Ouă prăjite a botezat Păstorel rețeta asta, așa să-i rămâie numele, chit că denumirea poate da naștere la niște lejere confuzii! Ce trebuie să știți, în afara faptului că rețeta e absolut fabuloasă, este că, în mod sigur, invitații dumneavoastră or să strâmbe zdravăn din nas când vor auzi de ouă, maioneză, bașca prăjeală. Așa că o să vă faceți suficienți draci, dar care vor fi pe deplin răscumpărați de fețele extaziate ale cârcotașilor, după ce vor fi luat prima îmbucătură. Dar să-i dam cuvântul maestrului, nu?
Pentru a duce la bun sfârșit aceasta operație în mai multi timpi, după canoane, începi prin a face din două ouă o maioneză la care adaugi o jumătate de linguriță de oțet, albuș fiert și pătrunjel verde (și albușul, și pătrunjelul foarte fin tocate). Pui sosul deoparte, la răcoare, și pregătești făină, ou bătut și pesmet pisat, întocmai ca pentru șnițel, precum și foarte multe frunzulițe de pătrunjel, fără cotor (cam patru legături pentru șase ouă).
Aceste pregătiri făcute, treci la adevărata preparație Lași ouăle în apa care clocotește cinci minute și cel mult cinci minute jumătate, pentru ca albușul să se întărească și gălbenușul sa rămâie moale (oeufs mollets). Când le scoți de la fiert, le arunci o secundă în apa rece, le cojești în palmă și le pui în farfurie. Tăvălești apoi ouăle prin faină, ou bătut și pesmet. Într-o crăticioară încingi untura sau untdelemn, ca pentru crafle, în mare cantitate. (…) În momentul în care grăsimea se încinge, arunci în ea ouăle, care se prăjesc imediat. Le scoți cu lingura de spumă și le așezi pe o farfurie. În aceeași grăsime arunci pătrunjel și-l lași să se prăjească, până se întărește puțin, ca la mâncare să cronțăie în dinți. Îl scoți, îl scurgi de grăsime și-l pui peste ouă. Ajuns aici, nu-ți rămâne decât să torni maioneza rece peste ouăle fierbinți.
Combinația de rece și cald contribuie mult la savoarea acestei mâncări delectabile. Acel ce n-o cunoaște, va exclama poate:
– Și de ce, mă rog, atâta bătaie de cap pentru niște ouă?
Nu mă îndoiesc însă că, gustând-o, se va convinge că merită osteneala.
N-ar mai fi de adăugat decât că mai mult de un ou de persoană nu merită invitații dumneavoastră și că s-ar putea să descoperiți că e mai practic, mai ales dacă aveți invitați multi, să prăjiți pătrunjelul înainte (că dacă se răcește, nu se-ntâmplă nimic). Și, dacă vreți, le puteți tăvăli doar prin pesmet, renunțând la făină și ou. Cât despre vinul pentru aceste ouă prăjite, aș miza pe o Zghihară, crâncen de seacă. Dar nici o Feteasca Regală așijderea nu mi-ar displace.
O da !!! trecem la To Do List ! 🙂
Sunt un fan al transformarii banalului in ceva deosebit care sa surprinda… !Multumesc !
Cu multă plăcere 🙂
Am reusit de le-am facut.Foarte bune, iar patrujelul de-a dreptul surprinzator . Recomand mai departe cu incredere.