• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piftie de casa (din carne de porc afumata)

Dec 28, 2010 costachel Rețete cu carne de porc, Rețete de la cititori, Rețete tradiționale românești 6


Ovidiucro continua sa ma uimeasca. Placut, fireste! Pai de reteta de mai la vale (cu afumatura!) nici c-am auzit vreodata, d-apai sa mai si gust asa ceva (ca limba afumata in aspic e, totusi, alta mancare de peste!) Musai trebuie s-o-ncerc, dar de-acum la anu’, asta e!

– 4 picioare de porc dolofane si afumate bine;
– o bucata de gamba fata (partea de deasupra piciorului), tot afumata;
– usturoi romanesc 2-3 capatani, (depinde de marimea acestuia si gustul fiecaruia)
– o lingura sare grunjoasa.
Se parlesc bine picioarele. Se curata si se spala foarte bine cu apa calduta. Se pun intr-o oala de 7-8 litri (preferabil din cea sub presiune/Kukta). Se toarna apa calduta peste ele doar cat sa le acopere. Se dau in 3-4 clocote, fara capac, dupa care se arunca apa. Se clatesc din nou cu apa calduta.
Se pun din nou in oala, se toarna apa pana la 3/4 (cam 6 litri), se pune sarea si capacul.
Se da la foc mic circa 3 ore (daca nu este oala sub presiune, cam 5 ore). Daca nu fierbeti domol, la foc mic, piftia iese tulbure. Este esential ca sa se puna suficienta apa incat la terminarea fierberii sa ramana 3-3,5 litri de supa. Nu se admite completarea cu apa in timpul fierberii.
La terminarea fierberii se lasa sa se racoreasca (cat suporta mana) si se dezoseaza bine toata carnea. Se portioneaza in casolete in mod egal. In zeama se adauga usturoiul bine pisat. Se potriveste gustul cu sare, eventual cu usturoi dupa preferinta. Se imparte zeama in mod egal in toate casoletele.
Se da la rece la beci, la fereastra sau in frigider (e gata in 2-3 ore).
Se serveste ca aperitiv cu tuica galbena si rece!
Daca nu-i galbena, rece sa fie!

Si ca sa fac si eu ceva pe-aicea, hai sa adaug un mic tertip: cea mai buna si fina parfumare cu usturoi a raciturilor se obtine punand cateii zdrobiti grosolan intr-o sita, prin care se strecoara zeama calda in castroane, peste carne. Incercati!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pate de ficatPate de casa (din ficat si carne de porc) Conopida cu carne de porc Sunca JambonJambon de casa CrenvurstCrenvursti din carne de porc (si pui)

  • afumatura, ovidiucro, piftie, porc, racituri, usturoi

6 thoughts on “Piftie de casa (din carne de porc afumata)”

  1. pansy 28/12/2010 at 16:52

    toba afumata stiu,ca facea bunica mea si era ceva absolut extraordinar,da’piftie ,nu.am s-o incerc in mod sigur,imi imaginez gustul !dar in oala cu presiune nu prea scade zeama,mai ales la jumatate !

    Reply ↓
  2. ovidiucro 28/12/2010 at 21:37

    Scade!
    Mai vorbim, dupa ce incerci reteta 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 29/12/2010 at 09:05

    Iaca don Costachel, suntem doi care nu au incercat asa ceva. Am citit pe undeva anul trecut, mi-am propus sa o incerc dar iaca am uitat.

    Problema e ca in afara de ciolan afumat nu am vazut nici o alta bucata de piciorus data la fum in comertul din imprejurimi si porc la tara ia-l de unde nu-i.

    O iesi si numai din ciolan?

    Sanatate!

    Reply ↓
  4. marina 29/12/2010 at 09:59

    mama numai din afumatura facea si face piftie.comarnic prahova.e super!!!!!

    Reply ↓
  5. Costachel 29/12/2010 at 13:29

    @aphextwinz: ar trebui sa iasa, teoretic, desi, sincer, tot la godacul cel de tara visez 🙂

    @marina: incerc, promit 🙂

    Reply ↓
  6. ovidiucro 30/12/2010 at 11:28

    @aphextwinz: Din pacate, nu iese 🙁
    Eu sunt amator de carnita mai multa in piftie. Oricum, mai multa decat reiese din dezosarea picioarelor respective. Asa ca am insistat (contrar spuselor gospodinei-sefe) ca sa schimbe proportia de 4 la 1 cu 2 si 2 (Ma refer la picioruse si ciolane.
    Rezultatul: alt gust si esec la inchegarea piftiei.
    De atunci, nu mai experimentez!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved