• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pârjoale moldovenești

Jun 07, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești, Rețetele lui Păstorel 0


Pârjoale moldovenești Păstorel

Stau și mă întreb dacă rețeta asta n-ar fi bine să fie și ea trecuta printre cele mai puțin cunoscute, că prea multe bazaconii botezate ilegal pârjoale circulă prin țara asta. Drept pentru care e timpul să revenim la clasici, și să-l lăsam pe Păstorel să ne povestească ce-i aia pârjoală moldovenească autentică.

„În ceea ce privește carnea, popreala nu-i: poți face mata pârjoale și din carne de vițel, și de miel, și de pasăre (găină, rață, piept de gâscă și chiar de curcan, cum binevoiești). Pârjoala bătrânească, însă, numai din carne de vită sau de vițel (cel mai bine), amestecată cu porc va s-o faci, altfel nu.

Și iată cum: treci carnea prin mașină de două ori. A doua oară adaugi: miez de pâine muiat în lapte, sare, piper, pătrunjel fin tocat și ceapa tocată fin și călită în unt.

Când ai scos tocătura a doua oară din mașină, mai pui mata numărul necesar de ouă (la 1/2 kg de carne, doua ouă), freci fundul vasului în care pui tocătura c-un boț de unt proaspăt de mărimea unui ou de rață, adăugând (ad libitum) și un cartof ras pe răzător.

Odată tocătura bine amestecată, presari fundul de lemn, pe care lucrezi carnea, cu posmag (pesmet pisat, dacă ai uitat cum se zice la Vaslui). Iei câte o lingură de tocătură și-o tăvălești, până ce-i dai forma sferică. După asta, turtește tocătura cu un cuțit lat, până ce sfera se reduce la înălțimea unui deget arătător, mai plinuț. Bați apoi lateral cu doua cuțite tocătura, până ce ia forma numită în geometrie sector circular, care e forma definitiva, având grija să-i rotunjești puțin vârful, prin turtire.

Ajuns aici, pregătești tigaia în care ai lăsat să se topească o bucată bună de unt proaspăt. Când dă untul în clocot, așezi pârjoalele în tigaie și le prăjești pe ambele fețe, până ce se rumenesc cât trebuie (aici e aici!).

După ce s-au rumenit, le scoți cu lingura găurită și le potrivești frumușel pe farfuria (caldă) pe care vor fi servite. Tot meșteșugul e ca pârjoala să fie bine rumenită pe dinafara și mustoasă pe dinăuntru.

Garnitura clasică e piureaua de cartofi sau, când apar, cartofii noi, opăriți cu unt. O pârjoală moldoveneasca nu trebuie să întreacă în lungime o carte de joc, mi-a spus Vasile, trei degete normale în lățime și să fie de grosimea unui index de boxer categoria «cocoș» (Vasile e sportiv). Noroc la foc și pofta buna la mâncare!“

E clar, nu? Pârjoala nu-i cât palma, nu se tăvălește prin făină, ou bătut și pesmet, nu se bagă-n ea tot felul de bazaconii, fiindcă, după cum ați văzut, nici măcar cartoful nu-i obligatoriu. Cel mult puteți baga în tocătură, și numai dacă vă place, ceva usturoi pisat. Iar dacă cu garnitura ne-am lămurit, vinul pentru pârjoale e sigur Băbeasca de Nicorești. Sau hai, fie, merge și un Merlot de Dealu Bujorului.

S-ar putea să vă intereseze și:

Sarmale in foi de varza pastorelSărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel Sărmăluțe-n foi de viță, versiunea Păstorel Default ThumbnailPraz umplut Musaca de dovleceiMusaca de dovlecei

  • ceapa, Pastorel, pesmet, porc, reteta, tigaie, tocatura, unt, vita

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved