• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pan Bagnat

Aug 06, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete cu ouă, Rețete cu pește, Rețete de salate, Salate de pește 2


Pan Bagnat

În dialectul occitan folosit la Nisa, pan banhat înseamnă pâine înmuiată (în ulei de măsline, se subînțelege), ceea ce vecinii italieni numesc pane bagnato. Și este vorba despre o pâine mică rotundă, stropită cu ulei de măsline și umplută cu crudități, însoțite de puțin pește, măsline și, eventual, ouă fierte tari (sau, după cum râd unii răutăcioși, Pan Bagnat nu e nimic altceva decât o salată niçoise, fără cartofi, dar băgată-n pâine).

Puțină istorie

Inițial, Pan Bagnat nu era altceva decât prânzul la pachet al pescarilor și muncitorilor din regiune. O mâncare completă, simplu de transportat și făcută, evident, cu ce mai găseau soțiile la repezeală prin cămară: crudități, măsline, hamsii în ulei, eventual oua fierte tari. Iar tonul (cel mai des pește întâlnit astăzi prin Pan Bagnat) n-a intrat în compoziție decât relativ recent, fiind el prea scump în secolul al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea pentru a putea fi folosit la o mâncare de sărăcie. Sau, oricum, nu de belșug.

Variante peste variante

Există tot felul de rețete năstrușnice care se pretind a fi de Pan Bagnat, unele incluzând printre ingrediente mozzarella, capere, ciuperci, dovlecei, vinete, salată verde, avocado și așa mai departe, în timp ce altele prevăd chiar o frigere a legumelor pe grătar. Așa că nu e de mirare că, în Nisa, unii comercianți au inventat, mai în glumă, mai în serios, un „label de l’authentique Pan Bagnat”, pe care și-l afișează pe geam, dorind astfel să indice că doar la ei poți găsi autentica mâncare de sărăcie intrată deja în patrimoniul cultural al orașului, și care n-are mare legătură cu năstrușniciile inventate de colegii lor dornici să fie pe gustul unor clienți din toată lumea.

Care este însă compoziția oficială? Păi, în conformitate cu site-ul www.pan-bagnat.com, al „Asociației pentru apărarea și promovarea Pan Bagnat-ului”, ingredientele obligatorii ar fi următoarele: pâine, roșii, ardei mici verzi, ceapă verde, bob tânăr de Nisa, măsline negre de Nisa, hamsii sau ton, ulei de măsline, busuioc, sare și piper. Pe lângă acestea, mai sunt îngăduite și opționalele ouă tari, vinegretă, inimi de anghinare de Nisa, ridichi, ceapă, usturoi pentru frecat pâinea.

O rețeta de bază

Trecând însă în bucătăriile noastre, cam sărace în bob sau anghinare, mai abordabilă mi se pare varianta oferită de Larousse Gastronomique: se taie în două o pâine mică rotundă, fără să separăm de tot jumătățile. Se elimină două treimi din miez, iar restul se freacă bine cu usturoi. Se stropește cu ulei de măsline. Se umple cu felii de roșii, ceapă și ouă fierte tari, fâșii de ardei gras, fileuri de hamsii (anchois) în ulei și măsline negre cu sâmburii scoși. Se stropește totul cu o vinegretă făcută cu ulei de măsline și se închide pâinea la loc.

În rest, desigur că puteți înlocui hamsiile cu ton, adăuga niște busuioc, în loc de ceapă e mai bună ceapa verde și așa mai departe, doar v-am spus că n-are de ce să fie o rețetă fixă, atâta vreme cât la bază avem un sandvici făcut la repezeală.

Un lucru rămâne universal valabil: trebuie să-l lăsați în pace vreo două-trei ore înainte de a-l servi, ca să aibă timp toate aromele să se combine, iar pâinea să se îmbibe corespunzător. Așa că, chiar dacă nu faceți Pan Bagnat ca să aibă soțul ce mânca la serviciu, tot e bine să vă apucați de treabă de dimineață.

Foto: Wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

Salata niçoise Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă) Salată grecească (Horiatiki) Penne cu vinete, dovlecei și roșii

  • ardei, ceapa, Franta, hamsii, masline, oua, rosii, salata, sandvici, ton

2 thoughts on “Pan Bagnat”

  1. etomologicon 28/05/2012 at 14:36

    În poza pare a fi un Pan Bagnaturger…probabil un precursor indepartat al hamburgerului.

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/05/2012 at 15:49

      Ce-nseamnă notorietatea… Nu, nu orice pâinică umplută are legătură cu hamburgerul. Cât despre Pan Bagnat, aș zice chiar dimpotrivă 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved