• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pască cu smântână

Apr 16, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete tradiționale românești 3


Pască cu smântână

Mai puțin întâlnită pe mesele de Paști față de suratele ei cu brânză și, respectiv, ciocolată, această pască cu smântână este, totuși (și nu-i doar părerea mea), cea mai rafinată dintre ele. De ce nu s-o face mai des rămâne un mister pentru mine, așa că nu-mi rămâne decât să lupt pentru propășirea ei, comunicându-vă rețeta de mai la vale. Drept pentru care vă invit să vă notați:

4-500 g aluat de cozonac (depinde, firește, de dimensiunile tăvii)
unt pentru uns forma

iar pentru umplutură

700 g smântână,
2 linguri de făină,
3 ouă întregi, plus 2 gălbenușuri,
200 g zahăr (mai mult sau mai puțin, e și chestie de gust aici),
1 vârf de cuțit de sare,
75 g stafide (și dac-or fi ceva mai multe, nu cred să se supere cineva),
arome după gust: vanilie, coajă rasă de lămâie etc.
1 păhărel de rom (facultativ).

Mai întâi munca preliminară: separați albușurile de gălbenușuri și puneți stafidele la înmuiat, de preferință în rom (dacă nu, în apă călduță).

Frecați gălbenușurile cu zahărul și sarea, până când compoziția se albește și devine cremoasă. Adăugați făina, smântâna, aromele, amestecând în continuare, că să fie compoziția cât mai omogenă. La sfârșit adăugați albușurile bătute spumă, incorporându-le și pe ele, cu mișcări delicate de jos în sus.

Întindeți aluatul foaie, potriviți-l în tava unsă, iar ce vă rămâne păstrați pentru decor (un șnuruleț împletit de jur-împrejur, eventual și o cruce la mijloc, în fine, dumneavoastră știți mai bine).

Turnați cu grijă compoziția peste aluat (să aibă și-un pic de loc, că se umflă puțin), presărați stafidele, bine scurse, și băgați tava în cuptorul încins la foc potrivit, unde trebuie să stea cam 1/2 oră (sau până se rumenește frumos).

Cât despre vin, cred că am mai spus-o, mă enervează, de obicei, Feteasca Albă vinificată dulce, dar uite că mai există și (rare!) excepții. Iar una dintre ele, ați ghicit deja!, este, evident, această pască cu smântână.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pască cu ciocolatăPască cu ciocolată Pască rusească, varianta Păstorel Pască cu branza de vaciPască cu brânză de vaci Gelatină de cireșe cu cremă de smântână

  • oua, pasca, Pasti, smantana, stafide, vanilie, zahar

3 thoughts on “Pască cu smântână”

  1. lacri 17/04/2012 at 14:38

    La noi pasca cu smantana e “obligatorie” de multi ani. Fiica-mea e asa fan ca trebuie sa o pitesc bine! Anul acesta pe langa stafide am aruncat si cateva merisoare….cerinta copilului din dotare!
    Paste fericit!

    Reply ↓
  2. costachel Post author17/04/2012 at 18:14

    Mulțumesc frumos, și pentru urare, și pentru idee. Chiar mi-a deschis orizonturi noi în ceea ce privește pasca cu smântână! 🙂

    Reply ↓
  3. Andreea Tui 17/04/2012 at 19:29

    Am descoperit pasca cu smantana cand m-am apropiat de zona Sucevei si a Falticeniului, e grozava si se regaseste pe masa noastra de paste si nu numai.
    Am sa retin ideea cu merisoarele ….

    Am mutat bucataria mea, cu tot cu blogroll, pe wordpress: http://inbucatariamea.wordpress.com/

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved