• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Patison

Aug 27, 2011 costachel Dicționar de legume, Dicționare 6


Patison

Patisonul (Cucurbita pepo var. Ovifera) face parte din familia cucurbitaceelor și este o varietate de dovlecel, rotund și plat, asemănător oarecum cu o farfurie răsturnată, cu marginile vălurite. Un patison poate atinge o greutate de 2 kg și 25 cm diametru (dar se consumă, de obicei, atunci când nu depășește 10 cm, pentru a fi mai fraged). Carnea este albă, fermă, iar coaja poate fi verzuie, galben-verzuie, portocalie, albă, sau o combinație între aceste culori. Din punctul de vedere al gustului, se situază undeva între dovlecel și anghinare.

Se gătește, de obicei, la fel ca și dovlecelul (timpii de preparare sunt ceva mai lungi), cu o mențiune specială pentru patisonul umplut (cu carne sau cu alte compoziții, de obiceiul cu miezul său). Fructele de dimensiuni foarte mici sunt deseori conservate în oțet și folosite ca murături.

În alte limbi: pâtisson, artichaut d’Espagne, artichaut d’Israël, bonnet-de-prêtre, bonnet d’électeur (fr.), pattypan squash, sunburst squash, button squash (engl.), patisson, zucchine patisson, zucca patisson (it.), patisson, calabaza patisson (sp.), patisson (germ.)

S-ar putea să vă intereseze și:

Anghinare Bame Țelina, o legumă cu mai multe înfățișări Arpagic

  • dictionar, dovlecei, legume, patison

6 thoughts on “Patison”

  1. Mariana 27/08/2011 at 12:39

    Wau!vreau si eu unul!Este delicios pane!
    Week-end placut!

    Reply ↓
  2. costachel Post author27/08/2011 at 13:08

    Mulțumesc, la fel! 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 28/08/2011 at 08:29

    Am sa ma bag cu o completare, am facut odata cam cum ati facut dvs dovleceii umpluti cu miezul lor dar si cu orez (patisoni, zic) si i-am fiert intr-o ciorba acrita cu zeama de varza. Si merge.

    Reply ↓
  4. costachel Post author28/08/2011 at 09:31

    Merge patisonul, cum să nu meargă. Dacă mai era umplut și cu carne… 🙂

    Reply ↓
  5. stela 24/04/2017 at 12:42

    Am plantat cateva seminte intr-un ghiveci pe balcon. Acum sunt curioasa sa vad daca ies

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/04/2017 at 13:33

      Țin pumnii 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved