• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pecorino

Mar 11, 2011 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 5


Pecorino este o brânză specifică Italiei meridionale și centrale. Se obține din lapte de oaie (pecora!) nedegresat și poate fi fresco, semi-stagionato sau stagionato. Este confundat uneori cu parmezanul, însă acesta din urmă este obținut din lapte de vacă.

Cele precizate mai sus au, desigur, un caracter destul de general, fiindcă există, firește, mai multe variante, fiecare cu secretele sale de preparare. Cea mai cunoscută este, probabil, Pecorino Romano (are și Denominazione di Origine Protetta – DOP, plus 70% din vânzările de Pecorino pe piața SUA), dar mai există și Sardo, Toscano, Siciliano, di Farindola, d’Abruzzo etc.

Câteva date tehnice, cât să vă faceți o impresie? Păi pentru Pecorino Romano sărarea este exclusiv manuală, formele folosite sunt de 25 de kg, maturarea durează cel puțin 5 luni (pentru varianta da tavola) și, respectiv, 8 (pentru cel care va fi dat prin răzătoare, da grattugia)

Din păcate, găsim destul de rar pecorino în magazine, importatorii ocolind această brânză de oaie a italienilor cu destulă perseverență. La rigoare, ținând cont că, de obicei, în rețete este recomandată varianta dură (dacă nu e precizat altfel), o puteți înlocui cu parmezan sau cu Grana Padano (mda, de parcă Grana Padano s-ar găsi pe toate drumurile…). Dacă chiar n-aveți încotro, căutați un cașcaval de oaie, gras și plin de gust. Sigur că nu-i tot aia, dar decât deloc…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Grana PadanoGrana Padano Budincă de macaroane cu vinete Parmezan RicottaRicotta

  • branza, branza de oaie, Italia, pecorino

5 thoughts on “Pecorino”

  1. Cazan cu Vin 11/03/2011 at 15:56

    Grana Padano se gaseste la MegaImage prin Bucuresti, daca nu ma insel. Si ultima oara a mers foarte bine cu Prince Mircea de la Vinarte si cu miez de nuca :). Cred ca si Pecorino ar fi mers la fel de bine.

    Reply ↓
  2. aphextwinz 12/03/2011 at 12:38

    Da, grana se gaseste cam peste tot. Si chiar foarte bun, DOP, nu scriu marca dar va pot spune pretul, este in jur de 200 de lei kila (plus, minus, in functie de magazin).

    Pecorino nu am gasit insa decat la targurile de mancaruri, tot la superpret, fireste, dar in toamna am gasit chiar pecorino nero, superb.

    Am mancat pecorino asortat (de la cel mai proaspat la cel negru care era cel mai vechi) nu mai stiu pe unde, parca in Florenta, la o crasma si mi l-au dat alaturi de mai multe tipuri de dulceturi si miere.

    Care imi aminteste faptul (ciudat pentru mine, se pare ca nu si pentru altii) ca in Amsterdam la o degustare de branzeturi ni s-au oferit cele maturate alaturi de mustar dulce.

    Eu ce fac acum, de unde imi iau pecorino nero? Ma uit la poze si imi trece, stiu 😀

    Sanatate!

    Reply ↓
  3. Camelia Juganaru 14/02/2015 at 19:52

    In gama Deluxe de la Lidl se gaseste un Parmigiano Reggiano foarte aromat, mai bun, dupa parerea mea, decat cel de la Zanetti. Este in jur de 100- 150 de lei kg si se gaseste si la bucata mica (200 gr) si la bucata mare (500 gr cred). Evident e ceva mai ieftin cel la bucata mare. Problema e ca nu il aduc mereu, la fel ca branza Roquefort sau Gouda. Aduc uneori si Pecorino.
    Problema la Lidl e ca nu aduc mereu toate produsele. Adica daca gasesti ceva trebuie sa cumperi vreo’ 3-4 bucati sa te asiguri ca ai o perioada ca dupa aceea numai gasesti.

    Reply ↓
  4. Sorin 06/03/2017 at 17:32

    Lactitalia are Pecorino, doar ca vinde numai la magazinul de prezentare din Izvin

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved