• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pachețele de primăvară

May 15, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de post 2


Pachețele de primăvară

Da, taman despre chinezeștile pachețele de primăvară va fi vorba în rândurile de mai la vale. Care, pentru cei care încă nu s-au întâlnit cu ele (în caz că mai există cineva!) nu prea-s altceva decât un fel de plăcințele prăjite în baie de ulei, cu umpluturi dintre cele mai diverse. Drept pentru care firește că rețeta de astăzi nu constituie decât una dintre (aproape) infinitele variante posibile de pachețele de primăvară, numărul lor exact fiind limitat doar de gradul de aprovizionare al piețelor și hypermarket-urilor.

Dar mai bine să facem o listă posibilă. Mai întâi zicem vreo

20 de foi de orez,

apoi 225 g muguri de soia,
2 morcovi,
1 fir de praz,
130 g muguri de bambus (din conservă),
170 g ciuperci (proaspete sau conservate),
sos de soia (după gust, dar hai să zicem 1-2 linguri),
ardei iute (din ăsta numai dacă vreți),
ulei (ar fi mai bun de porumb, dar o sa meargă, la o adică, mai toate uleiurile vegetale cat de cat neutre).

Plus, pentru sos,

2 linguri de oțet (preferabil de orez),
1 lingură de sos de soia,
2 linguri de sos Hoisin (dacă n-aveți, puneți tot sos de soia)
1 lingură de ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare,
1-2 lingurițe de zahăr (gustați și decideți, oricum sosul trebuie să fie acrișor, să se lupte bine cu prăjeala).

Chiar dacă l-am spus ultimul, mai întâi facem sosul: amestecați bine ingredientele (ghimbirul la sfârșit) și lăsați-l deoparte vreo două ore, să se cunoască bine între ele.

Încingeți puțin ulei în wok și căliți legumele (cele mari tăiate subțire), la foc maxim, amestecând tot timpul, 2 minute. Adăugați și sosul de soia, continuați călirea încă 1 minut, poate două, și gata umplutura.

Așezați o foaie de orez în fața dumneavoastră, dispuneți (uniform) vreo 2 lingurițe de umplutură la 5 cm de margine, puneți marginea respectivă peste umplutură, aduceți părțile laterale spre interior (pentru ca umplutura să nu iasă) și terminați rularea. Umeziți puțin marginea extremă și sigilați cilindrii astfel obținuți. Și nu uitați: până terminați umplerea, pachețelele gata făcute trebuie să stea într-un vas acoperit cu un șervet umezit, să nu se usuce.

Încingeți, în fine, mult ulei în wok (ați pus pe cineva să-l spele după călirea legumelor, da?) și prăjiți pachețelele de primăvară, pe rând (să stea confortabil în baia de ulei) până se rumenesc frumos.

Eliminați excesul de ulei și serviți-le calde, împreună cu sosul preparat inițial.

Despre variante, v-am spus deja că-s prea multe și ca se le enumăr. Vă spun doar că, dacă vreți să înlocuiți ingredientul legumicol principal (în cazul de mai sus mugurii de soia) cu carne, atunci aceasta trebuie tăiată destul de mărunt (nu tocată!) și marinată (minimum 30 de minute, poate fi lăsată în frigider și peste noapte) într-un sos făcut din 1 lingură de sos de soia, 1 lingură de oțet, 1 lingură de amidon alimentar din porumb. Scurgeți-o, căliți-o împreună cu restul legumelor și adăugați marinata rămasă în wok împreună cu sosul de soia. A, iar cărnurile cele mai potrivite ar fi pieptul de pui și mușchiul de porc.

Cât despre vin, dacă nu găsiți un Pinot Gris sec și bun, atunci vă recomand cu toată căldura o Fetească Albă (demiseacă, gama Ancestral) de la Basilescu. Când am gustat-o, instantaneu mi s-a făcut poftă de pachețele de primăvară!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pachețele de primăvară cu piept de pui Default ThumbnailSote chinezesc de vită cu fasole verde Legume chinezești Salata de primavaraSalată de primăvară

  • aperitiv, cald, China, legume, sos de soia

2 thoughts on “Pachețele de primăvară”

  1. aphextwinz 16/05/2011 at 11:41

    Si ca variante, merg si cu foi de placinta, nu numai de orez. Plus ca, datorita pra fragedei mele initieri in ale carciumaritului, am ramas cu un pitic, la capitolul legume nu concep pachetelele de primavara fara varza 🙂

    Mai sunt si cele la care nu se prajeste nimic, tot de primavara (spring rolls pe limba lor) dar coreene, umplute cu on crevete (o biscuita, vorba filmului), taitei de orez, coriandru si ce mai pica prin zona.

    Astea le-am facut eu.

    La o carciuma am mancat unele foarte bune care aveau si curry in compozitie.

    Reply ↓
  2. costachel Post author17/05/2011 at 08:23

    Da, cu foi de placinta am facut si eu prima oara pachetelele astea, ca acu’ vreo 15 ani de unde foi de orez? Si votez si eu cu varza, ca-i tare buna-n pachețele, numai ca n-as vedea-o chiar obligatorie 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved