, stă și în faptul că fiecare bucățică păstrează gustul ei aparte, care trebuie să se simtă.
Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și semințe, tocați-le și pe ele cubulețe și puneți-le deoparte.
Încingeți puțin ulei într-o cratiță și căliți ciupercile, împreună cu 1 ceapă, usturoiul și facultativul ardei. Sărați ușor și, când s-au înmuiat, scoateți-le și păstrați-le la îndemână.
Căliți în locul lor cealaltă ceapă, împreună cu morcovul.
Când încep să se înmoaie (5 minute, să zicem), adăugați ardeii.
Încă 2-3 minute de sotare, apoi adăugați cubulețele de vânătă și dovlecel. Amestecați, să-și ia toată lumea gust de prăjeală, puneți capacul și înăbușiți câteva minute (nu trebuie să fie perfect pătrunse). Scoateți totul într-un castron și vă puteți, în fine, apuca de pilaful propriu-zis.
Încingeți iar un pic de ulei și prăjiți orezul, 1-2 minute, amestecând. Stingeți cu 6 cești de apă fierbinte (adică la 1 volum de orez, 2 volume de apă). Sărați, puneți capacul și lăsați să fiarbă vreo 5 minute, după care adăugați legumele călite plus roșiile și acoperiți la loc.
În fine, după alte 5 minute, presărați verdeața tocată (și niște piper, dacă n-ați pus ardei sau vă place mai iute), așezați capacul înapoi pe oală și stingeți focul. Nu trebuie să aveți emoții, orezul va continua să fiarbă și să se umfle în continuare. A, dacă vreți să mâncați pilaful fierbinte (nu văd de ce, nu-i așa bun), atunci fierbeți cât scrie pe pachet.
Bun, ați înțeles deja că acest pilaf, la fel ca orice alt pilaf de legume, e mai bun răcorit sau chiar rece (doar e mâncare de vară, nu?). Cât despre variante, firește că mai pot interveni și alte legume prin narațiune (țelină, praz etc.), după cum și verdețurile pot fi altele (vă puteți gândi la frunze de țelină, cimbru, busuioc, arpagic verde ș.a.m.d.). Și sper că n-ați uitat tertipul că orice pilaf de legume e mai bun cu supă decât cu apă, nu?
Vinul? Păi dacă veți servi acest pilaf de ciuperci cu legume ca atare, atunci cu siguranță alb, sec și ușor (că la ora asta mă gândesc la excelenta Crâmpoșie de la Murfatlar e doar un indiciu). În schimb, dacă pilaful nostru va fi distribuit în rol de garnitură, atunci firește că va trebui să alegeți vinul în funcție de personajul principal din farfurie.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Azi am facut a doua oara pilaful… e bestial (daca-mi permiti sa zic asa 🙂 )!
Multam pentru reteta coane Costachel!
Si prima data si acum am constatat ca nu scrie cand se adauga rosiile dar le-am adaugat la clocotul final odata cu legumele calite. Si a iesit foarte bun!
Fix atunci! 🙂 Am „reparat” și textul, mulțumesc frumos!