Foarte bună și cumva neașteptată e rețeta de pește la cuptor de mai la vale. Aduce oleacă a Calcan Albert, pornind de la același principiu (jos fierbe, sus se rumenește), dar sunt și suficiente diferențe care m-au determinat să vă prezint separat mâncarea asta. Prima veste bună? O puteți face cu orice pește alb, calcanul nu mai e obligatoriu!
Așadar, pregătiți dumneavoastră
6 fileuri frumoase de pește alb (fără piele, de preferință),
cam ½ cană de pesmet, 1 gălbenuș, 1 hașmă, 50 g unt (plus încă puțin pentru uns tava), 50 g parmezan, supă, vin alb sec, sare, piper.
Cât timp stă peștele la sare (e bine să nu uitați niciodată operațiunea), frecați bine pesmetul cu hașma curățată și tocată cât de mărunt, untul moale și gălbenușul, până obțineți un amestec omogen și sfărâmicios.
Ungeți o tavă cu unt (idealul ar fi să cuprindă peștele cât mai bine, fără tăpșan de loc primprejur), puneți peștele (cu pielea în jos, dacă o mai are), turnați peste el supa amestecată cu vin, până ajunge lichidul nițel mai sus de jumătatea fileurilor (nu trebuie să le acopere) și repartizați deasupra, în mod echitabil, amestecul de pesmet.
Presărați, în fine, parmezanul și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu (200ºC). Timpul de coacere depinde, firește, de grosimea fileurilor, dar va fi, probabil, intre 20 și 30 de minute. În principiu, când s-a rumenit frumos „acoperișul”, iar zeama a scăzut aproape de tot, peștele nostru gratinat e gata.
Serviți-l cald, acompaniat de o garnitura după plac.
Variante? Păi despre pește, că poate fi cam orice soi cu carnea albă, v-am spus. Supa folosită poate fi ori de legume, ori de pește, iar raportul supă-vin este, în principiu, 2 la 1 (dar am făcut o dată doar cu vin și rău n-a fost). Cum găsesc hașme mai rar, de obicei folosesc partea albă de la 3-4 cepe verzi (cam 1 lingură de tocătură), iar parmezanul poate fi înlocuit, firește, și cu alt cașcaval uscat, chit că n-o să mai fie chiar același lucru. Iar una dintre ideile de viitor e strecurarea unui cățel de usturoi pisat în amestecătura de pesmet, dar n-o luați drept recomandare, trebuie să verific mai întâi.
Cât despre vin, sigur c-o să meargă și-un Aligoté, că doar e vorba despre pește aici, dar parcă la rețeta asta v-aș recomanda o Feteasca Regală.