Mai puțin întâlnită pe mesele de Paști față de suratele ei cu brânză și, respectiv, ciocolată, această pască cu smântână este, totuși (și nu-i doar părerea mea), cea mai rafinată dintre ele. De ce nu s-o face mai des rămâne un mister pentru mine, așa că nu-mi rămâne decât să lupt pentru propășirea ei, comunicându-vă rețeta de mai la vale. Drept pentru care vă invit să vă notați:
4-500 g aluat de cozonac (depinde, firește, de dimensiunile tăvii) unt pentru uns forma
iar pentru umplutură
700 g smântână, 2 linguri de făină, 3 ouă întregi, plus 2 gălbenușuri, 200 g zahăr (mai mult sau mai puțin, e și chestie de gust aici), 1 vârf de cuțit de sare, 75 g stafide (și dac-or fi ceva mai multe, nu cred să se supere cineva),
arome după gust: vanilie, coajă rasă de lămâie etc. 1 păhărel de rom (facultativ).
Mai întâi munca preliminară: separați albușurile de gălbenușuri și puneți stafidele la înmuiat, de preferință în rom (dacă nu, în apă călduță).
Frecați gălbenușurile cu zahărul și sarea, până când compoziția se albește și devine cremoasă. Adăugați făina, smântâna, aromele, amestecând în continuare, că să fie compoziția cât mai omogenă. La sfârșit adăugați albușurile bătute spumă, incorporându-le și pe ele, cu mișcări delicate de jos în sus.
Întindeți aluatul foaie, potriviți-l în tava unsă, iar ce vă rămâne păstrați pentru decor (un șnuruleț împletit de jur-împrejur, eventual și o cruce la mijloc, în fine, dumneavoastră știți mai bine).
Turnați cu grijă compoziția peste aluat (să aibă și-un pic de loc, că se umflă puțin), presărați stafidele, bine scurse, și băgați tava în cuptorul încins la foc potrivit, unde trebuie să stea cam 1/2 oră (sau până se rumenește frumos).
Cât despre vin, cred că am mai spus-o, mă enervează, de obicei, Feteasca Albă vinificată dulce, dar uite că mai există și (rare!) excepții. Iar una dintre ele, ați ghicit deja!, este, evident, această pască cu smântână.
La noi pasca cu smantana e “obligatorie” de multi ani. Fiica-mea e asa fan ca trebuie sa o pitesc bine! Anul acesta pe langa stafide am aruncat si cateva merisoare….cerinta copilului din dotare!
Paste fericit!
Am descoperit pasca cu smantana cand m-am apropiat de zona Sucevei si a Falticeniului, e grozava si se regaseste pe masa noastra de paste si nu numai.
Am sa retin ideea cu merisoarele ….
La noi pasca cu smantana e “obligatorie” de multi ani. Fiica-mea e asa fan ca trebuie sa o pitesc bine! Anul acesta pe langa stafide am aruncat si cateva merisoare….cerinta copilului din dotare!
Paste fericit!
Mulțumesc frumos, și pentru urare, și pentru idee. Chiar mi-a deschis orizonturi noi în ceea ce privește pasca cu smântână! 🙂
Am descoperit pasca cu smantana cand m-am apropiat de zona Sucevei si a Falticeniului, e grozava si se regaseste pe masa noastra de paste si nu numai.
Am sa retin ideea cu merisoarele ….
Am mutat bucataria mea, cu tot cu blogroll, pe wordpress: http://inbucatariamea.wordpress.com/