• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pește la cuptor în pergament

Mar 07, 2012 costachel Rețete, Rețete cu pește 9


Că în poza de mai sus se lăfăie doi barbuni (mullus barbatus sau mullus surmuletus) ne interesează, probabil, destul de puțin (dar hai să precizez repede că este vorba despre un pește marin care trăiește din Mediterană până în Marea Nordului, dar și, firește, în Marea Neagră). Cred însă că mai curând ar trebui să vă spun că excelenta preparație care urmează poate fi executată cam cu orice pește, adaptând condimentația după gust și dozând uleiul în funcție de cât de gras e soiul pe care l-ați ales (vă va trebui foarte puțin, de pildă, la scrumbie, dar despre asta am apucat deja să vorbim). Drept pentru care, subliniind că această rețetă este, poate mai mult decât altele, doar un punct de plecare, vă invit să vă notați:

4 pești (250 – 300 g bucata),
1 legătură de pătrunjel,
4 linguri de ulei extravirgin de măsline,
20 de măsline (nu-s obligatorii),
oregano,
sare, piper.

Asigurați-vă, mai întâi, că peștele e perfect curățat (dacă nu, acționați!), spălați-l scurt, uscați-l, frecați-l cu sare și lăsați-l vreo oră la îndulcit. Presărați apoi în interiorul fiecărui barbun ceva oregano și piper după gust.

Ungeți bine peștii cu ulei și așezați-i în mijlocul unor dreptunghiuri din pergament (hârtie de copt sau cum o mai fi el botezat pe eticheta supermarketului). Presărați pătrunjel tocat mărunt, încă puțin oregano și piper, câte 5 măsline la fiecare și închideți bine pachețelele, în așa fel încât aburii să nu aibă pe unde să iasă (că dacă ies, s-ar putea să se usuce peștele și-i păcat). Și că tot veni vorba despre aburi, puteți turna înainte de închidere și-o lingură de vin alb sec în burta fiecăruia.

Băgați marfa în cuptorul încins dinainte, pe la 220ºC (verificați pe pachetul pergamentului dar, de obicei, asta-i temperatura maximă până la care rezistă). După 25 de minute ar trebui să fie gata; dacă aveți dubii, mai lăsați peștele în cuptor, cu pachetul desfăcut, încă vreo 5 minute, ocazie pentru el să se mai rumenească un pic.

Serviți peștele fierbinte, direct din pachețelul lui sau alături de niște cartofi natur. Iar în pahare turnați un Aligoté, că vin mai bun la pește decât el nu prea există.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pește la cuptor cu sos de roșii Peste gratinatPește gratinat Pește în crustă de mălai Default ThumbnailCiorbă de pește

  • cuptor, pergament, peste

9 thoughts on “Pește la cuptor în pergament”

  1. vic 07/03/2012 at 12:43

    am vazut la real pastrav somonat.

    crezi ca pot sa folosesc in loc de?
    dar sa stii ca e mare. nu pot sa fac 3. o sa fac 1. sau inventezi o reteta si pentru mine?

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/03/2012 at 13:46

      Se poate folosi și pește mare fără nicio problemă! Numai că ori va trebui tăiat felii, ori temperatura dată ceva mai jos și timpul de coacere mărit în funcție de mărimea dumnealui 🙂

      Reply ↓
  2. The Wandering Oltean 07/03/2012 at 22:00

    Poza arata fantastic!!

    Obijnuiam sa facem destul de des o varianta la reteta ta. In loc de oregano si masline foloseam ceapa taiata rondele, usturoi, rosii si ardei gras. In loc de pestele tau am folosit tilapia (nu stiu care ar fi numele in romaneste la pestele asta).

    Ca sa fiu cinstit, e prima ouara cind aud de barbun 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/03/2012 at 09:45

      O versiune mai „legumicolă” de pește la cuptor în folie am dat deja aici. Dar nu cu tilapia, ci cu somon de la prăvălie! 🙂

      Reply ↓
  3. Alina 19/04/2012 at 15:39

    Foarte interesanta reteta. Fac asa ceva dar cu putin unt, dafin, busuioc si totul invelit in folie de aluminiu.
    Dar tare mult mi-as dori sa ii pot inveli in pergament – numai ca nu stiu cum sa fac sa stea pergamentul ala etans…:)

    Reply ↓
  4. costachel Post author20/04/2012 at 11:43

    Păi de obicei îmi iese prin indoiri repetate și încăpățânate, pe toată lungimea, apoi prin îndoiri la fel la cele două laturi mici (capul și coada peștelui). Cu grijă, însă, pachetul nu trebuie să fie prea strâns. Când chiar nu și nu, îmi aduc aminte că am un capsator în casă și îl pun la treabă 🙂
    Și chiar merită folosit pergamentul în loc de folie de aluminiu, fie și din simplul fapt că iese mai mult coacere decât fierbere, adică mai bun (cel puțin după gustul meu) 🙂

    Reply ↓
    1. Alina 20/04/2012 at 12:50

      Pfii…recunosc ca la capsatorul de serviciu nu m-am gandit. E bine de notat 🙂
      Multam fain!

      Reply ↓
  5. Maria 20/02/2013 at 09:35

    Peştele la pergament se “asortează” cumva cu sosul de muştar cu usturoi?

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/02/2013 at 11:06

      Dacă-i vorba de pești fini, cu carnea albă (gen pastrav, șalău etc) nu. Dacă însă e vorba de pești grași, cu parfum zdravăn (gen macrou, hering…) da, cu precizarea că aș încerca totuși, chiar și în cazul ăsta, să temperez agresivitatea sosului cu 1-2 linguri de smântână.

      Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved