Patisonul (Cucurbita pepo var. Ovifera) face parte din familia cucurbitaceelor și este o varietate de dovlecel, rotund și plat, asemănător oarecum cu o farfurie răsturnată, cu marginile vălurite. Un patison poate atinge o greutate de 2 kg și 25 cm diametru (dar se consumă, de obicei, atunci când nu depășește 10 cm, pentru a fi mai fraged). Carnea este albă, fermă, iar coaja poate fi verzuie, galben-verzuie, portocalie, albă, sau o combinație între aceste culori. Din punctul de vedere al gustului, se situază undeva între dovlecel și anghinare.
Se gătește, de obicei, la fel ca și dovlecelul (timpii de preparare sunt ceva mai lungi), cu o mențiune specială pentru patisonul umplut (cu carne sau cu alte compoziții, de obiceiul cu miezul său). Fructele de dimensiuni foarte mici sunt deseori conservate în oțet și folosite ca murături.
Am sa ma bag cu o completare, am facut odata cam cum ati facut dvs dovleceii umpluti cu miezul lor dar si cu orez (patisoni, zic) si i-am fiert intr-o ciorba acrita cu zeama de varza. Si merge.
Wau!vreau si eu unul!Este delicios pane!
Week-end placut!
Mulțumesc, la fel! 🙂
Am sa ma bag cu o completare, am facut odata cam cum ati facut dvs dovleceii umpluti cu miezul lor dar si cu orez (patisoni, zic) si i-am fiert intr-o ciorba acrita cu zeama de varza. Si merge.
Merge patisonul, cum să nu meargă. Dacă mai era umplut și cu carne… 🙂
Am plantat cateva seminte intr-un ghiveci pe balcon. Acum sunt curioasa sa vad daca ies
Țin pumnii 🙂