• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pate de casa (din ficat si carne de porc)

Dec 30, 2010 costachel Rețete, Rețete de aperitive, Rețete de la cititori, Rețete de pate de casă, Rețete de preparate din carne 23


Daca ma-ntrebati pe mine, pateul de casa este infinit mai bun decat unul cumparat de la magazin. Am descoperit chestia asta din frageda pruncie (la nana, Dumnezeu s-o odihneasca!) si-am verificat-o personal de multe ori, dar folosind ca materie prima exclusiv ficateii de pasare (si-am descoperit, cautand dupa reteta ca sa va dau un link, ca de fapt nu v-am povestit-o niciodata, drept pentru care va trebui sa repar omisiunea). Asa ca m-am bucurat cand prietenul ovidiucro mi-a trimis reteta de mai la vale, bazata pe porc, drept pentru care ma grabesc sa-i dau cuvantul.

Ingrediente:
2 kg ficat
2 kg carne de porc
2 kg slanina
2 kg ceapa
sare si piper dupa gust
2 foi de dafin

Mod de preparare:
Se trece prin masina de carne slanina;
Se pune intr-o cratita mare, pe foc, slanina la topit;
Se trece prin masina de carne ceapa si se pune peste slanina topita, la calit;
Se toaca carnea, apoi ficatul, fiecare adaugandu-se in cratita, pe rand;
Totul este gata cand untura s-a ridicat si atunci se pune sare dupa gust, piper si foile de dafin;
Se lasa la racit, iar a doua zi se mai dau inca o data prin masina de tocat si se pun din nou la foc;
Dupa ce compozitia a dat in cateva clocote, se aseaza pateul in borcane cu filet.
Daca pateul nu are untura deasupra, se topeste putina untura si se pune peste el.
Se infileteaza borcanele sau se acopera cu celofan si se pun in camara la rece.
Se serveste ca aperitiv cu gogosari sau castraveciori murati.

Cred totusi ca foile de dafin ar trebui eliminate inainte de a doua tocare. Asa-i, Ovidiu?

Update: am reparat omisiunea, drept pentru care varianta mea de pate de casa din ficăței de pasăre o găsiți aici.

S-ar putea să vă intereseze și:

Piftie de porcPiftie de casa (din carne de porc afumata) Salam de casă din carne de curcan și vițel CrenvurstCrenvursti din carne de porc (si pui) LeberwurstLeberwurst de casa (reteta germana)

  • aperitiv, carne, ficat, ovidiucro, pateu, porc

23 thoughts on “Pate de casa (din ficat si carne de porc)”

  1. ovidiucro 30/12/2010 at 13:35

    Mea culpa!
    Asa-i, afara cu foile inainte de tocatura finala 🙂

    Reply ↓
  2. ovidiucro 30/12/2010 at 13:38

    Si astept reteta cu ficatei de pasare, reteta de fineturi si cu mai putine calorii 😉

    Reply ↓
  3. Costachel 30/12/2010 at 14:30

    Cum o mai prestez, cum o si fac de rusine in public 🙂

    Reply ↓
  4. ovidiucro 30/12/2010 at 22:10

    Presteaza, coane Costache, presteaza… ca am un Cotnari care de-abia asteapta 🙂

    Reply ↓
  5. Apqhextwinz 31/12/2010 at 13:47

    cu aceasta ocazie vreau doar sa va urez un an nou care vine deosebit, fara necazuri, sa ne bucuram in continuare de retete, vinuri si voie buna. Cu respect din infriguratul Bacau va urez un an nou superb si ne reauzim la anul de pe la casele noastre. Dana

    Reply ↓
    1. Costachel 01/01/2011 at 11:34

      La multi ani, buni si gustosi!

      Reply ↓
  6. alex 05/01/2011 at 18:34

    Eu o fac pe asta (si am primit, pina acum, vesince multumiri):
    – brasez vreo 500 de grame de ficatei, dupa care adaug un strop de vin si o tira de apa, sare, piper, si las sa fiarba la foc mic;
    – in paralel, fierb 6 oua, carora le scot galbenusurile si, dupa aia, le pisez;
    – cind sint gata, scot ficateii din tigaie si ii dau prin masina de tocat;
    – amestec cu galbenusurile pisate, cu untul (cam un pachet, ca burta cere dichis :D) si cu sosul din tigaie;
    – adaug o lingura-doua de smintina, ca sa nu se intareasca prea tare la rece;
    – daca e nevoie, pun si 1 lingurita de mustar “clasic”;
    – si, in final, toc marunt o ceapa pe care o amestec cu delicioasa compozitie de mai sus.

    Reply ↓
    1. Costachel 05/01/2011 at 19:23

      Cam asa ii fac si eu, cu diferenta ca ignor smantana (si apa!), iar ceapa (daca nu uit de ea) o calesc cu ficateii in unt si sting cu vin. Care vin, daca-i Tamaioasa, e perfect!

      Reply ↓
  7. Andreea 04/02/2011 at 15:21

    Chiar zilele astea făcui un pate, dar combinat; adică din ficat de pui și piept de porc. Bun-bun!
    De reținut ideea cu dafinul.

    Reply ↓
  8. Emanuel 15/12/2012 at 22:05

    Prea bun, prea ca la tara 🙂

    De mult cautam reteta pe care o practica lumea la tara in Moldova. Pe langa reteta am pus 8 morcovi (potriviti). A iesit exact ca la bunica.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/12/2012 at 12:53

      Moldoveanul din mine e lejer încurcat, fiindcă nu prea poate revendica pentru Moldova rețeta asta. Atâta vreme cât prietenul Ovidiu (care ne-a trimis-o) e muntean din Câmpina… 🙂

      Reply ↓
  9. lili 16/03/2013 at 22:07

    Nene Costachel, am facut reteta cum ai spus mai sus, si surpriza mare, cand am gustat dupa ce s-a racit, mi-am dat seama ca am facut O MARE TAMPENIE, AM PUS SLANINA AFUMATA!!!!Si acum nu stiu daca mai pot salva “pateul” sau pot sa-l arunc, 1kg de afumatura pt 1kg de ficat si altul de carne mi se pare cam mult!!! De altfel gustul e pronuntat si ma arde stomacul dupa ce-am mancat doar 5 g cum am spus am gustat doar! help va rog frumos!

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/03/2013 at 16:17

      Păi, că să nu fie aruncat, ar putea fi folosit la aperitive mai complexe, în cantități oarecum homeopatice (uns subțire pe tartine, decorate apoi cu ceapă, albuș tăiat feliuțe, gogoșari și măsline, ceva de genul ăsta). Sau să-l amestecați cu ceapă și usturoi verde tocate cât de mărunt, care să combată afumătura și să aducă prospețime. Și ar mai fi soluția să mai faceți niște pateu, în cantități mai mari, pe care să-l amestecați la sfârșit cu „afumatul”.

      Reply ↓
      1. lili 26/03/2013 at 22:27

        Nene Costachel, cum stim toti, retete celebre s-au nascut din pure erori in bucatarie! Pateul meu ratat, l-am reancalzit si i-am inlaturat o mare parte din grasimea care s-a adunat deasupra, l-am asezonat cu verdeata, condimente “MADE IN ROUMANIE”,asa cum m-ati sfatuit, i-am adaugat niste carnita si ficat fierte si taiate in cuburi mici,4 oua si l-am transformat intr-un DROB infasurat in prapura si copt la cuptor , intr-un vas din argila!Rezultat: l-am testat la lucru pe colegele mele si mi-am UIMIT AUDIENTA ! Parere unanima , extraordinar de bun!” une terrine délicieuse” merci Nene Costachel!

        Reply ↓
        1. costachel Post author27/03/2013 at 11:26

          Cu tare multă plăcere 😀 Dar meritul meu e infim raportat la realizarea propriu-zisă…

          Reply ↓
          1. rodica 28/09/2013 at 17:10

            am o reteta si mai buna, asa ca va fac concurenta… ficat, fleica si gusa de porc si ceapa in cantitati egale, sare, piper, enibahar,si un pic de cimbru. ficatul se fierbe in apa cu sare, gusa si fleica se pun la topit intr-o cratita, in untura rezultata se caleste ceapa, se lasa la racit dupa care se da de 2 ori prin masina de tocat carne, se condimenteaza dupa gust,se pune pateul in borcane si se sterilizeaza prin fierbere.

          2. costachel Post author28/09/2013 at 19:58

            S-a notat, mulțumesc 🙂

  10. danie ghita 29/11/2013 at 20:56

    ok

    Reply ↓
  11. mihai 04/06/2014 at 10:41

    buna ziua Dl. Costachel, in primul rand vreau sa va aduc la cunostinta ca sunt paralel cu tot ce tine de bucatarie, dar parca a-si manca si eu o felie de pateu . ce n-am inteles din reteta, daca topesc slanina tocata o sa am o gramada de untura, ce fac cu ea? sau cat timp tin slanina la topit sa nu iasa jumari micute, micute.. si restul ntura?.SE TOACA CARNEA , APOI FICATUL, FIECARE ADAUGANDU-SE IN CRATITA, PE RAND. Intrebarea mea : cat timp se lasa carnea tocata la facut ? ca sa stiu cand trebuie pus ficatul .

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/06/2014 at 10:48

      Cu untura nu faceți nimic, o lăsați în pace, fiindcă se va întări la rece și va da onctuozitate pateului. Cel mult, puteți încerca să eliminați o parte din ea (e clar, rețeta lui Ovidiu e pentru oameni sănătoși!). Iar carnea, care trebuie să fie slabă, o căliți cam 20-30 de minute.

      Reply ↓
  12. mariana 21/02/2017 at 13:38

    O reteta simpla si foarte gustoasa:500gr untura,2,3 cepe mari, 500 gr ficat porc,2 foi dafin, sare, piper dupa gust.Se pune ceapa la calit, cu250 gr untura si foile de dafin,cind ceapa este bine calita,se pune si restul de untura si ficatul crud taiat bucatele, se fierbe pe aburi de apa.Va sta la fiert cam 1,30 pina vedeti ca isi schimba cularea, incepe sa se deschida la culare, il macini pina se face pasta .Pofta buna

    Reply ↓
    1. mariana 21/02/2017 at 13:55

      Este o reteta portugheza,poti minca cit vrei ca nu o sa ai arsuri la stomac.secretul este in fierbere pe aburi de apa

      Reply ↓
    2. costachel Post author22/03/2017 at 07:38

      Mulțumesc!

      Reply ↓

Leave a Reply to Emanuel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved