Adevărul e că delicioasa rețetă de piept de pui cu spanac care urmează nu prea intră în categoria rețetelor simple, ci mai curând în cea a celor dichisite. E nițel mai complicată, intră în narațiune și cuptorul, și aragazul de vreo 3 ori. Însă, pe de altă parte, poate fi „semi-preparată” din timp, așa că, până la urmă, ar putea intra chiar în categoria celor rapide, de făcut când intră copiii, soțul sau musafirii pe ușă. Iar cum cea mai bună explicație rămâne povestea propriu-zisă, ia să vedem noi mai exact despre ce-i vorba.
Pentru 6 persoane trebuie să vă pregătiți cu
6 piepturi de pui, fără piele și oase, împărțite în două, 2 fire de praz, 150 ml supă de pui, 150 ml vin alb sec,
vreo 12 linguri de făină, 110 g unt, 400 ml lapte, 2 ouă, 50 g pesmet, 2 frunze de dafin, 1 legătură de pătrunjel, 400 g spanac, ulei, sare și piper.
Încălziți cuptorul la 200ºC. Curățați prazul, tăiați-l felii subțiri. Spălați și uscați dafinul și pătrunjelul. Puneți-le pe toate într-un vas termorezistent suficient de mare, împreună cu câteva fire de pătrunjel. Turnați vinul și supa, puneți deasupra piepturile de pui (bătute puțin cu pumnul, cât să se uniformizeze un pic grosimea), unul lângă altul (trebuie să aveți un singur strat). Sărați, piperați, acoperiți vasul cu aluminiu alimentar și coaceți la cuptor 50 de minute, întorcând piepturile la jumătatea coacerii.
În timpul ăsta faceți un sos alb din 60 g unt, 2 linguri de făină, lapte, sare și piper.
Topiți restul de unt într-o cratiță și puneți deasupra spanacul (poate fi și congelat). Când e gata, mixați-l și adăugați jumătate din el în sosul alb, omogenizând bine.
Când puiul s-a copt, lăsați-l să se răcească în zeama lui, puneți-l pe o grilă, așezată pe o farfurie, și acoperiți-l cu piure de spanac de spanac. Puneți la frigider piepturile, iar compoziția căzută în farfurie amestecați-o cu spanacul rămas.
Înainte de servire, scoateți piepturile de la rece (cămășuța de piure trebuie să se fi întărit bine), dați-le prin făină, ou bătut și pesmet și prăjiți pseudo-șnițelele astea în mult ulei încins, la foc iute, cam 2 minute pe fiecare parte (sau până capătă o culoare frumoasă).
Serviți-le imediat, cu piureul de spanac reîncălzit la bain-marie.
Cât despre vinul pentru al nostru piept de pui cu spanac, aș miza pe un Sauvignon Blanc, proaspăt, vioi și rece.