Ceea ce urmează este o rețetă parcă special concepută pentru zilele calde de vară, după ce deja te-ai saturat de telemea cu roșii, salate și borșuri reci de legume. Un stagiu foarte scurt lângă aragaz, după care dăm drumul la cuptor și fugim repede de lângă el, pentru a ne întoarce numai și numai atunci când mâncarea e gata. Sigur, nu vă împiedică nimeni să faceți mâncarea asta în orice zi din orice anotimp doriți dumneavoastră, numai că trebuia să fac și eu oleacă de conversație până ce intrăm în subiect, c-așa-i politicos.
Așadar, pentru 4 persoane:
2 piepturi de pui, 2 căței de usturoi, 2 cepe verzi, 50 ml supă de pui, 250 g de ciuperci (cel mai bine proaspete și preferabil de pădure),
puțin cimbru, puțin maghiran, câteva frunzulițe de salvie (astea-s facultative, dar e mai bine cu), 3 linguri de vin rosu, 2 lingurițe de zeama de lămâie, 8 felii subțiri de șuncă (nu slănină, nu costiță!), 8 roșii mici, 1 lingură de ulei de măsline, sare și piper.
Curățați și tăiați ciupercile, tocați fin ceapa și usturoiul.
Dați supa în clocot într-o crăticioară, adăugați ceapa, usturoiul și ciupercile și fierbeți totul, la foc mijlociu, timp de 10 minute. Adăugați jumătate din cimbru și maghiranul, turnați vinul, continuați fierberea timp de alte 5 minute, până când lichidul se va fi evaporat.
Împărțiți piepturile în doua, dezosați-le și curățați-le de piele și de zgârciuri. Rumeniți-le într-o tigaie cu uleiul, 5 minute, timp în care tăiați roșiile în feliuțe.
Ungeți bucățile de pui cu zeama de lămâie și puneți-le pe fiecare pe câte o bucată de hârtie pergament, suficient de mare pentru ca sa putem obține un pachet bine închis. Adăugați la fiecare câte un sfert din cantitatea de ciuperci, acoperiți-le cu cate 2 felii de șuncă, puneți de jur-împrejur feliuțe de roșii, presărați cu restul de cimbru și cu frunzulițele de salvie tocate, după care închideți ermetic fiecare pachet.
Puneți-le într-o tava și băgați-le în cuptorul încins, la foc tare, timp de 15-20 de minute, perioadă în care puteți face absolut tot ce vă trece prin cap, dar eu zic să beți un pahar de vin, că-l meritați. Când serviți puiul la masa, pachetele trebuie sa fie tot închise (să mai muncească și comesenii, ce naiba!).
Iar ca vin, o Fetească Regală am să vă recomand de data asta.