Dacă, acum vreun an și mai bine, vă oferisem rețeta unor pachețele de primăvară cam vegetariene de felul lor, astăzi e momentul să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și omnivorului ce-i al omnivorului. Adică niște plăcințele chinezești umplute și cu legume, și cu carne (de două feluri, încă!). Și, cam ca la orice preparație de acest fel, firește că puteți improviza (aproape) la nesfârșit, înlocuind, de pildă, uleiul de arahide cu ulei de porumb, fasolea verde cu păstăi de mazăre, pieptul de pui cu mușchi de porc și așa mai departe. Dar, ca să dăm, totuși, o bază (temeinică!) de discuție, poftiți de notați:
1 lingură de ulei de arahide, 2 felii de piept de porc, nu prea gras,
cam 250 g piept de pui, 1 ardei gras roșu mic, 4 fire de ceapă verde, 75 g fasole verde, 75 g muguri de soia, 1 lingură de sos de soia, 2 lingurițe de vin, 2 lingurițe de sos hoisin,
toate acestea pentru umplutură. În rest, vă mai trebuie
12-14 foi de orez,
cam 300 ml ulei vegetal, pentru prăjit,
cozi de ceapă verde, pentru decor, sos de soia (sau vreun altul), pentru servit.
Mai întâi, firește, preparațiile preliminare. Spălați și curățați tot ce-i de spălat și curățat. Tăiați apoi cubulețe cărnurile și ardeiul gras, rondele subțiri ceapa, mazărea feliuțe iar ghimbirul dați-l pe răzătoare.
Încingeți uleiul în wok sau într-o tigaie corespunzătoare. Puneți mai întâi porcul, sotați 2-3 minute, adăugați pieptul de pui și ardeiul (alte 2-3 minute) și în fine, restul ingredientelor. Continuați călirea timp de 3-4 minute și puneți totul deoparte. Nu trebuie să vă mai spun că, în tot timpul călirii, trebuie să amestecați tot timpul, așa-i?
Înmuiați foile de orez 1-2 secunde în apă caldă, să se înmoaie, apoi puneți-le pe un prosop curat, să se zvânte. Puneți 2-3 lingurițe de umplutură pe margine (cam la 5 cm), rulați un pic, aduceți părțile laterale spre centru (ca să nu iasă umplutura) și terminați rularea. Pentru siguranță, puteți să faceți o pastă din 3 linguri de făină cu 1 1/2 linguri de apă, cu care să lipiți marginea (sa le puteți unge cu ou). Puneți, în fine, pachețelele astfel pregătite, cu lipitura în jos, pe un platou sau într-o tavă.
Încingeți uleiul în wok și prăjiți, pe rând, pachețelele (3-4 odată) până se rumenesc frumos. Scoateți-le pe hârtie absorbantă (sau pe șervețele) și continuați, până când le-ați terminat pe toate.
Aceste pachețele de primăvară se servesc, firește, calde. Cât despre vinul din pahare, cred în continuare că, dacă-i vorba de chinezării, e destul de greu să găsești ceva mai nimerit decât un Pinot Gris sec.
Mie mi-a ramas in memoria gustului putina, macar putina varza pusa la pachetele, cu carne sau fara (da, stiu ca ati zis de variatii, dar nu stiu de ce am piticul ca musai sa aiba varza). Si foile alea de orez mie mi se pare ca se imbiba mult prea mult cu ulei, parca sunt mai bune cu aluat simplu de faina si apa, parerea mea, nu dati cu betele dupa mine 🙂
Mie mi-a ramas in memoria gustului putina, macar putina varza pusa la pachetele, cu carne sau fara (da, stiu ca ati zis de variatii, dar nu stiu de ce am piticul ca musai sa aiba varza). Si foile alea de orez mie mi se pare ca se imbiba mult prea mult cu ulei, parca sunt mai bune cu aluat simplu de faina si apa, parerea mea, nu dati cu betele dupa mine 🙂
Oricum prefer sa le mananc facute de altii.
Sanatate!
Nu dau cu niciun băț! Și subscriu la varză 🙂
Deja imi ploua in gura, arata delicios…