Ovidiucro continua sa ma uimeasca. Placut, fireste! Pai de reteta de mai la vale (cu afumatura!) nici c-am auzit vreodata, d-apai sa mai si gust asa ceva (ca limba afumata in aspic e, totusi, alta mancare de peste!) Musai trebuie s-o-ncerc, dar de-acum la anu’, asta e!
– 4 picioare de porc dolofane si afumate bine;
– o bucata de gamba fata (partea de deasupra piciorului), tot afumata;
– usturoi romanesc 2-3 capatani, (depinde de marimea acestuia si gustul fiecaruia)
– o lingura sare grunjoasa.
Se parlesc bine picioarele. Se curata si se spala foarte bine cu apa calduta. Se pun intr-o oala de 7-8 litri (preferabil din cea sub presiune/Kukta). Se toarna apa calduta peste ele doar cat sa le acopere. Se dau in 3-4 clocote, fara capac, dupa care se arunca apa. Se clatesc din nou cu apa calduta.
Se pun din nou in oala, se toarna apa pana la 3/4 (cam 6 litri), se pune sarea si capacul.
Se da la foc mic circa 3 ore (daca nu este oala sub presiune, cam 5 ore). Daca nu fierbeti domol, la foc mic, piftia iese tulbure. Este esential ca sa se puna suficienta apa incat la terminarea fierberii sa ramana 3-3,5 litri de supa. Nu se admite completarea cu apa in timpul fierberii.
La terminarea fierberii se lasa sa se racoreasca (cat suporta mana) si se dezoseaza bine toata carnea. Se portioneaza in casolete in mod egal. In zeama se adauga usturoiul bine pisat. Se potriveste gustul cu sare, eventual cu usturoi dupa preferinta. Se imparte zeama in mod egal in toate casoletele.
Se da la rece la beci, la fereastra sau in frigider (e gata in 2-3 ore).
Se serveste ca aperitiv cu tuica galbena si rece!
Daca nu-i galbena, rece sa fie!
Si ca sa fac si eu ceva pe-aicea, hai sa adaug un mic tertip: cea mai buna si fina parfumare cu usturoi a raciturilor se obtine punand cateii zdrobiti grosolan intr-o sita, prin care se strecoara zeama calda in castroane, peste carne. Incercati!
toba afumata stiu,ca facea bunica mea si era ceva absolut extraordinar,da’piftie ,nu.am s-o incerc in mod sigur,imi imaginez gustul !dar in oala cu presiune nu prea scade zeama,mai ales la jumatate !
Iaca don Costachel, suntem doi care nu au incercat asa ceva. Am citit pe undeva anul trecut, mi-am propus sa o incerc dar iaca am uitat.
Problema e ca in afara de ciolan afumat nu am vazut nici o alta bucata de piciorus data la fum in comertul din imprejurimi si porc la tara ia-l de unde nu-i.
@aphextwinz: Din pacate, nu iese 🙁
Eu sunt amator de carnita mai multa in piftie. Oricum, mai multa decat reiese din dezosarea picioarelor respective. Asa ca am insistat (contrar spuselor gospodinei-sefe) ca sa schimbe proportia de 4 la 1 cu 2 si 2 (Ma refer la picioruse si ciolane.
Rezultatul: alt gust si esec la inchegarea piftiei.
De atunci, nu mai experimentez!
toba afumata stiu,ca facea bunica mea si era ceva absolut extraordinar,da’piftie ,nu.am s-o incerc in mod sigur,imi imaginez gustul !dar in oala cu presiune nu prea scade zeama,mai ales la jumatate !
Scade!
Mai vorbim, dupa ce incerci reteta 🙂
Iaca don Costachel, suntem doi care nu au incercat asa ceva. Am citit pe undeva anul trecut, mi-am propus sa o incerc dar iaca am uitat.
Problema e ca in afara de ciolan afumat nu am vazut nici o alta bucata de piciorus data la fum in comertul din imprejurimi si porc la tara ia-l de unde nu-i.
O iesi si numai din ciolan?
Sanatate!
mama numai din afumatura facea si face piftie.comarnic prahova.e super!!!!!
@aphextwinz: ar trebui sa iasa, teoretic, desi, sincer, tot la godacul cel de tara visez 🙂
@marina: incerc, promit 🙂
@aphextwinz: Din pacate, nu iese 🙁
Eu sunt amator de carnita mai multa in piftie. Oricum, mai multa decat reiese din dezosarea picioarelor respective. Asa ca am insistat (contrar spuselor gospodinei-sefe) ca sa schimbe proportia de 4 la 1 cu 2 si 2 (Ma refer la picioruse si ciolane.
Rezultatul: alt gust si esec la inchegarea piftiei.
De atunci, nu mai experimentez!