O rețetă primăvăratică (deci ușoară) de piept de pui umplut care, deși în farfurie seamănă al naibii de bine cu un banal șnițel de piept de pui, va produce o surpriza deosebit de agreabila invitaților pe care-i aveți (ba chiar și dumneavoastră, când veți vedea niște oameni satisfăcuți și sătui din te miri ce și mai nimic). E drept, rețeta e nițel mai migăloasă, dar va asigur că merita efortul.
2 piepturi mari de pui, 500 g spanac proaspăt, 300 g morcovi, 200 g ciuperci (champignon), 100 g pesmet, 2 oua, 40 g parmezan, 1/2 l vin alb sec, 1 cățel de usturoi, 1 ceapa verde, oregano uscat, 4 linguri de ulei de măsline, ulei pentru prăjit, sare, piper.
Împărțiți în doua piepturile de pui, dezosați-le și eliminați pielea. Cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit faceți în partea groasă a fiecărei bucăți o incizie lată și profundă, ca un fel de buzunar.
Puneți carnea într-un castron, turnați vinul deasupra, acoperiți vasul cu folie transparenta și lăsați puiul sa se marineze, în frigider, timp de 3 ore.
Curățați și spălați legumele, dați morcovii prin răzătoarea mare, tăiați bucățele ciupercile, tocați ceapa și usturoiul.
Încălziți într-o tigaie uleiul de măsline, căliți usturoiul și ceapa. Când încep sa se înmoaie (fără să-și schimbe culoarea) adăugați morcovul, spanacul întreg și ciupercile. Sărați, piperați, presarăți jumătate din cantitatea de parmezan, turnați un păhărel de apă caldă (sau de vin așijderea, de ce nu?) și căliți totul la foc viu cam 10 minute, amestecând, până când compoziția se înmoaie și devine omogenă.
Scurgeți bucățile de piept de pui, umpleți-le cu legumele răcorite și închideți „buzunarele” cu ajutorul unor scobitori.
Amestecați pesmetul cu restul de parmezan și cu 1 linguriță de oregano. Bateți bine ouăle. Treceți pieptul de pui umplut prin oua, apoi prin pesmetul condimentat.
Prăjiți în mult ulei încins, la foc destul de moale, ca să nu se rumenească înainte de a fi pătrunse în interior.
Când sunt gata, puneți-le pe hârtie absorbantă, ca să se lepede de excesul de grăsime. Serviți-le fierbinți, cu cartofi noi și o salată de sezon. Le-ați scos scobitorile, da?
În ceea ce privește vinul pentru șnițelele noastre umplute, eu aș opta pentru un Sauvignon Blanc mai zdravăn, adică mai din sud. Dar știți prea bine că nu oblig pe nimeni.